12.8 C
Chania
Tuesday, November 26, 2024

Ακριβό “σπόρ” οι διακοπές για τους Έλληνες αλλά… προσιτές οι τιμές στην Κρήτη – 88% η πληρότητα στα Χανιά

Ημερομηνία:

Τα στοιχεία με βάση τη διαδικτυακή πλατφόρμα κρατήσεων Booking.com δείχνουν ότι η Κρήτη είναι από τα προσιτά νησιά, σε σχέση με προορισμούς όπως η Μύκονος

Σε «απαγορευμένο» καρπό έχουν εξελιχθεί για την πλειοψηφία των Ελλήνων οι διακοπές στο δίμηνο αιχμής Ιουλίου-Αυγούστου. Η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό αλλά και η ασφυκτική οικονομική πίεση που δέχονται τα περισσότερα νοικοκυριά διαμορφώνουν ένα σκηνικό όπου οι Έλληνες καλούνται είτε να χρυσοπληρώσουν τις διακοπές τους είτε να αυτοπεριοριστούν σε προορισμούς που δεν θα αποτελούσαν τη βασική τους επιλογή σε άλλες εποχές.

Η πρώτη διαπίστωση για το φετινό καλοκαίρι είναι πως τα δωμάτια στα καλύτερα ξενοδοχεία της χώρας έχουν εξαφανιστεί και, μάλιστα, από νωρίς. Τα ελάχιστα που παραμένουν ακόμα αδιάθετα κοστίζουν μια μικρή περιουσία καθώς αφορούν στα ακριβότερα που διαθέτουν οι μονάδες. Αυτονόητα, δυνατότητα να κάνουν κράτηση σε αυτά έχουν μόνο όσοι διαθέτουν πολύ μεγάλο πορτοφόλι.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που έχουν αποφασίσει να ξοδέψουν φέτος κάποια χρήματα για διακοπές έχουν φροντίσει να κλείσουν τα δωμάτια που ήθελαν ή είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

Για να σχηματίσουμε μια ενδεικτική εικόνα για το πώς διαμορφώνονται οι τελικές τιμές φέτος στην περίοδο αιχμής χρησιμοποιήσαμε τη διαδικτυακή πλατφόρμα κρατήσεων Booking.com.

Οι αναζητήσεις που έγιναν αφορούσαν διακοπές διάρκειας μιας βδομάδας (7 διανυκτερεύσεις) για διαμονή στα τέλη Ιουλίου 2017.Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι ενταγμένη η πλειοψηφία των «εμπορικών» ξενοδοχείων της χώρας και ένας ικανός αριθμός άλλων τουριστικών καταλυμάτων.

Είναι προφανές πως η εικόνα που προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία που αντλήσαμε μπορεί να θεωρηθεί μόνο ενδεικτική, αν και προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα. Και λέμε ενδεικτική γιατί δεν είναι δυνατόν να υπάρχει πλήρης εικόνα για το σύνολο των ξενοδοχείων και καταλυμάτων που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα αφού δεν είναι όλα ενταγμένα στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Επιπλέον, η εικόνα είναι ενδεικτική και για τα επιμέρους ξενοδοχεία και καταλύματα καθώς τα στοιχεία αναφέρονται στον αριθμό των δωματίων που έχουν αποφασίσει οι ιδιοκτήτες τους να διαθέσουν μέσω της Booking.com. Μπορεί για παράδειγμα ένας ξενοδόχος να έχει δώσει τα περισσότερα δωμάτιά του σε ξένους τουρ οπερέιτορ έναντι μιας τιμής Χ και τα υπόλοιπα να τα διαθέτει μέσω πλατφορμών όπως η Booking.com σε τιμές από λίγο έως πολύ υψηλότερες.

