22.8 C
Chania
Wednesday, November 20, 2024

Αλέξης Τσίπρας: «Τα Χανιά της ελπίδας νίκησαν το φόβο»

Ημερομηνία:

Έντεκα προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας

Ικανοποιητική σε όγκο και παλμό ήταν η χθεσινή ανοικτή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην Πλατεία Αγοράς στα Χανιά. Αν και η εξέδρα για πρώτη φορά στα χρονικά τοποθετήθηκε μπροστά στην είσοδο του κτιρίου της Αγοράς, γέμισαν οι γύρω χώροι και ένα μέρος της πλατείας. Ο Αλέξης Τσίπρας σε μια μεστή περιεχομένου ομιλία ανέλυσε το κυβερνητικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα τις 11 δέσμες προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την εναλλακτική διακυβέρνηση για να αποτελέσουν τον άξονα μιας προοδευτικής συνταγματικής αναθεώρησης

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πλήρως το τοπίο μιλώντας για ανατροπή του σάπιου και διαβρωμένου συστήματος σε αντίθεση με αυτά που επιδιώκουν τα μνημονιακά κόμματα, τα οποία ζητούν αλλαγή του Συντάγματος για να φτιάξουν όπως είπε χαρακτηριστικά “το νέο αποικιακό σύνταγμα, το σύνταγμα των δανειστών”.

“Συζητάνε για αλλαγή του Συντάγματος τα μνημονιακά κόμματα και γιατί στήνουν την μνημονιακή μεταπολίτευση. Γιατί το σημερινό Σύνταγμα που έκαναν κουρέλι δεν τους κάνει. Όχι για να προωθήσουν ώριμες προοδευτικές αλλαγές,αλλά για να φτιάξουν το νέο αποικιακό Σύνταγμα. Το σύνταγμα των δανειστών. Για να στερεώσουν και θεσμικά το έωλο κράτος της έκτακτης ανάγκης που μας έχουν εδώ και τρία χρόνια εγκαθιδρύσει”, τόνισε ο πρόεδρος της Κ. Ο. Του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι “η βαρβαρότητα των μνημονίων πάει χέρι-χέρι με την καταστολή, την αυθαιρεσία, την υπονόμευση δημοκρατικών κατακτήσεων”. Ενώ αναφερόμενος στην δικομματική κυβέρνηση την ονόμασε “συγκυβέρνηση της παράγκας, η συγκυβέρνηση του δικομματικού καρτέλ που μας έριξε στα βράχια, επιδιώκει και μια δημοκρατία της παράγκας, μια δημοκρατία των καρτέλ της οικονομικής εξουσίας”.

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον λαό να στηρίξει “μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή στο τόπο” και δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι η δύναμη που “όχι μόνο θα σταματήσει τη καταστροφή, όχι μόνο για να ανορθώσει την οικονομία και τη παραγωγική βάση που καταρρέει, αλλά και για να προχωρήσει στην ανατροπή του φαύλου καθεστώτος που μας οδήγησε στη κρίση”.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε το τρίπτυχο των αξιακών αρχών για την εναλλακτική διακυβέρνηση, που εντοπίζεται στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, την εδραίωση της λαϊκής κυριαρχίας και στο οριστικό τέλος από την εξάρτηση από ξένα και εξωθεσμικά κέντρα.

Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συνόψισε τα 11 σημεία της εναλλακτικής διακυβέρνησης στα εξής:

1. Η εισαγωγή και συνταγματική καθιέρωση των θεσμών της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, της λαϊκής αρνησικυρίας και των δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών.

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα με έναν ορισμένο αριθμό υπογραφών να καταθέτουν σχέδια νόμου στην κρίση της Βουλής, να αποπέμπουν νόμους, να επιβάλουν δημοψηφίσματα για κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.

2. Η αποφασιστική ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου ως νομοθετικού και ελεγκτικού θεσμού της εκτελεστικής εξουσίας.

– Με τη δραστική μείωση της χρήσης διαδικασίας του κατ’ επείγοντος.

