8.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Ανένδοτη συνέντευξη Μητσοτάκη: Δεν πέσαμε για το Μακεδονικό, αλλά γιατί αρνηθήκαμε να υπογράψουμε μια σύμβαση που ενδιέφερε τον Σωκράτη Κόκαλλη και τη Siemens

Ημερομηνία:

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών. Με την πολιτική του άφησε το δικό του καθοριστικό ίχνος στην πολυτάραχη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Το Τvxs.gr δημοσιεύει μια ανέκδοτη συνέντευξή του στον Στέλιο Κούλογλου, η οποία είχε δοθεί το 2012, στο πλαίσιο μιας σειράς ντοκιμαντέρ για τη Μεταπολίτευση, τα οποία ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Στο πρώτο μέρος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μίλησε για τη Χούντα, την Μεταπολίτευση, αλλά και τη σχέση του με τον ιστορικό ηγέτη της Δεξιάς στην Ελλάδα Κωνσταντίνο Καραμανλή. «Με γέλασε […] Ο Καραμανλής δεν με ήθελε αλλά μου οφείλει την εκλογή του ως ΠτΔ. Μια εκλογή με την οποία δεν ήμουν σύμφωνος», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Την Τρίτη 30 Μαΐου, το Τvxs.gr θα δημοσιεύσει το δεύτερο μέρος της ανέκδοτης συνέντευξης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στο οποίο μιλάει μεταξύ άλλων για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ισχυριζόμενος πως χρησιμοποίησε τη Στάζι για να ανέβει στην εξουσία.

Για την χούντα, την φυλάκισή του και την Μεταπολίτευση

Ο Ιωαννίδης «φοβόταν τις δυνατότητές μου στην Κρήτη. Ο Μαρκεζίνης με θυμήθηκε και με έβγαλε. Ήμουν από τους πρώτους που συνελήφθησαν και από τους τελευταίους που βγήκαν», είχε δηλώσει…

Για την περίοδο της Μεταπολίτευσης σημειώνει, ότι «ο πολιτικός κόσμος είχε αίσθημα ενοχής μετά τη Δικτατορία, ειδικά η Δεξιά (ΕΡΕ) και πλειοδοτούσε σε Δημοκρατία […] Όμως το Σύνταγμα μετά την δικτατορία δεν είχε τίποτε το φιλελεύθερο, ήταν κρατικιστικό. Εξασφάλιζε υπερβολικές συνδικαλιστικές ελευθερίες. Θα μπορούσε να μην έχει δοθεί το δικαίωμα συνδικαλισμού στους δημοσίους υπαλλήλους. Ο Ράλλης δεν μπορούσε να κάνει τίποτε κόντρα στην ΑΔΕΔΥ».

Για τον Καραμανλή

Για τον Καραμανλή και την εκλογή του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως ο ιστορικός ηγέτης της ΝΔ δεν τον ήθελε. «Είμαι μόνη περίπτωση που ο Καραμανλής παρεβίασε τον λόγο τον οποίον έδωσε. Εγώ είχα κάνει τη συνεννόηση με το ΚΚΕ για τη νομιμοποίηση και τους εξόριστους. Ήμουν ο επιτελάρχης του Καραμανλή και ήταν λογικό να πολιτευθώ μαζί του. Αλλά με γέλασε. Μου έστειλα μαντατοφόρο για να μου πει ότι η υπόσχεσή του δεν ισχύει. Το να κατεβώ ορφανός χωρίς συνδυασμό ήταν η δυσκολότερη καμπή της πολιτικής μου πορείας.  Μπόρεσα να μπω στη ΝΔ τελικά εξαιτίας της επιθυμίας του Καραμανλή να βρει στήριξη για να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δεν είχε 180 βουλευτές και εγώ του εξασφάλιζα τη δυνατότητα. Ο Καραμανλής μου οφείλει την εκλογή του ως ΠτΔ. Μια εκλογή με την οποία δεν ήμουν σύμφωνος. Εγώ προσπάθησαν να τον πείσω να μην αφήσει το κόμμα γιατί ερχόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου»

Για το «βρώμικο ’89» και την Οικουμενική Κυβέρνηση

«Χρησιμοποιούσα πολιτικούς από άλλους χώρους στις κυβερνήσεις μου. Είχα στην Οικουμενική κυβέρνηση τον Κουβέλη υπουργό Δικαιοσύνης και τον Δραγασάκη στο οικονομικό επιτελείο. Είχα τον Γεννηματά, τον Παπούλια. Το 1990 κλείσαμε τις προβληματικές και απολύσαμε 12.500 ανθρώπους. Δεν χαιρόμουν βέβαια. Σκέφτηκα να τους δώσουμε τριπλάσια την προβλεπόμενη αποζημίωση. Ο Χαρίλαος μου επισήμανε πως δεν είναι δίκαιο να δίνουμε στους “επώνυμους” τα τριπλά ενώ στους “ανώνυμους” τα διπλά. Αυτό που σκέφτηκε ο Χαρίλαος σήμερα δεν το σκέφτεται κανείς».

Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εκλογή ΝΔ λέει πως «ο Φλωράκης ήρθε στις δεύτερες εκλογές και μου είπε ότι ευχόταν να πάρει (ο Μητσοτάκης) τις εκλογές για να γίνει κυβέρνηση. Ένας έμπειρος κομμουνιστής ήξερε ότι ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί. Ο Σαρτζετάκης είχε επίσης εκφραστεί υπέρ».

Για την κυβέρνηση συνεργασίας σημειώνει πως «το άθλιο σύνταγμα που είχαμε σήμαινε ότι δεν υπήρχε κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα είχαμε παραγραφές. Τότε πράγματι έγινε κυβέρνηση συνεργασίας. Στη διάρκεια της δίκης του Ανδρέα κάποιοι από κατήγοροι έγιναν υπερασπιστές. Ήμουν από την αρχή αντίθετος στις ακραίες επιθέσεις στον Ανδρέα. Στην ανάμνηση του ελληνικού λαού είναι “βρόμικο”  το 1989 και δεν σκέφτονται ότι ήταν βρόμικο λόγω του σκανδάλου Κοσκωτά».

«Αν δεν γινόταν κυβέρνηση στις πρώτες εκλογές θα είχαμε παραγραφές. Αυτή η κυβέρνηση σφράγισε το τέλος του εμφυλίου πολέμου» δηλώνει ο Κ. Μητσοτάκης. «Έβαλα τους κομμουνιστές στην κυβέρνηση, τους ανθρώπους που έκαναν τον εμφύλιο όπως τον Φλωράκη. Ήταν γενναία πράξη που ωφέλησε τον τόπο».

Για το ΚΚΕ

Για το ΚΚΕ αναφέρει πως «πρέπει να επιδιώκεις συνεννόηση με τους κομμουνιστές. Νομίζω ότι ο τόπος χρειάζεται το διάλογο μαζί τους. Είχα πάντα σχέσεις με το ΚΚΕ. Η εμπειρία με διδαξε, από την αντίσταση στην Κρήτη, όπου με πρωτοβουλία δική μου συνεννοηθήκαμε με τους Κομμουνιστές και αποφύγαμε τον εμφύλιο πόλεμο στη διάρκεια της Κατοχής. Νομίζω ότι ο τόπος χρειάζεται το διάλογο μαζί τους. Ήμουν ο πρώτος βουλευτής που ζήτησα τη νομιμοποίηση του κομμουνιστικού κόμματος. Κουβέντιαζα με τον Χαρίλαο Φλωράκη και το Λεωνίδα Κύρκο».

Για την δολοφονία Μπακογιάννη

«Ήταν ίσως η δυσκολότερη στιγμή στη ζωή μου Τη στιγμή εκείνη η Ελλάδα κινδύνευε να περάσει σε αναρχία. Ο Βούλτεψης είχε την ιδέα να πάμε στη Βουλή και έγινε η συνεδρίαση που έφερε μια ηρεμία και ομαλότητα. Ο Παύλος ήταν και πολύτιμος συνεργάτης μου. Φτιάξαμε μαζί το κόμμα των Φιλελευθέρων. Θα ήταν πολύ χρήσιμος και στη συνέχεια. Δυστυχώς χάθηκε».

Για την κυβέρνησή του, τον Κόκκαλη και τη Siemens

Σε ό,τι αφορά στην πτώση της κυβέρνησής του είναι κάθετος: «Καμία σχέση δεν είχε η πτώση με το θέμα του Μακεδονικού. Αυτοί που την έριξαν ήθελαν να δημιουργήσουν σύγχυση Είχαμε ήδη τη λύση της σύνθετης ονομασίας. Ο Καραμανλής θα μπορούσε να επηρεάσει την εσωκομματική αντιπολίτευση. Δεν βοήθησε. Πέσαμε αποκλειστικά και μόνο γιατί αρνηθήκαμε να υπογράψουμε μια σύμβαση που ενδιέφερε τον Σωκράτη Κόκαλλη και τη Siemens».

Ο Κ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται την οικονομική του πολιτική ως πρωθυπουργός. «Αυτά που κάναμε τότε δεν τα τολμάει κανένας σήμερα. Για παράδειγμα, ιδιωτικοποιήσαμε τις αστικές συγκοινωνίες».

«Έδωσα τότε, αρχές 1994 συνέντευξη στον Γιάννη Μαρίνο. Είχα πει τότε ότι μπήκαμε σε μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση και δεν βλέπω τις δυνάμεις που θα βγάλουν την χώρα από την κρίση. Από τότε δεν βρέθηκαν αυτές οι δυνάμεις. Είχα δίκιο. Η δική μας προσπάθεια κόπηκε στη μέση. Ποτέ δεν κορόιδεψα τον ελληνικό λαό. Δεν υποσχέθηκα τίποτε και ζήτησα περισσότερη δουλειά. Επικράτησαν οι αντίθετες αντιλήψεις. Τότε η ΝΔ ανταγωνιζόταν το ΠΑΣΟΚ σε πολιτική παροχών. Σήμερα (2012) ελπίζω ο ελληνικός λαός να βάλει μυαλό και να κάνει αυτό που είναι σωστό».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