Από τα σχετικά (ενδεικτικά πάντα) στοιχεία, επιβεβαιώνεται πως οι «μη έχοντες» ή «οριακά διαθέτοντες» Έλληνες, οι οποίοι, επιπλέον, αποφάσισαν μόλις τώρα να κάνουν κάποια κράτηση, μπορούν να απολαύσουν μόνο ένα… οφθαλμόλουτρο σε προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Μήλος, η Σκιάθος, η Ζάκυνθος. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν η πληρότητα σ’ αυτούς τους προορισμούς ξεπερνάει το 90% και ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης κάνει «τσουχτερά» όσα έχουν απομείνει.

Χωρίς αυτό να σημαίνει πως ακόμα και σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχουν επιλογές χαμηλού κόστους με αντίστοιχου επιπέδου υπηρεσίες.

Το βέβαιο είναι πως όποιος αποφασίσει να αθληθεί σκληρά στο… διαδικτυακό surfing, είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσει πως ακόμα και στο παρά πέντε υπάρχουν επιλογές. Ακόμα και για τα μικρότερα πορτοφόλια.

Για να αποδειχθεί πως η καλοκαιρινή Ελλάδα έχει πολλά πρόσωπα και η έννοια «αδιαχώρητο» μπορεί να σημαίνει πολλά αλλά και τίποτα. Ανάλογο με την περιοχή και το κατάλυμα.

Οι τιμές σε δημοφιλείς προορισμούς

Οι διακοπές στη Μύκονο έχουν από καιρό συνδεθεί με το lifestyle και τη showbiz, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές των καταλυμάτων στο νησί. Με πληρότητα που ξεπερνά το 92% την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Η χαμηλότερη τιμή που βρήκαμε στο Booking.com για διαμονή μιας εβδομάδας (7 διανυκτερεύσεις) ήταν 1.463 ευρώ. Στα περισσότερα δωμάτια που ήταν ακόμα διαθέσιμα, ωστόσο, το κόστος κινούνταν στα επίπεδα των 2.000-6.000 ευρώ ανά εβδομάδα. Η υψηλότερη τιμή αυτής της περιόδου ήταν 58.275 ευρώ και αφορούσε βίλα 18 ατόμων, επιφάνειας 250 τ.μ στη Χώρα.

Στη Σαντορίνη, η «βεντάλια» των τιμών είναι πολύ μεγαλύτερη παρότι η πληρότητα στο νησί ήταν αντίστοιχη της Μυκόνου (92%). Η χαμηλότερη τιμή στην αναζήτηση που επιχειρήσαμε ήταν 448 ευρώ και αφορούσε ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Περίσσα. Υπήρχαν, ωστόσο, αρκετά διαθέσιμα δωμάτια με κόστος από 600 έως 900 ευρώ για 7 βράδια. Στις 56.000 ευρώ ήταν το κόστος για διαμονή μιας βδομάδας σε βίλες πολυτελών μονάδων στο Μεγαλοχώρι.

Στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, η πληρότητα κινείται στα επίπεδα του 75%, με τα φθηνότερα διαθέσιμα καταλύματα να αφορούν ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Σκαλάνι και κάμπινγκ στη Χερσόνησο με κόστος 126 ευρώ για μια βδομάδα. Είναι αυτονόητο πως πιο πλήρη εικόνα για το επίπεδο τιμών στην περιοχή αποκτά κανείς αν υπολογίσει τις τιμές στις καλές μονάδες. Έτσι, στη Χερσόνησο βρίσκει κανείς δωμάτιο σε πεντάστερο ξενοδοχείο με 755 ευρώ τη βδομάδα ενώ σε γνωστά ξενοδοχεία της ίδιας κατηγορίας η τιμή ανεβαίνει στα επίπεδα των 1.500-1.800 ευρώ. Στην ίδια περιοχή, το κόστος μιας βδομάδας σε πολύ γνωστό ξενοδοχείο πέντε αστέρων με καθεστώς all inclusive (στην τιμή περιλαμβάνονται η διαμονή, όλα τα γεύματα, ποτά, θαλάσσια σπορ κ.λπ.) φθάνει τις 2.683 ευρώ. Η υψηλότερη τιμή που καταγράψαμε στη συγκεκριμένη αναζήτηση στην ευρύτερη περιοχή ήταν 3.913 ευρώ για μια βδομάδα σε δωμάτιο all inclusive, πολύ γνωστής μονάδας πέντε αστέρων στη Χερσόνησο.

