10.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

Ακραία καιρικά φαινόμενα και μέτρα προστασίας

Ημερομηνία:

Του Εμμανουήλ Λέκκα *

Η λογική του «πονάει χέρι, κόβει κεφάλι» αποτελεί πολλές φορές μια λανθασμένη τεχνική για να αποφύγουμε κάθε μορφής ευθύνη στον τομέα της πρόληψης.  Διάβασα μετά λύπης μου την απόφαση των Αυτοδιοικητικών αρχών του τόπου μας να παύουν κάποιες λειτουργίες, ιδιαίτερα τουριστικών φορέων, όταν ανακοινώνονται υψηλά ποσοστά στον δείκτη επικινδυνότητας για τις πυρκαγιές. Και αυτό μπορεί να είναι η αρχή γιατί καθώς έρχεται ο χειμώνας ενδεχομένως να κλείνουν τα σχολεία λόγω κινδύνου από πλημμυρικά φαινόμενα στους δρόμους, ή  να υπάρξει απαγόρευση μετακινήσεων λόγω χιονοπτώσεων ή και λόγω κατολισθήσεων στο οδικό δίκτυο και πολλά άλλα ακόμη που μπορεί να οφείλονται σε ακρότητες των καιρικών φαινομένων. Η μόνη έως σήμερα κατοχυρωμένη απαγόρευση από Κρατικό φορέα είναι η απαγόρευση απόπλου των επιβατηγών  πλοίων όταν η πρόγνωση για την ένταση των ανέμων στα πελάγη ξεπερνάει τα 8 Μποφώρ.  

Είναι γεγονός ότι  Αυτοδιοικητικές αρχές, όλων των βαθμίδων, είναι επιφορτισμένες από την επιτακτικά αναγκαία διαδικασία της πρόληψης έναντι κάθε κινδύνου από ακραία φυσικά φαινόμενα και ιδιαίτερα των καιρικών φαινομένων μιας και έχουν ένα βαθμό προβλεψιμότητας. Κατανοώ την αγωνία των αρχών διότι δεν γνωρίζω απόλυτα όσα εκείνοι διαχειρίζονται στον τομέα της πρόληψης και τις ελλείψεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν, πολλές φορές αντιμετωπίζουν και τον Κρατικό μηχανισμό που αδυνατεί να κατανοήσει το μέγεθος των προβλημάτων. Από τη μακρόχρονη εμπειρία μου στο χώρο της Μετεωρολογίας και ιδιαίτερα στον κορυφαίο χώρο της επιχειρησιακής πρόγνωσης θέλω να επισημάνω ότι η ακρότητα των καιρικών φαινομένων αφενός μεν δεν είναι πάντοτε προβλέψιμη και αφετέρου τις περισσότερες φορές συμβαίνει να είναι επιλεκτική η εμφάνιση του ακραίου γεγονότος σε περιοχές που δεν προβλέφθηκαν από τα προγνωστικά μοντέλα, αλλά αποκαλύπτονται μόνο την τελευταία στιγμή με τη βοήθεια της παρατήρησης. Ο όποιος βαθμός όμως επικινδυνότητας δεν μπορεί εκ των προτέρων να παραλύει κάθε μορφής δραστηριότητας των κατοίκων μιας Περιφερειακής ενότητας ή και του νησιού ολόκληρου. Κάθε Αυτοδιοικητική αρχή από μόνη της, αλλά και συνεργατικά με τις υπόλοιπες,  οφείλει να προβλέψει έργα προστασίας για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους. Τα έργα αυτά εστιάζονται σε αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά, εξασφάλιση οδών διαφυγής , συντονισμός υπηρεσιών και σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών.

Στο παρελθόν όλοι οι λαοί της Γης επιβίωσαν από ακραίες φυσικές καταστροφές έχοντας αυξημένο το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, στις σημερινές εποχές πολλά έχουν αλλάξει και οι σύγχρονες κοινωνίες μετέφεραν τις ευθύνες στις πολιτειακές αρχές οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν το διαχειρίζονται με τον καλύτερο τρόπο προκαλώντας από τις δικές τους παραλείψεις την καταστροφή, χρησιμοποιώντας μάλιστα με ανήθικο, κατ’εμέ,  τρόπο την δικαιολογία για αλλαγή στα καιρικά φαινόμενα λόγω «Κλιματικής αλλαγής». Δυστυχώς τους δώσαμε το δικαίωμα ως κοινωνίες να αποκτήσουν ένα άλλοθι  που το χρησιμοποιούν ως καραμέλα, έχοντας και δήθεν επιστημονική κάλυψη, για να απαλλαγούν από τις σημαντικές ευθύνες τους.

