Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει πλέον το ζήτημα της έλλειψης γιατρών στα νοσοκομεία της Κρήτης, με σχεδόν μηδενικό ενδιαφέρον από νέους να στελεχώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ειδικά όσον αφορά συγκεκριμένες ειδικότητες, το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που κλινικές κινδυνεύουν με «λουκέτο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, εκείνο της Γναθοχειρουργικής κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, που λειτουργεί μόλις με έναν γιατρό. Τον Γιώργο Μαστοράκη που είναι και διευθυντής της κλινικής, αλλά πλέον, όπως λέει και ο ίδιος, διευθυντής του εαυτού του.
Ο Γιώργος Μαστοράκης έχει κάνει το Βενιζέλειο και την γναθοχειρουργική κλινική δεύτερο σπίτι του. Έχει αφιερώσει στο δημόσιο σύστημα υγείας 35 χρόνια από τη ζωή του και τα τελευταία πέντε εργάζεται χωρίς να έχει πάρει άδεια. Όπως δήλωσε όμως μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη με την Αντιγόνη Ανδρεάκη, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνει ότι οι νέοι γιατροί δεν ακολουθούν την ειδικότητα της γναθοχειρουργικής, καθώς χρειάζονται 16 χρόνια εκπαίδευσης και κατά μέσο όρο -και στην καλύτερη περίπτωση- θα φτάσει κάποιος 36 ετών για να αποκτήσει την ειδικότητα.
Όπως συμβαίνει και σε άλλες ειδικότητες, προκηρύσσονται θέσεις γναθοχειρουργών αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον, ούτε από γιατρούς στην Κρήτη αλλά ούτε και από άλλες περιοχές της χώρας. Οι περισσότεροι επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα ή να φύγουν στο εξωτερικό, έχοντας περισσότερα κίνητρα και καλύτερες οικονομικές αποδοχές.
«Θέλω να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Έχει σημασία αυτό. Δυστυχώς στο Βενιζέλειο έχω μείνει μόνος. Είμαι διευθυντής του εαυτού μου. Τώρα πρέπει να τα κάνω όλα μόνος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαστροράκης.
Η γναθοχειρουργική κλινική, που εξυπηρετεί ασθενείς από όλη την νότια Ελλάδα, πλέον λειτουργεί μόνο για τα έκτακτα περιστατικά.
Σε έναν χρόνο, ο Γιώργος Μαστροράκης συνταξιοδοτείται και ευελπιστεί σε αυτό το διάστημα να βρεθεί γιατρός για να συνεχίσει να λειτουργεί η κλινική, ειδάλλως είναι ορατός ο κίνδυνος για λουκέτο.