Κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρουμανία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι θα «παρακολουθούν στενά» τις τουρκικές προκλήσεις, την ίδια ώρα που η Άγκυρα έχει τονίζει πως στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο προς την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε πως η Ένωση τους έχει ανάγκη προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης.
Μιλώντας στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρουμανία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανέλαβε τη στήριξη της ΕΕ στην Κύπρο στα λόγια, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και την παράνομη παρουσία τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα στενά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τουσκ. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε δηλώσει νωρίτερα πως «είμαι Κύπριος» σε ό,τι έχει να κάνει με τις τουρκικές προκλήσεις.
Την ίδια στιγμή που η ΕΕ «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις, στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής», συνοδευόμενο από το ερευνητικό πλοίο Barbaros, αλλά και άλλα τουρκικά πλοία που φροντίζουν για την ασφάλεια του. Ο «Πορθητής» δεν έχει επιχειρήσει ακόμα γεωτρήσεις, ωστόσο η Άγκυρα αναφέρει ότι αυτό είναι δεδομένο πως θα συμβεί. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκία, Μελβούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε την Τετάρτη πως η Τουρκία θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο προς την κυπριακή ΑΟΖ για να ξεκινήσει γεωτρήσεις.
Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, είχε δηλώσει το απόγευμα στο Euronews ότι ενημέρωσε αναλυτικά τους ευρωπαίους ηγέτες και ανάμενε τη στήριξη τους μέσω των δηλώσεων του Τουσκ, που θα αντανακλούσε τη στήριξη της ΕΕ στην Κύπρο
«Ενημέρωσα με κάθε λεπτομέρεια για τα όσα συμβαίνουν όχι τελευταία, αλλά σε όλη αυτή τη διάρκεια, με τις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά ιδιαίτερα την πολύ πρόσφατη, που κατά την άποψή μου αποτελεί μια δεύτερη εισβολή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας. Η ανταπόκριση ήταν θετικότατη από πλευράς των εταίρων. Η δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά το πέρας των εργασιών, θα αντανακλά αυτή τη στήριξη που έτυχε η Κυπριακή Δημοκρατία από τους εταίρους της».
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Anadolu, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ΕΕ έχει την Τουρκία ανάγκη προκειμένου να αισθάνεται ασφαλής, απειλώντας με έμμεσο τρόπο καθώς τόνισε πως «η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες». Παράλληλα, υποστήριξε ότι συνεχίζουν να διεκδικούν την ένταξη τους στην ΕΕ.
«Η Τουρκία συνεχίζει κανονικά τις προσπάθειες της, κόντρα σε αυτούς που προσπαθούν επίμονα να την αποκλείσουν από την οικογένεια της Ευρώπης», ανέφερε και πρόσθεσε με νόημα ότι «η ένταξη μας στην ΕΕ έχει νόημα μόνο αν επωφεληθούν και οι δύο πλευρές, καθώς κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να δεχθεί μια συμφωνία που θα είναι επιζήμια για εκείνη».