Με τις φωτιές να είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη σε Δερβενοχώρια, Οινόη, Μέγαρα, Σπάρτη, Ρόδο και Λουτράκι, ο πρώτος απολογισμός για τις καμένες εκτάσεις είναι εφιαλτικός. Η εκτίμηση σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών δείχνει ότι μέχρι τώρα οι φωτιές αφήνουν στο διάβα τους πάνω από 164.000 στρέμματα καμένης γης. Και έχουν περάσει μόνο 53 ώρες από την έναρξη των πυρκαγιών, που συνεχίζουν ανεξέλεγκτες, ενώ έχουν ανακύψει και νέα μέτωπα.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό για τις καμένες εκτάσεις, μεγάλο μέρος των οποίων ήταν δάση:
- Στα Δερβενοχώρια κάηκαν 114.830 στρέμματα.
- Στη φωτιά που ξεκίνησε από τον Κουβαρά έγιναν στάχτυ 35.990 στρέμματα στην Αττική.
- Στο Λουτράκι, 13.520 στρέμματα ενώ η φωτιά συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη.
Εν τω μεταξύ, η επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής είναι είναι σε πλήρη εξέλιξη σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς: Στην Αττική, στη Λακωνία και στη Ρόδο. με τα εναέρια μέσα να αναλαμβάνουν και πάλι από το πρωί της Πέμπτης (20/7).
Πλέον, το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο είναι τα πλέον δύσκολα. Το βράδυ της Τετάρτης (19/7), οι αρχές έδωσαν εντολή εκκένωσης της κοινότητας του Απόλλωνα, ενώ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο δήμαρχος Ρόδου ζητούν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Ατταβύρου, Καμείρου και Λίνδου.
Την ίδια ώρα, η φωτιά συνεχίζει να καίει στην Αττική. Πάντως, η εικόνα την τρίτη νύχτα πυρκαγιάς είναι βελτιωμένη και η μάχη εστιάζεται στην αποφυγή αναζωπυρώσεων στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων.
Σε κάθε περίπτωση, ο φόβος των αναζωπυρώσεων απασχολεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, όπου δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Ο Δήμος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες.
Παράλληλα, μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά στο Πυργί Λακωνίας, ωστόσο η φωτιά δεν απειλεί οικισμούς. Καίει κυρίως δασική έκταση.
Σημειώνεται ότι από την Τρίτη (18/7) ξεκίνησαν οι αυτοψίες και καταγραφές των ζημιών σε κτίρια και επιχειρήσεις από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τον Δήμο Σαρωνικού, καθώς έξι κλιμάκια βρέθηκαν στο πεδίο για την πραγματοποίηση αυτοψιών.
Αποκαρδιωτικές εικόνες από το Copernicus – Το μέγεθος της καταστροφής
Το μέγεθος του μετώπου αλλά και την έκταση των φωτιών που συνεχίζουν να μαίνονται τις ώρες αυτές σε Δυτική Αττική και Βοιωτία αποτυπώνουν οι εικόνες που έρχονται από την υπηρεσία Copernicus.
Αναλυτικότερα, η υπηρεσία Copernicus παρέχει πληροφορίες σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και ενεργοποιήθηκε χθες, Τρίτη (18/7) κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Επιπλέον, η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της ΕΕ παρέχει επίσης εκτίμηση ζημιών σε αρκετά σημεία στην περιοχή της Αττικής.
Η φωτιά στην Κορινθία:
Η φωτιά σε Δυτική Αττική – Βοιωτία:
Η μάχη των Canadair: Δείτε πού και πώς επιχείρησαν (Χάρτες)
Η μάχη με τη φωτιά που κατακαίει σε διάφορα μέτωπα συνεχίζεται και σε αυτή συμβάλουν τα μέγιστα τα εναέρια μέσα και Canadair που σε πολύ δύσκολες συνθήκες επιχειρούν να περιορίσουν τις φλόγες.
Λογαριασμός στο Twitter καταγράφει πως κινούνται ορισμένα από τα εναέρια μέσα αλλά και που επιχειρούν.
Όπως προκύπτει από τους χάρτες στην πυρκαγιά στο Λουτράκι είναι σαφής η προσπάθεια να κρατηθεί η πυρκαγιά μακριά από το Διυλιστήριο.
Οι φλόγες έφτασαν στα 800 μέτρα με την Εθνική οδό να χωρίζει ουσιαστικά το μέτωπο από την περίμετρο του Διυλιστηρίου.
Σε δεύτερο χάρτη η ηλεκτρονική υπογραφή μερικών από τα εναέρια μέσα αεροπυρόσβεσης αποκαλύπτει τον κατακερματισμό της πυρκαγιάς σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα. Το όρος Πατέρας και η Πάρνηθα υπό απειλή.
Δορυφορικό time-lapse από τα πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα
Για τρίτη συνεχόμενη μέρα η Ελλάδα δίνει μάχη με τη φωτιά σε πολλά μέτωπα.
Χαρακτηριστικό της καταστροφής είναι πως περίπου 34.724 στρέμματα κάηκαν από τη φωτιά που ξέσπασε την 17η Ιουλίου στον Νέο Κουβαρά και επεκτάθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο)
Δορυφορική παρακολούθηση κατέγραψε σε timelapse την εξάπλωση των πυρκαγιών στην Ελλάδα αλλά και την Τουρκία την Τρίτη (18/7). Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Εκμετάλλευση Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT), ο οποίος υποστηρίζει τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, παρακολουθεί τις φωτιές στη χώρα μας.
Ποιες χώρες έχουν στείλει βοήθεια στην Ελλάδα
Η χώρα μας υπέβαλε αίτημα βοήθειας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για ομάδες πεζοπόρων Τμημάτων που θα διαθέτουν και πυροσβεστικά οχήματα, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.
Στο αίτημά μας ανταποκρίθηκαν:
- Η Ρουμανία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 40 πυροσβέστες και 5 οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας σήμερα και ακόμη 10 πυροσβέστες με 5 πυροσβεστικά οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας αύριο.
- Η Σλοβακία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας την Παρασκευή και
- Η Πολωνία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 149 πυροσβέστες και 49 οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας την Παρασκευή.
Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχουν έρθει στη χώρα- επίσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία.