16.8 C
Chania
Saturday, December 21, 2024

Έφυγε από τη ζωή ο Μίμης Πλέσσας – Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης στις 12 Οκτωβρίου θα έκλεινε τα 100 του χρόνια | Βίντεο

Ημερομηνία:

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο μεγάλος Ελληνας συνθέτης Μίμης Πλέσσας. Η ειρωνεία είναι ότι από τις 10 Οκτωβρίου είχε ετοιμαστεί στο «Παλλάς» ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Μίμη Πλέσσα, με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων ζωής του.

Με τα παρακάτω λόγια αγάπης μπλεγμένα με στίχους από τις διαχρονικές του επιτυχίες, η Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα αποχαιρετά τον αγαπημένο της Μίμη Πλέσσα:

“Και ξαφνικά «Επεσε βαθεια σιωπή…»…..«Κι εσύ δεν θα’σαι πλαι μου Αστέρι της Ζωής μου……» ….θά εισαι πάντα μέσα μου και θα με προστατεύεις από εκεί ψηλά…..μέχρι να ανταμώσουμε και παλι Ψυχή μου. «Πέρασαν τόσα καλοκαίρια…βρεξαν τη στράτα μας φωτιές» σε αυτό το κοινό ταξίδι ΖΩΗΣ που έφτασε στο τέλος του μέχρι να ανταμώσουμε και να το ξανακάνουμε…. Ευγνώμων για όλα…. Σε ευχαριστώ για όλα…. Σε λατρεύω για πάντα…..Γιατί η Αγάπη δεν εχει ημερομηνία λήξης. Καλό ταξίδι Ψυχή μου …..Καλή μας Αντάμωση”

Ποιος ήταν ο Μίμης Πλέσσας

Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήγε στις ΗΠΑ για συνέχιση των σπουδών του.

Σε μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Το 1952, σε ηλικία 28 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης.

Στη μακρόχρονη διαδρομή του ανακάλυψε ή καθιέρωσε με τα τραγούδια του πολλούς γνωστούς τραγουδιστές και ηθοποιούς, όπως τη Ζωή Κουρούκλη, τη Νανά Μούσχουρη, την Τζένη Βάνου, τη Γιοβάννα, τη Μαρινέλλα, τη Ρένα Κουμιώτη, τον Γιάννη Βογιατζή, τον Φώτη Δήμα, τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου κ.ά.

Έίχε γράψει μουσική για 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις, για τις οποίες έλαβε πολυάριθμες ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις. Έχει διευθύνει με έργα του τις μεγαλύτερες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο, ενώ συνθέσεις του έχουν ηχογραφηθεί στις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ισπανία.

Το 2010 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ είναι διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ.

Το 2016 ο Μίμης Πλέσσας, με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την εμφάνισή του στην δισκογραφία με τον δίσκο Ραντεβού στον αέρα για την ομώνυμη ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, παρουσίασε το τελευταίο πλήρες έργο του Διάφανος σταυρός με ερμηνευτή τον Θάνο Ολύμπιο. Ο δίσκος τους έγινε πλατινένιος.

Ήταν παντρεμένος με την Λουκίλα Καρρέρ, με την οποία απέκτησε μια κόρη το 1998. Γιος του από προηγούμενο γάμο του, είναι ο μουσικοσυνθέτης Αντώνης Πλέσσας.

Σπουδαίες διακρίσεις

Ο Μίμης Πλέσσας έχει τιμηθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Συνολικά έχει λάβει έξι διακρίσεις στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη 1959, 1963, 1964 και 1967) και επτά διεθνείς διακρίσεις (Βαρκελώνη το 1960, Βαρσοβία το 1962, Βέλγιο το 1963, Ιταλία (Άλτο Μόντε) 1964, ΗΠΑ το 1965, Παρίσι το 1968 και Τόκιο το 1970). Έχει λάβει, επίσης, τόσο χρυσούς όσο και πλατινένιους δίσκους.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

1951: Λαμβάνει το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου της Μινεσότα.

1952: Ανακηρύσσεται πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ.

2000: Τιμάται για την πενηντάχρονη προσφορά του στην ελληνική μουσική και τον πολιτισμό από το Δήμο της Αθήνας με την απονομή του “Χρυσού Μεταλλίου της πόλης” σε μια μεγάλη συμφωνική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

2001: Απονομή του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος για την προσφορά του στον πολιτισμό, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

2002: Τιμάται για τα 50 χρόνια του στην ελληνική μουσική σκηνή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού από το Υπουργείου Πολιτισμού.

2004: Τιμάται ως ο «Άνθρωπος της Χρονιάς» από τον υπουργό πολιτισμού στην τελετή των προσωπικοτήτων για την προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό.