Η περιοχή των Χανίων εμφανίζει μια από τις υψηλότερες πληρότητες της περιόδου στα επίπεδα του 88%, με βάση τον αριθμό καταλυμάτων που είναι καταχωρημένα στην πλατφόρμα της Booking.com. Οι χαμηλότερες τιμές βρέθηκαν στα επίπεδα των 210 ευρώ για μια βδομάδα, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, εννοείται. Εκτός των απολύτως φθηνότερων επιλογών, ωστόσο, οι οποίες δεν αποτελούν πανάκεια, βρέθηκαν πολλά καταλύματα με κόστος μεταξύ 260 και 350 ευρώ. Με δεδομένο ότι τα δωμάτια στα πολύ καλά ξενοδοχεία της περιοχής έχουν εξαφανιστεί, βρέθηκαν διαθέσιμα δωμάτια σε τετράστερα και πεντάστερα με κόστος μεταξύ 1.200 και 1.700 ευρώ για μια βδομάδα, που μεταφράζεται σε 160-250 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Η υψηλότερη τιμή της αναζήτησης αφορούσε δίκλινο σε ένα από τα νέα πολυτελή ξενοδοχεία της περιοχής, μόνο για ενήλικες (adults only), που κόστιζε 3.682 ευρώ για επτά διανυκτερεύσεις.

Στη Ρόδο, το κόστος διαμονής μιας βδομάδας ξεκινάει από 210 ευρώ ενώ εμφανίστηκαν αρκετά καταλύματα με κόστος μεταξύ 220 και 310 ευρώ για 7 νύχτες. Ωστόσο, τα δωμάτια στα καλύτερα ξενοδοχεία του νησιού έχουν εξαφανιστεί. Απ’ όσα παραμένουν ακόμα διαθέσιμα, σε πεντάστερες μονάδες στο Φαληράκι ή στα Κολύμπια, το κόστος φθάνει στα 1.300-1.800 ευρώ για μια βδομάδα. Στα Κολύμπια καταγράφηκε δωμάτιο σε πεντάστερο ξενοδοχείο με τιμή 2.621 ευρώ για μια βδομάδα αλλά με ημιδιατροφή. Η υψηλότερη τιμή για μια βδομάδα (από τα καταλύματα που ήταν διαθέσιμα στη Ρόδο όταν έγιναν οι σχετικές αναζητήσεις) αφορούσε δίκλινη σουίτα σε πεντάστερο ξενοδοχείο στο Κιοτάρι, η οποία κόστιζε 4.550 ευρώ για επτά νύχτες.

Στη Χαλκιδική, το κόστος για 7 διανυκτερεύσεις στα διαθέσιμα δωμάτια που είχαν απομείνει στην περιοχή ξεκινούσε από 350 ευρώ και αντιστοιχούσε σε ξενώνα στον Πολύγυρο αλλά και σουίτα στον Ταξιάρχη. Σε μονάδες τριών και τεσσάρων αστέρων, το κόστος για επτά νύχτες ήταν στα επίπεδα των 800-1.600 ευρώ, όπου υπήρχαν ακόμα διαθέσιμα. Στα καλύτερα ξενοδοχεία της περιοχής, η βδομάδα κοστίζει 2.500-3.5000 ευρώ. Η υψηλότερη τιμή, μεταξύ των διαθέσιμων δωματίων, καταγράφηκε στις 11.377 ευρώ και αφορούσε τρίκλινη σουίτα σε γνωστό πεντάστερο ξενοδοχείο της περιοχής. Εννοείται πως τα δωμάτια στις ακριβότερες μονάδες της περιοχής δεν υπήρχαν διαθέσιμα ούτε σε… φωτογραφία.

