Η Ισλανδία την Παρασκευή 16 Μάιου έδωσε άλλο ένα λόγο στους ευρωπαίους πολίτες να την προσέξουν. Το ισλανδικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που διαγράφει μεγάλο μέρος του χρέους των στεγαστικών δανείων των νοικοκυριών προς τις τράπεζες και μάλιστα χωρίς εισοδηματικές προϋποθέσεις.
Η Ισλανδία μετά την άρνηση των πολιτών να διασώσουν το σάπιο τραπεζικό σύστημα, τη δίωξη των τραπεζιτών για απάτη, τη δημιουργία νέου συντάγματος από το λαό, γίνεται για άλλη μια φορά πρότυπο. Με μια διαφορά: Αυτό που νομοθέτησε η Ισλανδία τις προηγούμενες μέρες γεννήθηκε ως ιδέα σε τούτο τον τόπο και έγινε πράξη το 594 π. Χ. στην Αθήνα, από ένα φωτισμένο νομοθέτη, το Σόλωνα. Ονομάστηκε Σεισάχθεια. (Αποτίναξη δηλ. του άχθους-χρέους.)
Σε τούτα τα χώματα πρώτη φορά στην Ιστορία της ανθρωπότητας γεννήθηκε η ιδέα να διαγραφούν τα χρέη προς τους ιδιώτες προκειμένου οι άνθρωποι να πάψουν να είναι δούλοι, πραμάτεια, προς τους οφειλέτες τους.
Το Ε.ΠΑ.Μ περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του αυτήν την τολμηρή πολιτική πρόταση της σεισάχθειας και μαζί με άλλα κινήματα ήδη από τις 22 Απριλίου 2013, ανέδειξαν το θέμα σε δημόσια συζήτηση στην Αθήνα, υπό τον τίτλο: «Σεισάχθεια. Διαγραφή των χρεών. Λύση ή ουτοπία;»
Πιστεύουμε πως έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την διαγραφή όλων των δυσβάστακτων δημόσιων και ιδιωτικών χρεών των νοικοκυριών, που οδηγούν τους ανθρώπους στην αυτοκτονία και την οικονομία σε τέλμα.
Αυτό που έχει επιτακτική ανάγκη η πραγματική οικονομία είναι επανεκκίνηση, μηδενισμός του κοντέρ.
Ούτε ρυθμίσεις, ούτε επιμηκύνσεις αποπληρωμής ως τα γεράματα των εγγονιών μας, ούτε τίποτα. Σεισάχθεια! Διαγραφή χρεών. Από το αίμα του ελληνικού λαού έχουν δοθεί στις Ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες την τελευταία 5ετία, 238 δις ευρώ (σε ρευστό ή με τη μορφή εγγυήσεων). Έφτασε η ώρα αυτά τα χρήματα να γυρίσουν πίσω στους πολίτες.