Το ντοκιμαντέρ “Solomos” για τη ζωή του Σολωμού, άστεγου στα Χανιά, έχει δημιουργήσει εντύπωση ενώ συμμετέχει και σε διεθνή φεστιβάλ. Όμως, στα Χανιά προκαλεί αντιδράσεις και για πτυχές της ζωής του άστεγου οι οποίες δεν παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ.
Μετά από μια πρώτη προβολή στα πλαίσια του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, το ντοκιμαντέρ “Solomos” προβλήθηκε σήμερα για δεύτερη φορά στα Χανιά, στα πλαίσια του 7ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Όμως, αυτή τη φορά, οι αντιδράσεις υπήρξαν πιο έντονες.
Μια ομάδα γυναικών μοίρασε κείμενο όπου γίνεται αναφορά στη ζωή του “Σολωμού”, κατά την περίοδο 2001 – 2002 που δεν παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ κατηγορώντας τη δημιουργό ότι αποκρύπτωντας το τμήμα αυτό της προσωπικότητάς του και προβάλλοντάς τον ως καθημερινό ήρωα των δρόμων προσβάλλει όσες γυναίκες υπήρξαν θύματά του. Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι η ηρωοποίηση των προσώπων θολώνουν τη βαθιά πολιτικά διάσταση του θέματος της αστεγίας, ενώ τονίζεται ότι ο στόχος δεν είναι ο ήρωας της ταινίας αλλά η ίδια η ταινία, και εκφράζεται η εναντίωση σε κάθε μορφή αυτοδικίας.
Κάλεσαν όμως την κ. Αρβελάκη να τοποθετηθεί επί του θέματος μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ.
Το κείμενο το οποίο μοιράστηκε σε δεκάδες θεατές του φεστιβάλ και βρίσκεται στη διάθεσή μας υπογράφεται από μία οργάνωση με την επωνυμία “ροζ αρκούδες”.
Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες, παρούσα στο περιστατικο ήταν και η κ. Βίκυ Αρβελάκη. Μάλιστα, κάποιοι έσπευσαν να φωτογραφήσουν τις γυναίκες οι οποίες μοίραζαν τα φυλλάδια.
Η κ. Βίκυ Αρβελάκη μαζί με τους άλλους σκηνοθέτες μίλησε μετά το τέλος των προβολών σημειώνοντας ότι γνώρισε τον Σολωμό το 2014 και ότι το ντοκιμαντέρ βασίζεται σε τρεις μεγάλες συνεντεύξεις.
Σχετικά με το ντοκιμαντέρ είπε:
“Έχει δημιουργήσει αρκετή συζήτηση και όσες φορές έχει γίνει προβολή και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε κάποια θέματα, έχει οδηγηθεί σε πολλά μονοπάτια. Δεν το φανταζόμουν κι εγώ με έναν τρόπο γιατί ο καθένας παράγει και βλέπει αυτό που θέλει, αυτό που μπορεί να δει, αυτό που έχει μέσα του.”