– Με τη δυνατότητα υποβολής νομοσχεδίων και προτάσεων Νόμου από αριθμό βουλευτών, με δεσμευτική χρονική διαδικασία για τη συζήτησή τους.

– Με δικαίωμα πρότασης των βουλευτών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

– Με διασφάλιση δυνατότητας σύστασης εξεταστικής επιτροπής από μικρότερο αριθμό βουλευτών.

– Με δυνατότητα πρόσβασης του βουλευτή σε κάθε κρατικό έγγραφο.

3. Η αποφασιστική ενδυνάμωση της διαφάνειας στη διοίκηση του κράτους και της δυνατότητα ελέγχου των αποφάσεων από όλους τους πολίτες χωρίς μεσολαβητές και μεσολαβήσεις.

Τέρμα η αδιαφάνεια, τέρμα οι αποφάσεις στο παρασκήνιο. Όλα στο φως. Όλα όσα αφορούν κρατικές αποφάσεις, έγγραφα ή πληροφορίες σχετικές με τη δημόσια διοίκηση σε γνώση των πολιτών

4. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής όλων των εκλογικών αναμετρήσεων σε Βουλή, Ευρωβουλή και Αυτοδιοίκηση.

Με τη διαμόρφωση ισόρροπων πληθυσμιακά εκλογικών περιφερειών, με τη κατάργηση των μονοεδρικών-δυεδρικών, αλλά και των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

– Κατάργηση των βουλευτών Επικρατείας.

– Κατάργηση των εκλογικών ορίων. Αλλά και τη δυνατότητα στους εκλογείς να ανακαλέσουν τους αιρετούς τους αν προκύψει σοβαρός λόγος. Με δυο λόγια κάθε ψήφος ίδια ισχύς και κανένας έξω από τον έλεγχο του λαού. Κανένας χωρίς λογοδοσία των πεπραγμένων του στο λαό.

5. Η καθιέρωση ανώτατου ορίου συνολικής βουλευτικής θητείας, η υπέρβαση του οποίου θα συνεπάγεται αυτοδίκαια κώλυμα εκλογιμότητας.

Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων στη σύνταξη και στην αποζημίωση για συμμετοχή σε επιτροπές, γιατί ο βουλευτής δε θα είναι επάγγελμα, δε θα είναι προνόμιο, αλλά λειτούργημα από το λαό για το λαό.

6. Οριστική κατάργηση του άθλιου νόμου περί ευθύνης υπουργών.

– Δραστικός περιορισμός χρήσης της βουλευτικής ασυλίας, μόνον σε περιπτώσεις πολιτικών διώξεων.

– Τα ποινικά αδικήματα υπουργών δεν θα έχουν πια χρόνο παραγραφής. Θα μπορούν να διερευνηθούν οποτεδήποτε προκύψουν αποδεικτικά στοιχεία.

Στην περίπτωση που η Δικαιοσύνη διερευνά ποινικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται Υπουργοί, δεν θα αποστέλλεται ο φάκελος στη Βουλή, ώστε αυτή να αποφασίσει την πορεία της υπόθεσης, αλλά θα συνεχίζει κανονικά το έργο της και θα απαγγέλλει κατηγορίες, εφόσον θεμελιώνει ανάλογη άποψη.

7. Ριζική αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, με γνώμονα την απόλυτη διαφάνεια των οικονομικών τους και την διαφύλαξή τους ως θεσμών της κοινωνίας και όχι ως γραφειοκρατιών με ίδια συμφέροντα. Το κράτος δε θα χρηματοδοτεί τα κόμματα αλλά θα αποζημιώνει μέρος των αποδεδειγμένων δαπανών τους. Δεν θέλουμε κόμματα κρατικοδίαιτα. Θέλουμε κόμματα που να λειτουργούν με κανόνες δημοκρατίας και διαφάνειας.

