13.8 C
Chania
Thursday, December 26, 2024

Απάντηση Δήμου Κισάμου στο δημοσίευμα για την “παραλία του Μπά(χα)λου”

Ημερομηνία:

Αξιότιμε κ. Διευθυντά, με αφορμή πρόσφατο άρθρο- ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας στο φύλλο της 7ης Αυγούστου με τίτλο «Στην παραλία του Μπά(χα)λου: Σκαφάτοι, καντίνα και ταβέρνα, πίσσα, καμμένα σκουπίδια και ομπρέλες» και φέρει την υπογραφή του κ. Γιάννη Αγγελάκη, ο Δήμος Κισσάμου επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

Η προστατευόμενη περιοχή της Γραμβούσας- Μπάλου έχει παραχωρηθεί κατά χρήση στον Δήμο Κισσάμου δυνάμει προϋφιστάμενης προγραμματικής σύμβασης και Σχεδίου Διαχείρισης που έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Σύμφωνα με το ως άνω Σχέδιο, επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελών και καθισμάτων και η λειτουργία δύο αναψυκτηρίων από τον Δήμο Κισσάμου. Επίσης ορίζεται η καταβολή τέλους ύψους ενός (1) Ευρώ σε κάθε επισκέπτη για την φύλαξη, την συντήρηση των δασοτεχνικών έργων και την καθαριότητα της περιοχής με ευθύνη του Δήμου. Στην επιβολή του τέλους αυτού είχαν εξ’ αρχής διαφωνήσει συγκεκριμένα συμφέροντα που νόμιζαν ότι ο Μπάλος είναι ιδιωτικό «τσιφλίκι» και ότι ο Δήμος δεν είχε δουλειά εκεί.

Εις μάτην όμως, γιατί η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Κισσάμου (Καποδιστριακού) εγκρίθηκε ως προς την νομιμότητά της από την τότε Περιφέρεια Κρήτης και η εφαρμογή της ξεκίνησε με αγώνα από την πρώην Δημοτική Αρχή της κας Σκουλάκη.

Οι αντιδράσεις επιτάθηκαν με την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας δημοτικής αρχής, η οποία ενέμεινε στην εφαρμογή της σχετικής απόφασης του Δ.Σ. και ξεκίνησε αφενός μεν τον καθαρισμό του Μπάλου, αφετέρου δε τις διαδικασίες αποβολής των παρανόμων από την περιοχή που την λυμαίνονταν με σκοπό το κέρδος.

Ήδη από πέρυσι, ο Δήμος προχώρησε στην σφράγιση δύο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούσαν χωρίς άδεια και στην απομάκρυνση των ομπρελών από την παραλία. Ακόμη όμως και οι προσπάθειες αυτές για την εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου της επίσημης Αρχής συνάντησαν τις αντιδράσεις εκείνων που είχαν μάθει να «ορίζουν» τον χώρο.

Το δημοσίευμα σας προφανώς και εκόν- άκον «ρίχνει νερό στο μύλο» αυτών που θέλουν τον Δήμο απόντα από την προστατευόμενη περιοχή. Τα σκουπίδια που αναφέρονται ως καμένα βρίσκονται περίπου 600-700 μέτρα από την παραλία του Μπάλου έξω από σφραγισμένο κατάστημα, όπως και οι διαφημιστικές ομπρέλες και ξαπλώστρες. Ο Δήμος έχει προχωρήσει φέτος στην προμήθεια 150 σετ με ομπρέλες και ξαπλώστρες που είναι συμβατές με το περιβάλλον, στο χρώμα της άμμου.

Σημειώνουμε εδώ ότι η τοποθέτηση ομπρελών έγινε με την σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου για τις παραλίες Υπουργείου (ΠΕ.Κ.Α.) και αυτές είναι οι μόνες που επιτρέπονται στην προστατευόμενη περιοχή. Όσον αφορά τις βάρκες και ξεπερνώντας το «επιχείρημα» ότι αδειάζουν την βενζίνη στην θάλασσα (σε περίοδο οικονομικής κρίσης με την τιμή της βενζίνης στα ύψη;) που δεν αντέχει σε κριτική, σας αναφέρουμε ότι ο Δήμος διαθέτει με παραχώρηση μία ξύλινη βάρκα για την μεταφορά των απορριμμάτων από το πλοίο της γραμμής το οποίο ως αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να προσεγγίσει την ακτή για την απευθείας περισυλλογή λόγω των αβαθών.

Ανέφικτη επίσης είναι η απομάκρυνση των απορριμμάτων από την χερσαία ζώνη λόγω της μεγάλης απόστασης από τον δημοτικό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και της μεγάλης ανωφέρειας του μονοπατιού προσέγγισής του. Όσον αφορά τα υπόλοιπα πλεούμενα, ο Δήμος δεν μπορεί να υπεισέλθει στις αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος, αν και η πρόσβαση από την θάλασσα σε κάθε προορισμό νομίζουμε ότι είναι ελεύθερη και ακώλυτη. Επισημαίνουμε εδώ ότι για την προστασία της περιοχής, έχουμε άψογη συνεργασία και με τον Λιμενικό Σταθμό Κισσάμου και με το αντίστοιχο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Ο Δήμος Κισσάμου φροντίζει τόσο για την απομάκρυνση της πίσσας, η οποία έρχεται από την θάλασσα και δεν μπορούμε να της το… απαγορεύσουμε όσο και για το κοσκίνισμα της άμμου στην περιοχή παραμονής των επισκεπτών και λουομένων για τον διαχωρισμό των γυαλιών που στο παρελθόν έχουν οδηγήσει σε ακούσιος τραυματισμούς. Οι δε υπάλληλοι μας θεωρούμε ότι είναι και ευγενείς και άξιοι επαίνων, καθώς ανταποκρίνονται στο έργο τους επάξια και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Εάν υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία για συμπεριφορά πάντως, εμείς θα την ελέγξουμε. Οι όποιες οσμές αναδύονται κατά καιρούς οφείλονται στο φυσικό φαινόμενο των φυκιών και είναι εύλογο ότι ουδείς μπορεί και δικαιούται να παρέμβει στην φυσική διαδικασία. Τέλος, ομολογούμε ότι δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τα αντηλιακά λάδια από τους επισκέπτες μας για την αποφυγή της διασποράς τους στην θάλασσα, αφού τέτοια απαγόρευση δεν υφίσταται πουθενά.