2006: Βραβεύεται από την Ακαδημία Προσωπικοτήτων για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό.

2024: Απονομή του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής για την προσφορά του στον πολιτισμό, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα: “Ο Μίμης Πλέσσας έγραψε την δική του Ιστορία στον “Αιώνα του”

Η Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα αναφέρει για τον Μίμη Πλέσσα: “Λάτρεψε την ελευθερία της έκφρασης και τον κινηματογράφο, δε συμβιβάστηκε ποτέ υπογράφοντας συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία γράφοντας “κατά παραγγελία” κυνηγώντας την επιτυχία….
Μέσα από αυτό το “άναρχο πνεύμα” και το πηγαίο ταλέντο του ο Μίμης Πλέσσας έγραψε την δική του Ιστορία στον “Αιώνα του”…

Γιατί σε αυτόν τον “Αιώνα του Μίμη Πλέσσα” χώρεσαν τα πιο ερωτικά και λαϊκά θέματα στον Κινηματογράφο – από το “Ένας Μεγάλος Έρωτας” μέχρι το “Βρέχει φωτιά στη στράτα μου” στην ταινία “Ορατότης Μηδέν”.

Ένας Αιώνας με βραβευμένα σε Ελληνικά και Διεθνή Φεστιβάλ τραγούδια από το “Αστέρι Αστεράκι” που έλαμψε χλωμό και ταπεινό το 1959 και μετά φώτισε ολόκληρο τον Ουρανό μας μέχρι το “Θα κλέψω τα τριαντάφυλλα” και το “Ποιος το ξέρει” που απέσπασαν διεθνή βραβεία και τραγουδήθηκαν σε τόσες γλώσσες…..

Τραγούδια που ένωσαν τους Έλληνες και δεν τους δίχασαν ποτέ….. Τρεις γενιές Ελλήνων λένε ακόμα τον πόνο τους στο “Άγαλμα”, ερωτεύονται με το “Θα πιω απόψε το φεγγάρι” και το “Ένας Ουρανός μ ‘αστέρια” , νοσταλγούν τα καλοκαίρια μιας άλλης εποχής ακούγοντας το “Τόσα καλοκαίρια” και ελπίζουν ακόμα ακούγοντας το “Ξημερώνει Κυριακή”

Με αφορμή τη μουσική βραδιά της 17ης Ιουνίου μιλήσαμε με τους συντελεστές της βραδιάς και τους ρωτήσαμε το αγαπημένο τους τραγούδι  

Ο Γιώργος Χατζηνάσιος επέλεξε το “Ποια νύχτα σε έκλεψε”, το οποίο μάλιστα έχει διασκευάσει και θα παίξει την ημέρα της συναυλίας. “Δεν υπάρχει κάποιος λόγος που μου αρέσει. Η Τέχνη χτυπά στην καρδιά ή δε χτυπά καθόλου. Εγώ επειδή διαβάζω και μουσικά τα τραγούδια, είναι ένα μικρό μουσικό διαμαντάκι για μένα το Ποια νύχτα σε έκλεψε. Και γι αυτό είπα αμέσως πως θα παίξω αυτό το κομμάτι. Η διασκευή αυτή που θα ακούσουμε θα μπορούσε να είναι μικρό κονσέρτο για πιάνο”.

Ο έτερος σολίστ της βραδιάς, Στέφανος Κορκολής, ανέφερε: “Πολύ δύσκολο να διαλέξω ένα τραγούδι από τον μουσικό ωκεανό του Μίμη Πλέσσα. Αυτό που πάντα με συγκινεί βαθύτατα είναι το τραγούδι «Ποια νύχτα σ’ έκλεψε» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, το οποίο ο αγαπημένος μου Μίμης το μετέτρεψε σε ένα κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, όπου είχα και την ευτυχία να το ερμηνεύσω στο Ηρώδειο στο Ιωβηλαίο του. Επίσης ένα κομμάτι το οποίο με συγκινεί βαθύτατα, είναι αυτό που έχει γράψει για την κόρη του Ελεάνα την οποία έχω βαφτίσει και θα έχω την χαρά και την συγκίνηση να το ερμηνεύσω στο πιάνο, σε αυτήν την τόσο για τον πολιτισμό μας σημαντική συναυλία στις 17 Ιουνίου στο Ηρώδειο”.

Αγαπημένο τραγούδι του μαέστρου Γιώργου Αραβίδη είναι το “Ένας μεγάλος έρωτας”. “Έχει τεράστια ιστορία το τραγούδι αυτό, έχει γίνει κινηματογραφική επιτυχία, είναι καταπληκτικό το μουσικό του θέμα. Είναι από τα συγκλονιστικότερα ορχηστρικά θέματα του Μίμη Πλέσσα. Είναι ορχηστρική μουσική που δεν εμπνέει μόνο κινηματογραφικά, αλλά και συναισθηματικά, καθώς ακούς αυτό το τραγούδι και καταλαβαίνεις την έμπνευση που είχε ο δημιουργός όταν το συνέθεσε. Το θεωρώ από τα χαρακτηριστικότερα και εμβληματικότερα έργα του Μίμη”.