Γι’ αυτό και πρέπει να τελειώσει αυτό το πανηγύρι διασπάθισης δημόσιου χρήματος διάμεσο τραπεζικού δανεισμού με υποθήκευση των μελλοντικών κρατικών χρηματοδοτήσεων.

8. Η ριζική αλλαγή της αρχιτεκτονικής της δημόσιας διοίκησης.

Τρία επίπεδα: Κεντρικό Κράτος – Περιφέρειες – Δήμοι, με σαφώς προσδιορισμένες αρμοδιότητες και οικονομικά μέσα.

Κατάργηση του Καλλικράτη.

Καθιέρωση δυνατότητας τοπικών δημοψηφισμάτων και τη θεσμοθέτηση λαϊκών συνελεύσεων για κρίσιμα τοπικά ζητήματα με δεσμευτικό για τις αρχές χαρακτήρα.

Καθιέρωση της ανακλητότητας για όλους τους αιρετούς, κατόπιν αιτήματος του οικείου εκλογικού σώματος.

9. Η εμβάθυνση της διάκρισης μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας.

Ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα εκλέγονται από Ειδικό Εκλεκτορικό Σώμα, με συμμετοχή της Ολομέλειας του αντίστοιχου δικαστηρίου, των Προεδρείων των Δικηγορικών Συλλόγων και των Καθηγητών Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου των δημόσιων ΑΕΙ της χώρας.

10. Η ίδρυση της Αρχής Εγγύησης της δημόσιας Περιουσίας – Υπηρεσιών. Η συνταγματική απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης του Νερού, του Ηλεκτρισμού και της ιδιωτικής εκμετάλλευσης των κοινόχρηστων, κοινόκτητων και κοινών αγαθών.

Τα άρθρα 16 και 24 του ισχύοντος Συντάγματος θωρακίζονται ακόμη περισσότερο απέναντι στις βλέψεις των ιδιωτικοποιήσεων.

Ορίζεται ότι οι κρατικές δαπάνες για υγεία, παιδεία, κατοικία εξαιρούνται από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Και το κράτος παρέχει δωρεάν υπηρεσίες παιδείας, υγείας και περίθαλψης σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της χώρας.

11. Η δημιουργία ενός σύγχρονου και δημοκρατικού τοπίου για την επικοινωνία και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα με την ΕΡΤ ανοικτή.

Με την προϋποθεση ότι θα εφαρμοστούν οι 11 προτάσεις, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία θα μπορούσε να πάρει χαρακτήρα ενός θεσμού ενταγμένου σε μια «αμεσο-δημοκρατική» δομή παραγωγής αποφάσεων και υπ’ αυτήν την έννοια αποτελεί μια πρόταση, μια σκέψη που εντάσσεται στο προβληματισμό και στη στρατηγική μας για τις αναγκαίες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς του.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην κατάληξη της ομιλίας του αναφέρθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα που έφεραν τα Χανιά και η Κρήτη επικαλούμενος τον Νίκο Καζαντζάκη εξήγησε το γεγονός της πρωτιάς ΣΥΡΙΖΑ στο ότι τα η Κρήτη της προσφοράς και της ευθύνης, όπως νίκησαν τον θάνατο στους αγώνες της αντίστασης του παρελθόντος, έτσι με σημαία την ελπίδα, νίκησαν τον φόβο ξανά στις εκλογές του 2012 δίνοντας το σήμα της γενικής αλλαγής που έρχεται για την Ελλάδα.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

0 Σημερινός Έλληνας στην άγρια ζούγκλα της επιβίωσης

Γράφει η Ιωάννα Μελάκη * Το μυαλό του μέσου Έλληνα,...

Ηράκλειο: 39χρονος έχασε το πόδι του και θα αποζημιωθεί από το ΠΑΓΝΗ

Αποζημίωση για ιατρική αμέλεια ύψους περίπου 250 χιλιάδων ευρώ καλείται να...

Περικλής Χηνόπουλος: Ελάτε να ψηφίσετε στις εκλογές του Επιμητηρίου Χανίων

«Σήμερα, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, είναι η τελευταία ημέρα των εκλογών του...