Στην Κέρκυρα, η πληρότητα στα καταλύματα που διαθέτουν δωμάτιά τους μέσω της Booking.com εμφανίζεται να κινείται στα επίπεδα του 87%. Οι απολύτως φθηνότερες τιμές που καταγράφηκαν για διαμονή μιας βδομάδας ήταν 140 και 180 ευρώ και αφορούσαν ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Ρόδα και στον Κάβο. Σε ξενοδοχεία χαμηλών κατηγοριών (δύο αστεριών) το κόστος κυμαινόταν μεταξύ 300 και 650 ευρώ για μια βδομάδα και πάντα για τα δωμάτια που είχαν απομείνει. Σε ξενοδοχεία all inclusive τεσσάρων αστέρων το κόστος για μια βδομάδα είναι της τάξης των 1.000-1.300 ευρώ. Σε γνωστό πεντάστερο ξενοδοχείο στην πόλη της Κέρκυρας η βδομάδα κοστίζει 1.550 ευρώ σε δίκλινο ενώ σε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία του νησιού βρήκαμε διαθέσιμο μόνο ένα μπανγκαλόου τριών ατόμων σε τιμή 7.527 ευρώ. Η απολύτως υψηλότερη τιμή που καταγράφηκε στην αναζήτηση αφορούσε βίλα 250 τ.μ με κόστος 14.000 ευρώ για 7 βράδια.

Η Ζάκυνθος φαινόταν από την αρχή της χρονιάς πως θέτει σοβαρή υποψηφιότητα να αποτελέσει ένα από τα κορυφαία μπεστ σέλερ της χρονιάς. Το επιβεβαιώνει η πληρότητα 95% που εμφανίστηκε στη σχετική αναζήτηση στο Booking.com για διαθέσιμα καταλύματα την τελευταία βδομάδα του Ιουλίου. Οι φθηνότερες επιλογές βρέθηκαν στα 350 και 450 ευρώ για επτά διανυκτερεύσεις και αφορούσε διαμέρισμα στον Λαγανά και στούντιο στο Βασιλικό. Παραδόξως βρέθηκαν και δωμάτια με κόστος περίπου 600 ευρώ, τα οποία ανήκαν σε κατηγορία δύο αστεριών. Στα ελάχιστα δωμάτια των καλών ξενοδοχείων του νησιού που παρέμεναν αδιάθετα μέσω Booking.com το κόστος ήταν από 1.500 έως 3.500 ευρώ για μια βδομάδα. Ένδειξη του πόσο δυσεύρετα είναι τα δωμάτια στο νησί φέτος αποτελεί το γεγονός πως ξενοδοχείο τριών αστέρων πρόσφερε σουίτα σε τιμή 8.000 ευρώ για επτά βράδια.

Στην Κεφαλονιά, η πληρότητα αγγίζει το 90% και τα φθηνότερα καταλύματα ξεκινούν από τα επίπεδα των 230-250 ευρώ σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια εμφανίστηκαν να προσφέρουν διαμονή μιας βδομάδας με κόστος 350 ευρώ. Τα δωμάτια που έχουν απομείνει αδιάθετα σε ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων του νησιού κοστίζουν από 800 έως 1.400 ευρώ. Η υψηλότερη τιμή που εμφανίστηκε για την τελευταία βδομάδα του Ιουλίου αφορούσε παραθεριστική κατοικία 82 τ.μ., που κόστιζε 2.450 ευρώγια επτά βράδια.

Στην Πρέβεζα, η πληρότητα καταγράφηκε στο 79% και οι τιμές για μια βδομάδα ξεκινούσαν από 403 ευρώσε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σε πιο ακριβά καταλύματα, οι τιμές κινούνται στο εύρος των 800-1.100 ευρώ ενώ η υψηλότερη τιμή κατά την αναζήτηση αφορούσε βίλα 110 τ.μ. σε τιμή 3.220 ευρώ για επτά βράδια.