Η Βασιλική Καραγιάννη επιλέγει το «Σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες» και αναφέρει πως “το τραγούδι αυτό, ενώ είναι ένα ερωτικό λυρικό τραγούδι, δίνει την αίσθηση πως πρέπει να ζούμε το τώρα, χωρίς να το αμαυρώνουμε με αυτά που κουβαλάμε, τις στενοχώριες και τα προβλήματα που μας απασχολούν. Ακούγοντας τη μουσική του Πλέσσα είναι σαν να διαβάζεις τους στίχους. Σου “δίνει” το νόημα πριν καν ακούσεις τα λόγια”.

Ξεχωρίζω επίσης την “Αθήνα τη Νύχτα”. Το έχει πει η μεγάλη Ρένα Βλαχοπούλου, μία απίστευτη φωνή των μιούζικαλ. Λατρεύω την Αθήνα και ιδιαίτερα τη νύχτα. Μπορεί το καλοκαίρι πολλοί να τη θεωρούν ανυπόφορη, αλλά εγώ περιμένω τα βράδια να κάνω βόλτες στην Πλάκα και στο κέντρο της Αθήνας. Η ενέργεια που παίρνω είναι απίστευτη. Όταν ακούω το τραγούδι αυτό του Μίμη Πλέσσα αισθάνομαι πως φυσάει ελαφρύ αεράκι και βλέπω την Ακρόπολη”.

Ο Σπύρος Κλείσσας επέλεξε το “Ποιος το ξέρει”, το οποίο και θα τραγουδήσει με τον Τάση Χριστογιαννόπουλο το βράδυ της συναυλίας. “Είναι ένα από τα τραγούδια του που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο όλη τη μαγεία της μουσικής του Μίμη Πλέσσα. Έχει κλασικές αναφορές, μία πολύ έξυπνη σύνθεση, ευαισθησία, έχει ανατρεπτικότητα, έχει μία γέφυρα μουσική που δημιουργεί μία απίθανη έκπληξη. Είναι όλα αυτά που ο ίδιος ο Μίμης έχει χαρίσει στη μουσική και στην Ελλάδα” ανέφερε.

Η Σοφία Μανουσάκη μάς είπε πως “ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια του σπουδαίου σύνθετη μας Μίμη Πλέσσα είναι το «Σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και πέραν του ότι είναι ένα υπέροχο τραγούδι ένας επιπλέον λόγος είναι ότι όταν τον γνώρισα κάθισε στο πιάνο και του το τραγούδησα λέγοντας μου υπέροχα λόγια τα οποία κρατάω για πάντα στην ψυχή μου”.

Η Πέννυ Μπαλτατζή επιλέγει από τον “Δρόμο” το “Ξημερώνει Κυριακή”. “Σε αυτόν τον δίσκο που είναι τόσο πολυακουσμένος, το Ξημερώνει Κυριακή εμένα προσωπικά μου δίνει μια ανάσα ξεκούρασης. Η μουσική και ο στίχος αποπνέουν μία νοσταλγία, μία ζεστασιά και μία γλυκύτητα. Είναι περιττό να μιλήσω για το δεξιοτεχνικό κομμάτι του Μίμη Πλέσσα που πάντα κάθεται σαν παιδί στο πιάνο και παίζει. Αυτό με συγκινεί αφάνταστα. Αν κάτι πάντως αντιπροσωπεύει για μένα την Ελλάδα, είναι αυτός ο δίσκος”.

Ο Δημήτρης Μπάσης μάς είπε πως “Αγαπώ σχεδόν όλα τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα και δε θα μπορούσα να σταθώ μόνο σε ένα τραγούδι. Στην προκειμένη περίπτωση όμως θα επιλέξω το Βρέχει φωτιά στη στράτα μου, γιατί θεωρώ ότι είναι το πιο εμβληματικό και το πιο μεγάλο ζεϊμπέκικο που έχει γραφτεί στην ελληνική δισκογραφία”

Ο βαρύτονος Tάσης Χριστογιαννόπουλος με δυσκολία επέλεξε επίσης το “Βρέχει φωτιά στη στράτα μου”, αλλά και το “Του αγοριού απέναντι”. “Όλα τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα έχουν ένα χαρακτηριστικό. Πέρα από την ωραία μουσική τους που είναι εμφανές πως είναι γραμμένη από έναν συνθέτη, έχουν την αμεσότητα μιας λαϊκής χειρονομίας” είπε χαρακτηριστικά.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