Σε πρακτικό επίπεδο θέλω να επισημάνω ότι ο βαθμός επικινδυνότητας ενός φαινομένου, ξεκινώντας από μία πυρκαγιά που είναι συνδεδεμένη με καιρικά φαινόμενα και ιδιαίτερα της θερμοκρασίας και της έντασης  των ανέμων, εκδίδεται στα πλαίσια ολόκληρης της Περιφέρειας ή και σε επίπεδο κάθε Νομού ξεχωριστά. Όλοι γνωρίζουμε εμπειρικά, πέρα από την επιστημονική άποψη που μπορεί να είναι πιο τεκμηριωμένη, ότι λόγω της γεωμορφολογίας διαμορφώνεται ένα ξεχωριστό μικροκλιματικό σύστημα σε κάθε περιοχή με αποτέλεσμα την διαφοροποίηση των καιρικών δεδομένων και της θερμοκρασίας αλλά και της έντασης των ανέμων αναλόγως μάλιστα και της διεύθυνση τους. Η γενικευμένη λοιπόν έκδοση του δείκτη πυρκαγιάς αφορά κατά βάση το βαθμό προσοχής των κατοίκων και τα αυξημένα μέτρα πρόληψης από κατοίκους και Κρατικούς φορείς. Πυρκαγιές όμως δεν συμβαίνουν μόνο όταν ο δείκτης  πυρκαγιάς είναι υψηλός, πυρκαγιές εκδηλώνονται και όταν ο δείκτης είναι σε χαμηλότερα επίπεδα με εξίσου καταστροφικά φαινόμενα εξαιτίας του γεγονότος ότι στο χώρο της πυρκαγιάς λειτουργεί ταχύτατα ένας δυναμικός ατμοσφαιρικός μηχανισμός που διαμορφώνει ισχυρές εντάσεις ανέμων,  και μάλιστα διαφορετικών κατευθύνσεων,  καθιστώντας πολύ δύσκολη την κατάσβεση της, όπως ακριβώς συμβαίνει αυτή την ώρα στη Β. Εύβοια.  Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι ο αριθμός των ημερών που εκδίδεται ο υψηλός δείκτης στη διάρκεια της θερινής περιόδου. Εκτιμώ ότι εάν κάνουμε μία διερεύνηση των παρελθόντων ετών θα διαπιστωθεί  ότι σε κάποια έτη ο αριθμός των ημερών με υψηλό δείκτης πυρκαγιάς θα ξεπερνάει πιθανά το  ένα τρίτο των ημερών της θερινής περιόδου. Επομένως η μόνη λύση για να αποφευχθούν δυσάρεστα γεγονότα είναι η εφαρμογή αντιπυρικών μέτρων προστασίας που θα αποδώσουν άμεσα οφέλη στην καταστολή της καθώς και η πρόληψη μέτρων άμεσης ενημέρωσης του κοινού για την προστασία του. 

Με παρόμοιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και άλλες ακραίες εκδηλώσεις των καιρικών φαινομένων όπου και όποτε κάνουν την εμφάνιση τους. Ο φόβος δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να αποτελεί μέρος της πρόληψης, αντί αυτού θα πρέπει να επενδύσουμε στη λογική της γνώσης. Από την προσωπική μου εμπειρία, έχοντας συνεργασθεί με πολλούς φορείς του τόπου σε θέματα διαχείρισης καιρικών φαινομένων, εκτιμώ ότι τους βοήθησα να πάρουν λογικές  αποφάσεις με γνώμονα το κοινό καλό και αποφεύγοντας κάθε λογής καταστροφολογικά σενάρια.

Τη φύση και το φυσικό μας περιβάλλον οφείλουμε να τα σεβόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, τον καιρό όμως πρέπει να μάθουμε να τον αντιμετωπίζουμε με τη λογική ότι διαθέτει ισχυρότερες από τις δικές μας δυνάμεις. Για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του καιρού απαιτείται η  έγκυρη ενημέρωση του κοινού αλλά και όλων τον φορέων ενός τόπου καθώς και ή ανάπτυξη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης σε καταστάσεις αιφνίδιας εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων σε τοπικό επίπεδο.

* Μετεωρολόγος, MSc

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