17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Ήρθαν οι Τούρκοι να μας δείξουν πώς θα προστατέψουμε τις ακτές μας

Ημερομηνία:

Παγκοσμίου φήμης Τούρκοι επιστήμονες, σε συνεργασία με τον Χανιώτη καθηγητή του Πολυτεχνείου Κώστα Συνολάκη, παρουσίασαν το απόγευμα της Τρίτης στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, μελέτη και προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης που αποτελεί “μάστιγα” για τις ακτές της Κρήτης.

Πρόκειται για μια περιβαλλοντική απειλή με άμεσες συνέπειες για την τουριστική οικονομία, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία οργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων.

Όπως τόνισε ο κ. Συνολάκης, στην Ελλάδα συγκεκριμένα αλλά και στη Μεσόγειο συνολικά, διαβρώνονται σχεδόν όλες οι αμμώδεις παραλίες, με το ποσοστό να υπολογίζεται σε 35% για τις ελληνικές ακτές.

“Το χειρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή της Κρήτης”, είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι τα αίτια του είναι ανθρωπογενή και συμπεριλαμβάνουν την κατασκευή δρόμων και άλλων υποδομών πάνω στη θάλασσα.

“Όλη η παραλία του Βορείου Άξονα, από τη Νέα Χώρα έως το Κολυμπάρι έχει τεράστιο πρόβλημα”, εξήγησε, για να τονίσει ότι “και μέσα στην πόλη, η παραλία του Κουμ Καπί που άλλωστε στα Τουρκικά σημαίνει «πύλη της άμμου» , έχει διαβρωθεί”.

“Γι’ αυτό και η μελέτη μας εστιάζει στο πώς θα κάνουμε σε πρώτη φάση αποκατάσταση της παραλίας του Κουμ Καπί, ώστε να μπορούν ξανά οι άνθρωποι να κάνουν μπάνιο και σε δεύτερη φάση θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από την Νέα Χώρα ως το Κολυμπάρι”, είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την άποψη ότι  ”εάν υπήρχε πολιτική βούληση θα μπορούσαμε να το λύσουμε μέσα σε ένα χρόνο”.

Ο κ. Συνολάκης, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τους Τούρκους συναδέλφους του, τόνισε ότι αποτελούν τους καταλληλότερους για να μας “δείξουν τον δρόμο” καθώς στις ακτές της γειτονικής Τουρκίας “έχουν γίνει πραγματικά θαύματα”, όπως είπε, με μεταφορά τεράστιων όγκων άμμου, σε ακτές που είχαν διαβρωθεί.

Πλήγμα για την τουριστική οικονομία

Η κατάσταση αυτή, εκτός από μια τεράστια περιβαλλοντική απειλή, αποτελεί και πρόβλημα για τον τουρισμό στα παράλια, καθώς, στις περιοχές που παρατηρείται διάβρωση, εντοπίζεται και μείωση των μισθωμάτων “γιατί έρχονται οι tour operators και βλέπουν ότι δεν υπάρχει παραλία, οπότε αυτομάτως μειώνεται η αξία της τουριστικής μονάδας”, όπως τονίστηκε.

Γι’ αυτό άλλωστε και η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης ανήκε στην Ένωση Ξενοδόχων.

Ομιλητές

Στην εκδήλωση, ομιλητές ήταν, οι:

Καθηγητής Κώστας Συνολάκης, Professor of Civil and Environmental Engineering Director, Tsunami Research Center  – Viterbi School of Engineering, University of Southern California

Prof. Dr. Ahmet C. Yalciner METU Department of Civil Engineering – Ocean Engineering Research Center – Ankara Turkey

– Dr Tunc Gokce Managing Partner  ARTI PROJE Consulting, Construction & Tourism Co.

zarpa.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