Είναι κάτι τέτοια που κάνουν τους πολίτες δύσπιστους.
Ο δείκτης θετικότητας στον κορωνοϊό έχει καταποντιστεί και από το 9% με 14% που ήταν μόλις πριν λίγες βδομάδες τώρα κυμαίνεται στο 2% – 5% δημιουργώντας την αίσθηση στους πολίτες ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη βελτίωση των δεδομένων.
Αυτό ομως που δε λέγεται είναι ότι άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο καταγράφεται ο δείκτης θετικότητας.
Πιο συγκεκριμένα μέχρι μια συγκεκριμένη περίοδο ο δείκτης θετικοτητας προέκυπτε ως αναλογία του αριθμού των κρουσμάτων σε σχέση με τα κλινικά τεστ που γινόταν.
Έτσι, ας πούμε, στις 4.12, δύο μήνες πριν, είχαμε 1.667 κρούσματα σε 18.241 κλινικά τεστ με δείκτη θετικότητας 9,14% ενώ χθες, 03.02 είχαμε 1.151 κρούσματα σε 15.121 κλινικά τεστ αλλά 38.696 τεστ συνολικά (μαζί με τα rapid test) ρίχνωντας τον δείκτη θετικότητας στο μόλις 2,97%.
Αν όμως προσμετρούνταν μονο τα κλινικά τεστ τότε ο δείκτης θετικότητας θα ήταν στο πολύ υψηλοτερο 7,57%.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι υψηλή ακρίβεια στην πρόγνωση έχουν μόνο τα κλινικά τεστ για ποιο λόγο επιλέχθηκε στην καταμέτρηση του δεικτη θετικότητας να προσμετρώνται και τα rapid test;
Κάποιοι λένε ότι ο λόγος σχετιζόταν με την ανάγκη να ανοίξει πάση θυσία η αγορά. Κατανοητή η ανάγκη, όμως η ειλικρίνεια στη σχέση με τους πολίτες διασφαλίζει την εμπιστοσύνη που είναι αναγκαία σε μια περίοδο όπως αυτή που ζούμε.
Για να μην τα ρίχνουμε ολα στους συνωμοσιολόγους…