Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1/4 επίσκεψη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων από κλιμάκιο της “Ανταρσία στα Χανιά” παρουσία του υποψήφιου δημάρχου Σεραφείμ Ρίζου. Ακολούθησε συζήτηση με τους εργαζόμενους.
Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται ότι αναδείχθηκαν τρία βασικά σημεία:
Πρώτο, ότι χρειάζεται να παλέψουμε ενάντια στη βίαιη εμπορευματικοποίηση των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενάντια στην παράδοσή τους στο υπερταμείο, την εκποίησή τους και την παράδοσή τους προς «αξιοποίηση» σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Η μάχη που δόθηκε για να μην επιτραπεί η παράδοση του λόφου Καστέλι, στο ενετικό λιμάνι, όπως μεθόδευε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου παρέα με τη ΝΔ και τους ξενοδόχους έδειξε το δρόμο. Παράλληλα τονίσαμε τις τεράστιες περικοπές σε πόρους αλλά και προσωπικό, που έχουν επιφέρει τα μνημόνια, σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου αλλά και σε όλες υπηρεσίες του δημοσίου και τονίσαμε την ανάγκη να παλέψουμε για μαζικούς μόνιμους διορισμούς παντού. .
Δεύτερο, ότι οι παραπάνω πολιτικές έχουν μετατρέψει την Παλιά Πόλη σε μια ειδική επιχειρηματική ζώνη η οποία στρέφεται εναντίον του πολιτισμού καθώς και ενάντια των ίδιων των κατοίκων της, με την ανεξέλεγκτη άνοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης, με την απουσία προσβάσεων σε χώρους που έχουν ασύδοτα καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα καθώς και με την ύπαρξη επιχειρήσεων που έχουν μια αντίληψη ιδιοκτησίας σχετικά με τον δημόσιο χώρο.
Τρίτο, τονίστηκε η αναγκαιότητα για μια πραγματική κοινωνική πολιτική στον πολιτισμό που, μεταξύ άλλων, θα εξασφαλίζει κοινωνικό και δωρεάν εισιτήριο σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Τονίσαμε την απαίτησή μας για χρηματοδότηση από την πλευρά του δήμου των σχολικών εκδρομών και των εισιτηρίων στα μουσεία. Σημειώθηκε ακόμα, η πάγια θέση μας ότι μόνο οι εργατικοί αγώνες και τα κινήματα των πολιτών μπορούν να διεκδικήσουν και να εξασφαλίσουν όλα τα παραπάνω και πολύ περισσότερα.
Από την πλευρά των εργαζόμενων αναδείχθηκε η σοβαρή δουλειά που πραγματοποιείται στην ανάδειξη και στην προστασία των αρχαιολογικών μνημείων ενώ παράλληλα τονίστηκε και το σοβαρό έλλειμμα προσωπικού που επηρεάζει σημαντικά την υπηρεσία, με πχ την ύπαρξη ενός μόνου μηχανικού αρχιτέκτονα, υπεύθυνου με πλήθος υποχρεώσεων προς διεκπεραίωση, ενώ τονίστηκε ακόμα ότι όποιες προσλήψεις γίνονται αυτές αφορούν συμβασιούχους μέσω των ΕΣΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι στην υπηρεσία δεν υπάρχει ούτε μία μόνιμη καθαρίστρια αφού η τελευταία συνταξιοδοτήθηκε πριν από αρκετό καιρό.
Η επιβολή των ελαστικών σχέσεων εργασίας στον χώρο του πολιτισμού και γενικότερα του δημοσίου, ο μονόδρομος της χρηματοδότησης μέσω των ΕΣΠΑ και με βάση τους περιορισμούς που θέτουν, η βίαιη εμπορευματικοποίηση του δημόσιου χώρου και η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού δημιουργούν μια εφιαλτική εικόνα για την πόλη και τους εργαζόμενους.
Αναδείχθηκε επίσης η σοβαρή εκκρεμότητα σχετικά με την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και η μη θεσμοθέτηση σχετικά με τις χρήσεις και την προστασία του δημόσιου χώρου.
Χρειάζονται να απαιτηθούν μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί σε κάθε χώρο εργασίας, και στην Αρχαιολογία, καθώς και μια δημόσια, κοινωνική πολιτική σε κάθε στιγμή της καθημερινότητας η οποία θα έρθει σε σύγκρουση τόσο με το σύστημα της οικονομικής ασυδοσίας και των εργολάβων, όσο και με τους πολιτικούς εκπροσώπους τους στο απερχόμενο και επόμενο δημοτικό συμβούλιο.