Οι γιατροί που υπηρετούν του Κέντρου Υγείας Κανδάνου έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, καθώς και για τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο νησί της Γαύδου. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, το ιατρείο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως η έλλειψη φαρμακείου, οι δυσκολίες στις διακομιδές ασθενών και οι ανεπαρκείς υποδομές. Επιπλέον, η πρόσφατη επιδημία γαστρεντερίτιδας κατέδειξε την αδυναμία του συστήματος να ανταποκριθεί σε έκτακτες ανάγκες.
Οι γιατροί καταγγέλλουν επίσης την απομάκρυνση του μόνιμου ειδικού ιατρού από το νησί, μια κίνηση που θεωρούν ότι υποβαθμίζει περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους της Γαύδου. Ζητούν την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ιατρείο και την ενίσχυση του με προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να μπορέσει να παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους του νησιού.
Για τις ελλείψεις στο νησί
Πιο αναλυτικά σε ανακοίνωσή τους οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Κανδάνου, αναφέρουν ότι, «το ιατρείο διαθέτει δύο θέσεις ιατρών, οι οποίες καλύπτονται εδώ και τρία χρόνια από έναν µόνιµο ειδικό ιατρό και από αγροτικούς ιατρούς. Ως αγροτικοί ιατροί του Κ.Υ. Κανδάνου έχουµε κληθεί πολλές φορές να καλύψουµε την θέση που κατά καιρούς µένει κενή και έτσι έχουµε γνώση των δυσκολιών που φέρει το συγκεκριµένο ιατρείο.
Λόγω της ακριτικής θέσης του νησιού, σε συνδυασµό µε την υποβάθµιση των δοµών πρωτοβάθµιας υγείας, το Π.Ι. της Γαύδου αντιµετωπίζει κάποιες ιδιόρρυθµες ελλείψεις. Πιο συγκεκριµένα, στο νησί δεν υπάρχει φαρµακείο πράγµα που σηµαίνει οτι ο ιατρός καλείται να εκτελεί και χρέη φαρµακοποιού προστιθέµενα στα ήδη αυξηµένα καθήκοντα ιατρού και νοσηλευτή που έχει. Στο βάρος αυτό προστείθεται και η δυσκολη διαδικασία των διακοµιδών είτε µε πλωτό είτε µε εναέριο µέσο. Τα πλωτά µέσα που διατίθενται από ιδιώτη που έχει σύµβαση µε το ΕΚΑΒ, είναι ακατάλληλα, ειδικά για τη µεταφορά κρίσιµων περιστατικών, αφού δε διαθέτουν κλειστό προστατευµένο χώρο ούτε και χώρο για την τοποθέτηση φορείου όπως τα πλωτά ασθενοφόρα που ενδείκνυνται για τον σκοπό αυτό. Με βάση τα παραπάνω και αναλογιζόµενες τις κακές καιρικές συνθήκες των χειµερινών µηνών (απαγορευτικά στα δροµολόγια των πλοίων), γίνεται αντιληπτή η δυσκολία της άσκησης του ιατρικού επαγγέλµατος στο Π.Ι. της Γαυδου».
Οι γιατροί τονίζουν επίσης πως «όλες αυτές οι ελλείψεις, που θέτουν σε κίνδυνο τους κατοίκους του νησιού, έχουν γνωστοποιηθεί επανειληµµένα στην 7η Υγειονοµική Περιφέρεια Κρήτης που υπάγεται το ιατρείο. Επιπλέον, οι αγροτικοί ιατροί του Κ.Υ. Κανδάνου καλύπτουµε τη θέση για 15 ηµέρες το µήνα, χωρίς, µεχρι πρότινος, να υπάρχει επίσηµη µετακίνηση, γεγονός που µας άφηνε ιατρικά έκθετους. Μετά από πιέσεις άρχισε να γίνεται επίσηµη µετακίνηση µας αλλά ακόµη δε λαµβάνουµε τα επιδόµατα που προβλέπονται για τη θέση αυτή».
Για τις δυσκολίες διαχείρισης της επιδημίας γαστρεντερίτιδας το καλοκαίρι
Όσον αφορά την επιδηµία γαστρεντερίτιδας το καλοκαίρι στη Γαύδο, οι γιατροί σημειώνουν πως «η πληθώρα των περιστατικών σε συνδυασµό µε τη µη δυνατότητα βραχείας νοσηλείας έκανε την κατάσταση µη βιώσιµη τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ιατρούς που κάλυπταν τις θέσεις εκείνη την περίοδο. Να σηµειωθεί ότι οι ιατροί στεγάζονται στο ίδιο οίκηµα µε το ιατρείο και επίσης δεν παρέχεται σταθερά καθαριότητα για το χώρο του ιατρείου.
Το γεγονός αυτό επιφορτίζει τους ιατρούς µε ένα επιπλέον καθήκον και δυσχεραίνει τη λειτουργία του ιατρείου και τις συνθήκες υγιεινής, πόσο µάλλον σε µια επιδηµία γαστρεντερίτιδας. Σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες η ∆ηµοτική Αρχή οφείλει να υποστηρίζει υλικά και µε ανθρώπινο δυναµικό την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν, κάτι που έγινε ανεπαρκώς».
Περιορισμένη η δυνατότητα κάλυψης της θέσης του γιατρού στη Γαύδο
Τέλος, στην ανακοίνωση σχολιάζεται και η απόφαση απομάκρυνσης του γιατρού του ακρητικού νησιού:
«Στον απόηχο των γεγονότων του καλοκαιριού, η ∆ηµοτική Αρχή προέβη µέσω επιστολών στο Υπουργείο Υγείας και τον διευθυντή της 7ης ΥΠΕ µε αίτηµα περιορισµού της δράσης και του λόγου, ακόµα και την αναγκαστική µετακίνηση του µόνιµου ειδικού ιατρού. Κατά τη διάρκεια της επιδηµίας ο εν λόγω ιατρός ανέδειξε στο δηµόσιο λόγο (ΜΜΕ και αναρτήσεις) τις δυσχερείς συνθήκες που επικρατούσαν στο ιατρείο και τις πιθανές ευθύνες της ∆ηµοτικής Αρχής. Αποτέλεσµα αυτού, ήταν από τη µία µέρα στην άλλη η εντολή αναγκαστικής µετακίνησης του ιατρού αυθαίρετα και χωρίς τεκµηρίωση των λόγων που οδήγησαν στην απόφαση αυτή, εξωθώντας τον σε πιθανή παραίτηση.
Ως ιατροί που καλύπτουµε αυτή τη θέση µας λυπεί που για µικροπολιτικούς λόγους ένας ιατρός αποµακρύνεται χωρίς δυνατότητα επιλογής από τη θέση εργασίας του. Τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία είναι ο µόνος ειδικός ιατρός που έχει αναλάβει τη θέση και η πιθανότητα κάλυψης της από άλλο ειδικό ιατρό είναι πολύ περιορισµένη λόγω της ακριτικής θέσης του νησιού. Θεωρούµε πως η απόφαση αυτή θα πλήξει τη λειτουργία του ιατρείου και θα υποβαθµίσει την ποιότητα παροχών υγείας των κατοίκων του νησιού».