Αντιδράσεις προκαλεί η προσαγωγή του 22χρονου που ύψωσε την Κυριακή στο Σύνταγμα την παλαιστινιακή μαζί με την ελληνική σημαία σε κολώνα κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων υπέρ της Παλαιστίνης.
Με ανάρτησή της στο Twitter, η Όλγα Γεροβασίλη σχολιάζει την ανάρτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος κάνει λόγο για σύλληψη του 22χρονου.
«Για να καταλάβω, συνελήφθη και διώκεται γιατί τοποθέτησε την Παλαιστινιακή ή την Ελληνική σημαία; Ή και τις δύο μαζί; Ή μήπως για την σειρά με την οποία τις τοποθέτησε; Θα μας τρελάνετε;», ρωτά η κα Γεροβασίλη.
Με εκτενή ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, χαρακτηρίζει αφενός την προσαγωγή του 22χρονου «προκλητική και απαράδεκτη» ενώ αποδομεί το σκεπτικό της ΕΛΑΣ σύμφωνα με το οποίο έγινε η προσαγωγή του με την ενεργοποίηση του άρθρου 141 του Ποινικού Κώδικα, την κατηγορία δηλαδή πως ο νεαρός Παλαιστίνιος «εκθέτει το ελληνικό κράτος σε κίνδυνο αντιποίνων» (!) και διαταράσσει τις «φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους με ξένο κράτος».
Αναλυτικά η ανάρτηση:
Για το σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος 22χρονου Παλαιστίνιου διαδηλωτή
«Η ενέργεια της αστυνομίας να προσαγάγει και να σχηματίσει δικογραφία σε βάρος 22χρονου Παλαιστίνιου επειδή τοποθέτησε την παλαιστινιακή σημαία μαζί με την ελληνική σε μια κολώνα, στο πλαίσιο της τεράστιας λαϊκής κινητοποίησης την Κυριακή 5 Νοέμβρη, είναι ενέργεια απαράδεκτη και προκλητική. Αποτελεί κυβερνητική, πολιτική μεθόδευση με στόχο να τρομοκρατήσει τους δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας και να ποινικοποιηθεί η αντίδρασή τους απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα του κράτους του Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Άλλωστε, αντίστοιχα μέτρα καταστολής λαμβάνονται σε μια σειρά χώρες απέναντι στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.
Το γεγονός ότι η δίωξη σε βάρος του Παλαιστινίου διαδηλωτή έγινε με τη χρήση χαφιέδικων μηχανισμών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για την ταυτοποίησή του και κυρίως με την ενεργοποίηση του άρθρου 141 του Ποινικού Κώδικα, την κατηγορία δηλαδή πως ο νεαρός Παλαιστίνιος «εκθέτει το ελληνικό κράτος σε κίνδυνο αντιποίνων» (!) και διαταράσσει τις «φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους με ξένο κράτος», ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους. Πολύ περισσότερο που κεντρικό αίτημα των λαϊκών κινητοποιήσεων είναι η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, για το οποίο υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Βουλής.
«Στόχος αντιποίνων» καθίσταται η χώρα μας όχι από τη μαζική λαϊκή δράση ενάντια στο πολεμικό σφαγείο και μάλιστα από συμβολικές ενέργειες που προωθούν τη φιλία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στον ελληνικό και στον παλαιστινιακό λαό, αλλά από την πολιτική της κυβέρνησης, που εμπλέκει τη χώρα ολοένα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στα αιματηρά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Η αποστολή της φρεγάτας «Ψαρά» στην περιοχή, η διάθεση των αεροδρομίων, των λιμανιών της χώρας, η πολύμορφη συνεργασία και διευκολύνσεις στο κατοχικό κράτος του Ισραήλ και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους τους, είναι αυτά που εκθέτουν τον λαό μας σε μεγάλους κινδύνους.
Ματαιοπονεί η κυβέρνηση και οι δυνάμεις καταστολής αν νομίζουν ότι θα κάμψουν το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό!
Τώρα να αποσυρθεί κάθε κατηγορία για τον 22χρονο Παλαιστίνιο και να αφεθεί ελεύθερος!
Τώρα να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας στο αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ!».
Το σενάριο της απέλασης
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, λέγοντας πως «ακολουθήθηκε μία διαδικασία λόγω πιθανής τέλεσης ενός συγκεκριμένου αδικήματος. Υπάρχει σχετική δικογραφία, μιλάμε για μία προσαγωγή μετά από τα επεισόδια που συνέβησαν, ακολουθεί τη νόμιμη διαδικασία, και το αν η προσαγωγή θα μετατραπεί σε σύλληψη, ποια θα είναι η κατηγορία, όπως κάθε αντίστοιχη υπόθεση, έχει με το πώς θα αξιολογηθεί από τις αρχές. Υπάρχουν νόμοι που πρέπει να τηρούνται, και εφόσον παραβιάζονται, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς καμία παρέκκλιση για όλους από όπου και αν προέρχονται οι δράστες». Μάλιστα είπε όλα έγιναν «με προσωπική παραίνεση του υπουργού Προστασίας Πολίτη για να δράσει άμεσα η αστυνομία».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ποιος νόμος παραβιάστηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Αυτή τη στιγμή δεν έχω γνώση της δικογραφίας, υπήρξε μία συγκεκριμένη ενέργεια που διαπιστώθηκε από τις αρχές και μία συγκεκριμένη προσαγωγή. Δεν έχω μπροστά μου τη δικογραφία για τα ακριβή άρθρα του ποινικού κώδικα που θεωρείται ότι παραβιάστηκαν. Όταν θα έχουμε ακριβή εικόνα, θα σας ενημερώσουμε».
Σε ερώτηση αν εξετάζεται η απέλαση, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Δεν γνωρίζω αν κατέβηκε η ελληνική σημαία. Έχω την εντύπωση ότι ανήρτησε την παλαιστινιακή σημαία και στη συνέχεια ανήρτησε την ελληνική σημαία, τουλάχιστον έτσι είναι ένας ισχυρισμός. Δεν θέλω να πάρω θέση αν συνέβη το ένα ή το άλλο. Προφανώς σε περίπτωση που έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αν ο οποιοσδήποτε κατεβάσει την ελληνική σημαία και προσβάλλει το εθνικό μας σύμβολο τότε θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και εφόσον αποδειχθεί οποιαδήποτε τέλεση ποινικού αδικήματος θα συμπαρασύρει και τη διαδικασία του ασύλου, δηλαδή της λήψης της αναστολής της κτήσης του ασύλου. Αν έχει τελεστεί, θεωρώ ένα πολύ απεχθές αδίκημα, με την έννοια ότι προσβάλλει το σύνολο των Ελλήνων πολιτών και κυρίως προσβάλλει τη μνήμη των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι».