15.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Έφυγε από τη ζωή ο κρητικός τσαγκάρης που έγινε σύμβολο για την Αμερική μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους | Φωτός

Ημερομηνία:

Ο Μηνάς Πολυχρονάκης, ο τσαγκάρης από τους Βώρους που κατέκτησε τη Νέα Υόρκη, έφυγε από τη ζωή. Ο γνωστός και ως «Κρητικός τσαγκάρης της Wall Street», που τίμησε το χωριό του και την Κρήτη άφησε την τελευταία του πνοή, σήμερα, με τον ανηψιό του Γιώργο Γκερεδάκη να αποχαιρετά το θείο του με μια συγκινητική ανάρτηση στο facebook.

Γράφει ο ανηψιός του:

Απεδήμησεν εν Κυρίω ο Μηνάς Πολυχρονάκης ! Στην Νέα Υόρκη όπου και διέμενε,ο αγαπημένος θείος και Βωριανός άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, εκείνος που τίμησε το χωριό μας και την Κρήτη μας όλη, με την κοινωνική του επιφάνεια ,την προσωπικότητα του ,την φιλοξενία του ,την προσφορά του και την προσήλωση του στον πολιτισμό μας, αλλά και τόσα άλλα που κάνουν περήφανους την οικογένεια μας αλλά και όλους τους χωριανούς μας. Ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει αγαπημένε Μηνά μας! Καλό σου ταξίδι πάντα θα υπάρχεις στην καρδιά και στη σκέψη μας, καλό σου ταξίδι ! (Να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του στα παιδιά και σύζυγο του και ιδιαίτερα στον αδερφό του τον λυράρη της Κρήτης Αλέκο Πολυχρονάκη που γνωρίζω πολύ καλά την ιδιαίτερη αγάπη και αδυναμία την οποία του είχε !)

Δείτε φωτογραφίες που ανέβασε στον λογαριασμό του ο Γιώργος Γκερεδάκης:

Ο κ. Πολυχρονάκης βρέθηκε στο επίκεντρο και ως ένας από τους πρώτους που άνοιξαν επιχείρηση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου- τους Δίδυμους Πύργους- το 1977. Στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 εκείνος και η οικογένειά του έχασαν σχεδόν τα πάντα, όταν καταστράφηκε το κατάστημά τους, αλλά κατάφερε να ορθοποδήσει ξανά και επέμεινε να ανοίξει ξανά επιχείρηση στην περιοχή, παρά το φόβο που υπήρχε τα πρώτα χρόνια έπειτα από το τρομοκρατικό χτύπημα.

Γεννήθηκε στην Κρήτη το 1941 και άρχισε να φτιάχνει παπούτσια από τα 12 χρόνια του, επειδή δεν είχε άλλη επιλογή. Το 1969 έμαθε πως οι ΗΠΑ αναζητούσαν τεχνίτες, όπως τσαγκάρηδες. Εξασφάλισε τη βίζα και έφυγε από την Ελλάδα. Εφτασε στις ΗΠΑ χωρίς χρήματα, δίχως να ξέρει κανέναν και μη γνωρίζοντας ούτε μία λέξη στα αγγλικά. Αλλά είχε το όνειρο να ανοίξει το δικό του τσαγκάρικο στη Νέα Υόρκη.

Αφού εργάστηκε σε εστιατόριο για ένα χρόνο πλένοντας πιάτα, κατάφερε να εξοικονομήσει 1.000 δολάρια, ποσό με το οποίο άνοιξε το πρώτο του κατάστημα. Αυτό έμελλε να αλλάξει τη ζωή του, αφού εκεί γνώρισε και τη γυναίκα που θα παντρευόταν, τη Μαρία. Ο κ. Πολυχρονάκης επέμενε να της λέει ότι τα παπούτσια της δεν ήταν έτοιμα, ώστε εκείνη να πηγαίνει ξανά στο μαγαζί και να τη βλέπει. Τελικά, το 1975 παντρεύτηκαν και απέκτησαν μαζί τέσσερα παιδιά.

 Κάποτε τον σνόμπαραν, σήμερα τον λατρεύουν

Χρειάστηκε χρόνο και υπομονή για να κερδίσει την προσοχή και την εμπιστοσύνη της πελατείας του. Αρχικά, τον σνόμπαραν και προσπερνούσαν το μαγαζί του, αλλά στη συνέχεια τον είδαν με άλλο μάτι.Τον βοήθησε και η οικονομική κρίση, όταν ακόμα και τα golden boys αναγκάστηκαν να  επισκευάσουν τα χαλασμένα τους παπούτσια.Σήμερα, ο πάγκος του είναι γεμάτος από απλά αλλά και ακριβά παπούτσια, ακόμα και ψηλοτάκουνα Louboutin με τις χαρακτηριστικές κόκκινες σόλες, που αναζητούν την φροντίδα του.b4c91abd950a0ad2d446f1243d955bce tsag2Η δημοσιότητα

Ο Ελληνας τσαγκάρης έγινε πολλές φορές θέμα στα αμερικανικά ΜΜΕ, για το πείσμα του και την προσπάθειά του να συνεχίζει, μετά από κάθε δυσκολία.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