Ραγδαίες εξελίξεις φέρνει ο άνυδρος περσινός χειμώνας με τους καταναλωτές νερού της Κρήτης να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού από το 2024 έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΥΑ.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη μεταξύ των ΔΕΥΑ της Ανατολικής Κρήτης, που υδροδοτούνται από το φράγμα Αποσελέμη (Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου), και του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κατέστη σαφές, από την πλευρά του ΟΑΚ, ότι η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με το μεγάλο ενεργειακό κόστος δεν μπορεί να απορροφάται πλέον από τον Οργανισμό με συνέπεια να γίνει μετακύλιση του κόστους προς τους καταναλωτές.
«Το ενεργειακό κόστος είναι μεγάλο πρόβλημα καθώς έχει εκτιναχθεί. Μέχρι πρόσφατα δίναμε ως ΟΑΚ περίπου 200.000 ευρώ το μήνα μόνο για τη λειτουργία του φράγματος Αποσελέμη. Πλέον δίνουμε από 800.000 έως και 850.000 ευρώ το μήνα» λέει στο Cretalive ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού κ. Άρης Παπαδογιάννης.
Μάλιστα επισήμανε ότι κατά την προηγούμενη χρονιά «δεν μετακυλήσαμε το κόστος στους καταναλωτές όμως ο νέος νόμος για τις ΡΑΕ, που ψηφίστηκε το 2023, μας επιβάλλει να κάνουμε ανάκτηση του κόστους. Στο νέο νόμο προβλέπεται ότι δεν μπορούμε να πουλάμε το νερό λιγότερο από όσο μας κοστίζει».
Μάλιστα για την αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής θα επακολουθήσει σχετική συνάντηση και με τις ΔΕΥΑ της Δυτικής Κρήτης.
Στο επίκεντρο το φράγμα Αποσελέμη
Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται το φράγμα Αποσελέμη καθώς το 2023 ήταν η πρώτη χρονιά, έπειτα από πολλά έτη, που το φράγμα δεν υπερχείλισε. Αυτό είχε ως συνέπεια κατά τη διάρκεια του ’23 να πέσει δραματικά η στάθμη της διαθέσιμης ποσότητας νερού που υπάρχει μέσα στο φράγμα.
Ειδικότερα, μέχρι και σήμερα βρίσκονται 4.600.000 κυβικά μέτρα νερού στον Αποσελέμη (από τη συνολική χωρητικότητα 25,3 εκατ.), τα οποία δύνανται να προμηθεύουν με νερό τις ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους.
«Εάν μέχρι τον Δεκέμβριο δεν έχουμε βροχές θα γίνει επανεκτίμηση των δεδομένων σε νέα σύσκεψη και πάλι με τις ΔΕΥΑ, καθώς έχουμε άψογη συνεργασία» τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ.
Σημειώνεται ότι πρέπει οπωσδήποτε να απομείνει ποσότητα νερού μέχρι 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα για τη διασφάλιση της ποιοτικής και ασφαλούς λειτουργίας του φράγματος.
Ο ξηρός υδρολογικά χειμώνας σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα αυξημένη κατανάλωση φέτος το καλοκαίρι και με δεδομένη τη ζέστη και τη μεγάλη επισκεψιμότητα από τουρίστες στην Κρήτη, οι ΔΕΥΑ της Ανατολικής Κρήτης κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση νερού ενεργοποιώντας γεωτρήσεις ενώ ταυτόχρονα μείωσαν τις ποσότητες νερού που λάμβαναν από τον Αποσελέμη.
Παρ’ όλα αυτά η στάθμη του φράγματος έχει πέσει αισθητά με συνέπεια όλοι οι ως άνω παράγοντες να εκτινάσσουν το κόστος ενέργειας για τη λειτουργία του φράγματος.
Υδροστρόβιλος στον Αποσελέμη- Μεγάλα έργα σε Άγιο Νικόλαο και Ηράκλειο
Ταυτόχρονα, νέα μεγάλα έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας τέθηκαν επί τάπητος στη σημερινή σύσκεψη και αποφασίστηκε να προχωρήσουν με αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Συγκεκριμένα έχουν ήδη γίνει μελέτες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών επάνω στις δεξαμενές και τα φράγματα που διαχειρίζεται ο ΟΑΚ σε όλο το νησί ενώ για τον Αποσελέμη ειδικότερα δημοπρατήθηκε η τοποθέτηση υδροστρόβιλου (σ.σ. οι σύγχρονες υδροηλεκτρικές μονάδες παράγουν ηλεκτρισμό χρησιμοποιώντας στροβίλους και γεννήτριες) με προσωρινό ανάδοχο και κόστος περίπου 1 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδογιάννη, πρόκειται για υποέργο ενός μεγάλου έργου ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση το οποίο αφορά τόσο στον Αποσελέμη όσο και σε επέκταση υδραγωγείου και αγωγών στη Μίλατο, την Κριτσά, την Ελούντα, το Σίσι και εν γένει όλο το παραλιακό μέτωπο του δήμου Αγίου Νικολάου.
Τέλος ένα ακόμα μεγάλο έργο, που βρίσκεται στη φάση του αρχικού σχεδιασμού, αφορά σε νέα δίκτυα (Δ1, Δ3 και Δ4) που περνούν από το ΠΑΓΝΗ. «Πρόκειται για ένα έργο που θα ωφελήσει πάρα πολύ τη ΔΕΥΑ Ηρακλείου μέχρι και το Μαλεβίζι. Το έργο έχει προσωρινό ανάδοχο με σύμβαση 5,5 εκατ. ευρώ» καταλήγει ο ίδιος.