Στις 7 το πρωί της Παρασκευής τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενώ στις 4 το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση των πρώτων 13 Ισραηλινών ομήρων σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση Παλαιστινίων που είναι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές
Παράλληλα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθουν στη Γάζα μέσω του περάσματος στη Ράφα.
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε πως θα παραδίδονται 130.000 πετρελαίου ντίζελ και θα εισέρχονται τέσσερα φορτηγά με αέριο ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας αφότου τεθεί σε ισχύ η ανακωχή. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανέφερε ακόμη ότι σκοπός είναι να περνούν τα σύνορα στη Ράφα κάπου 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majid al-Ansari, από σήμερα θα ισχύσουν τα εξής:
- Η παύση των εχθροπραξιών θα αρχίσει στις 7 το πρωί (τοπική ώρα) την Παρασκευή, τόσο βόρεια όσο και νότια της Λωρίδας της Γάζας.
- Οι 13 πρώτοι όμηροι θα απελευθερωθούν περίπου στις 4 το απόγευμα.
- Όλοι όσοι θα απελευθερωθούν είναι γυναίκες και παιδιά.
- Θα παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό, αλλά δεν έχουν δοθεί ακόμη λεπτομέρειες για τη διαδρομή τους εκτός Γάζας.
- Το Κατάρ λέει ότι αναμένει πως θα απελευθερωθούν Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, αλλά δεν έδωσε ακριβείς αριθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, μόλις βγουν έξω οι όμηροι της Χαμάς, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους. Εάν όλα πάνε καλά, αυτή η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί για τρεις ακόμη ημέρες, έως ότου απελευθερωθούν 50 όμηροι με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους.
- Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει κατάλογο εκείνων που θα απελευθερωθούν πρώτοι και επικοινωνεί με τις οικογένειές τους
- Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι η τετραήμερη παύση θα αρχίσει στις 7 το πρωί και λέει ότι θα επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα σε τέσσερα φορτηγά με καύσιμα και 200 φορτηγά με βοήθεια, καθεμία από τις τέσσερις ημέρες της συμφωνίας.
Ποια ήταν τα πιο δύσκολα σημεία της συμφωνίας για τους ομήρους
Τις διαπραγματεύσεις, πέρα από το Κατάρ, διευκόλυναν οι ΗΠΑ, με τις διαφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς σχετικά με τις λεπτομέρειες και την υλικοτεχνική υποδομή να καθυστερούν τη συμφωνία για εβδομάδες.
Η Χαμάς ζήτησε αρχικά 10ήμερη παύση των ισραηλινών βομβαρδισμών, στη συνέχεια πέντε, πριν καταλήξει σε παύση τεσσάρων ημερών με δυνατότητα παράτασης.
Υπήρξαν, επίσης, διαφωνίες σχετικά με τη διαδικασία, όπως αν το Ισραήλ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει drone για την παρακολούθηση της ανταλλαγής ομήρων, τον αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερώνονταν και το πού θα πήγαιναν.
Η βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο και θα μπορούσε μέχρι την τελευταία στιγμή να υπονομεύσει την εφαρμογή της συμφωνίας, δήλωσαν αναλυτές.
Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 12χρονο στη Δυτική Όχθη
Αγόρι 12 ετών έχασε τη ζωή του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη όταν χτυπήθηκε από σφαίρα στο στήθος κατά τη διάρκεια επεισοδίων ανάμεσα σε κατοίκους της Μπέιτα, νότια της Νάμπλους, και μέλη του στρατού του Ισραήλ που διεξήγαγαν επιχείρηση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.
Το παιδί διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου υπέκυψε χθες βράδυ, σύμφωνα με το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο λόγος που οι ισραηλινοί στρατιωτικοί άνοιξαν πυρ εναντίον του 12χρονου δεν είναι σαφής.
Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, περιορίστηκε να αναφέρει ότι εξετάζει τις πληροφορίες για το συμβάν.