Στη Μεσσηνία, η πληρότητα εμφανίζεται να ξεπερνάει οριακά το 75% στα τέλη Ιουλίου. Οι χαμηλότερες τιμές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ξεκινούν από τα επίπεδα των 250 ευρώ ενώ εμφανίστηκαν πολλές επιλογές σε τιμές έως 350 ευρώ και ακόμα περισσότερες με κόστος έως 450 ευρώ για μια βδομάδα παραμονής. Στα καλύτερα ξενοδοχεία της περιοχής πάντως τα δωμάτια έχουν εξαφανιστεί ενώ παραμένουν ακόμα αδιάθετα δωμάτια που κοστίζουν από 2.300-3.200 ευρώ για μια βδομάδα.

Στη Νάξο, η πληρότητα στα τέλη Ιουλίου εμφανίζεται να είναι της τάξης του 84%, με τις τιμές διαμονής για μια βδομάδα να ξεκινούν από 175 σε κάμπινγκ του νησιού (σκηνή δύο ατόμων) ενώ στα δωμάτια το κατώφλι κόστους διαμορφώνεται στα 350 ευρώ για επτά βράδια. Τα διαθέσιμα δωμάτια ήταν ελάχιστα, γενικώς, και το κόστος σε όσα απέμεναν κυμαινόταν μεταξύ 800-1.400 ευρώ σε μονάδες τριών και τεσσάρων αστέρων. Η υψηλότερη τιμή που καταγράφηκε αφορούσε δίκλινη σουίτα σε ξενοδοχείο τριών αστέρων, η οποία κόστιζε 2.660 ευρώ για μια βδομάδα.

Η Μήλος αποτελεί φέτος ίσως το απόλυτο μπεστ σελερ του καλοκαιριού, με την πληρότητα να αγγίζει το αδιαχώρητο (97%), σύμφωνα πάντα με τα καταλύματα που είναι ενταγμένα στο Booking.com. Η απολύτως φθηνότερη διαθέσιμη επιλογή είναι το κάμπινγκ (180 ευρώ για σκηνή δύο ατόμων) ενώ το κόστος διαμονής σε δωμάτιο ξεκινά από 500 ευρώ για επτά νύχτες. Τα ελεύθερα δωμάτια με κόστος κάτω από 1.000 ευρώ για μια βδομάδα ήταν ελάχιστα ενώ η υψηλότερη τιμή της έρευνας καταγράφηκε στις 4.200 ευρώ για μια βδομάδα σε βίλα 270 τ.μ στον Αδάμαντα.

Η Σκιάθος επιβεβαιώνει και φέτος πως αποτελεί τη ναυαρχίδα των Σποράδων, με πληρότητα που ξεπερνά το 91% την τελευταία βδομάδα του Ιουλίου. Η υψηλή ζήτηση και τα ελάχιστα διαθέσιμα δωμάτια εξηγούν σε μεγάλο βαθμό το γεγονός πως η χαμηλότερη τιμή που βρέθηκε για επτά διανυκτερεύσεις ήταν 437 ευρώ (65 ευρώ ανά διανυκτέρευση περίπου) σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στην πόλη της Σκιάθου. Στην αναζήτηση εμφανίστηκαν κάποιες επιλογές με κόστος 600-800 ευρώ για μια βδομάδα ενώ τα τελευταία δωμάτια σε καλές μονάδες του νησιού κόστιζαν 1.000-1300 ευρώ για επτά βράδια. Οι υψηλότερες τιμές αφορούσαν παραθεριστικές κατοικίες και βίλες σε τιμές από 2.300 έως 3.800 ευρώ.

Πηγή

Euro2day.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Στους 44.235 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Κόλαση» η κατάσταση για τους άμαχους

Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε...