Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται στο απόγειό τους τόνισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του από την Κρήτη τηρώντας πάντως ίσες αποστάσεις με την Τουρκία, ζητώντας την συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας που θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη όλων.
«Επεκτείνουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα. Πρώτη φορά υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έρχεται στην Ελλάδα δύο φορές σε τόσο σύντομο χρόνο», είπε, προσθέτοντας ότι η Σούδα θα γίνει βάση μόνιμου ελλιμενισμού του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams.
«Πυλώνας σταθερότητας»
“Στο απόγειό τους βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας” είπε ο κ. Πομπέο. Όπως είπε είναι η πρώτη φορά που ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέπτεται δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο την Ελλάδα.
“Μιλήσαμε για ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα και έχουμε δει ότι ήδη έχει γίνει καταπληκτική δουλειά. Θα γίνει και άλλη δουλειά με σπουδαίες αμερικάνικες εταιρείες όπως η Pfeizer και η Deloitte”
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι, οι ΗΠΑ πιστεύουν στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και υποστηρίζουν το «διάλογο μεταξύ χωρών -μελών του ΝΑΤΟ».
Αναφερόμενος στις συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας -Αζερμπαϊτζάν, ο κ. Πομπέο είπε: «Συνιστώ σε όλους να βρεθεί μια ειρηνική λύση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ»
“Σήμερα είμαι εδώ στη Κρήτη για να τιμήσω μία από τις πιο ισχυρές στρατιωτικές συνεργασίες που έχουμε σε όλη την Ευρώπη.
Βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν πυλώνα σταθερότητας και είμαστε υπηρέφανοι που στηρίζουμε τους ηγέτες αυτής της χώρας. Η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας έχει μεγαλώσει σε τεράστιους βαθμούς. Κοιτάμε να επεκτείνουμε ακόμη παραπάνω όσα επιτύχαμε το προηγούμενο έτος με την νέα Αμυντική Συμφωνία για τις Βάσεις», σημείωσε ο κ. Πομπέο συμπληρώνοντας ότι «το υπερσύγχρονο ελικοπτεροφόρο Hershel Woody Williams θα έχει ως μόνιμη βάση τη Σούδα”
Είναι η καλύτερη επιλογή εξαιτίας της στρατηγικής θέσης της Σούδας και τις αμυντικής συνεργασίας που έχουμε που συνεχίζει να αναπτύσσεται. Η συνεργασία σε ζητήματα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η Ρωσία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την περιοχή ειδικά στη Λιβύη. Συμφωνήσαμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεργαστούμε στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που έχει ως πηγή την Ρωσία και αφορά τα ζητήματα της πανδημίας. Και στο ζητήμα της ενέργειας συζητήσαμε. Οι ελεύθερες αγορές πρέπει να αποφασίζουν για τις ενεργειακές ανάγκες όχι η ρωσική Gazprom.
Οι ΗΠΑ πιστεύουν επίσης ότι η ανάπτυξη της ανατολικής Μεσογείου πρέπει να προωθεί τη συνεργασία και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη όλης της περιοχής. Υποστηρίζουμε το διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για αυτά τα ζητήματα. Ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις μπορούν να συνεχίσουν. Επίσης, έθεσε το θέμα της Κίνας που χρησιμοποιεί την οικονομική ισχύ της για να κερδίσει στρατηγική θέση στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες”
οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα όσον αφορά τις πρωτοβουλίες της για την προμήθεια φυσικού αερίου».
Ο Μάικ Πομπέο, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το ζεύγος Μητσοτάκη για τη φιλοξενία και γιατί ήταν «τόσο καλοί οικοδεσπότες».
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, στο πλαίσιο της οποίας έχει κάνει σειρά επαφών.
Σήμερα ξεναγήθηκε, συνοδεία του πρωθυπουργού στην αμερικανική βάση της Σούδας, στη ναυτική βάση στο Μαράθι, στην προβλήτα Κ14 αλλά και στην ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς» που βρίσκεται στο ναύσταθμο.
Μητσοτάκης: Η Σούδα το πιο στρατηγικό σημείο της Αν. Μεσογείου
«Προσυπογράφω τη δήλωση του κ. Πομπέο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα. Είναι σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα. Χαίρομαι επίσης που ο φίλος υπουργός θα φιλοξενηθεί στον τόπο μου στα Χανιά. Στο νησί αυτό δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Χτυπάει όμως και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα μιλάμε από την 115 πτέρυγα μάχης στην πολεμικής μας αεροπορίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την διευρυμένη συνάντηση που είχαν με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.
«Η Σούδα αναδεικνύεται έτσι ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας μαζί μας όμως με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης» πρόσθεσε.
Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ απλώνει τη δράση της και στον χώρο της κοινής αμυντικής βιομηχανίας μας
«Η αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ απλώνει τη δράση της και στον χώρο της κοινής αμυντικής βιομηχανίας μας, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 αλλά και με κοινά προγράμματα και πολύ σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε “διευρύνεται όμως και σε άλλα πεδία και σε άλλες περιοχές. Όπως στην Αλεξανδρούπολη η οποία ήδη εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική Ευρώπη, ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Εκεί κατασκευάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου και ταυτόχρονα δρομολογείται και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Το ίδιο και το λιμάνι της Καβάλας».
Η υπογραφή συμφωνίας στο πεδίο της καινοτομίας αποδεικνύει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια
«Υπογράφηκε επίσης μια σημαντική νέα διμερή συμφωνία για συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο πεδίο της καινοτομίας. Είναι και αυτό μια απόδειξη του ηγετικού ρόλου που η Ελλάδα παίζει στα βαλκάνια, στα οποία επιστρέφει δυναμικά μετά από μια σχεδόν δεκαετή απουσία» είπε συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός. «Η χερσόνησός μας είναι ένα γεωγραφικό σημείο που συγκεντρώνει πολλά κοινά ενδιαφέροντα Ελλάδας και ΗΠΑ. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί και θα αποτελεί πάντα το δυναμικό τους ορμητήριο» συμπλήρωσε.