Προφανώς και δεν γίνονται όλα τέλεια. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Προφανώς και υπάρχουν ελλείψεις και προσπαθούμε κάθε μέρα να τις καλύπτουμε. Καλό όμως είναι να γνωρίζετε ότι το ανταποδοτικό τέλος δεν καλύπτει τα έξοδα της καθαριότητας, συντήρησης και προστασίας στην προστατευόμενη περιοχή και ότι σε αντίστοιχες περιοχές στην χώρα και το εξωτερικό το τέλος είναι πολύ μεγαλύτερο.

Επίσης, θεωρούμε ότι πριν την δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου θα έπρεπε να απευθυνθείτε στον Δήμο μας για πληροφορίες και απαντήσεις προκειμένου να αποφεύγονται παρερμηνείες και ανακρίβειες. Θα σας ενημερώναμε για παράδειγμα ότι στην συγκεκριμένη περιοχή από το Διαχειριστικό της Σχέδιο απαγορεύονται και η γεωργία και η θήρα και η κατασκήνωση και ουδείς δύναται να υπερβεί τις απαγορεύσεις αυτές.

κ. Διευθυντά,

Ο Δήμος Κισσάμου, με τις όποιες ελλείψεις και παραλείψεις, θα συνεχίσει με ζήλο να προστατεύει την ευρύτερη περιοχή του Μπάλου. Δεν μας ενδιαφέρουν τα ιδιωτικά συμφέροντα που θέλουν την ασυδοσία στην περιοχή, δεν μας ενδιαφέρουν οι παράνομες επιχειρήσεις και οι εμφανείς η αφανείς εταίροι τους, οι φίλοι, οι συγγενείς και οι κουμπάροι τους. Σας ενημερώνουμε απλά ότι η καντίνα στην οποία αναφέρεστε με κολακευτικά σχόλια έχει ήδη σφραγιστεί από πέρσι, γιατί δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας, πλην όμως για τη νόμιμη καντίνα του Δήμου (που λειτουργεί με φωτοβολταϊκά πάνελ, σεβόμενοι την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος) μάλλον έχετε αρνητική γνώμη.

Τούτο επιθυμούμε να ξεκαθαρίσουμε: ο Μπάλος ανήκει στο Δημόσιο και τον Δήμου Κισσάμου, κυρίως όμως στους χιλιάδες κάθε έτος επισκέπτες του. Με σεβασμό στην αρχή αυτή και στην προστασία του περιβάλλοντος, εμείς από την πλευρά μας, θα αντιπαρατεθούμε σε όποιον προσπαθεί να μειώσει τις προσπάθειες μας και να επικεντρωθεί μόνο στα όποια αρνητικά σημεία προκειμένου κάποιοι να ορέγονται εκ νέου την ασυδοσία και το κέρδος εις βάρος του περιβάλλοντος και της προβολής του τόπου μας ή σε εκείνους που υποκαθιστώντας τις νόμιμες αρχές σπεύδουν να ανακοινώνουν άρση παραχώρησης και να ρίχνουν τον «λίθο του αναθέματος» και εισαγγελικές παραγγελίες κατά το δοκούν…

Εν πάσει περιπτώσει, παρά τα όποια λάθη γίνονται και τις προοπτικές βελτίωσης που υπάρχουν στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας (είναι σίγουρο ότι με περισσότερα χρήματα μπορούν να γίνουν καλύτερες δράσεις), κανείς δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι η εικόνα στον Μπάλο είναι πολύ καλύτερη από την αντίστοιχη πριν από μερικά χρόνια, δηλαδή πριν παραχωρηθεί η περιοχή στον Δήμο Κισσάμου. Θα είχε πράγματι ενδιαφέρον να ερευνήσει κάποιος πόσα αντίστοιχα δημοσιεύματα υπήρχαν (ή αν υπήρχαν…) όταν στην προστατευόμενη περιοχή επικρατούσε η αυθαιρεσία. Γιατί εάν αυτή η «ζυγαριά» των δημοσιευμάτων αποδειχθεί «ετεροβαρής», τότε σίγουρα δημοσιεύματα επικριτικά και δίχως την αντίθετη άποψη θα μπορούσαν να εξυπηρετούν συμφέροντα (ακουσίως, έστω) αντίθετα από αυτά που αρχικά φαίνονται να εξυπηρετούν.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Γεώργιος Μυλωνάκης

Δήμαρχος Κισσάμου


Για την απάντηση του Δήμαρχου Κισσάμου

Αντί απάντησης θα μπορούσαμε απλά να παραθέσουμε αυτές τις δύο φωτογραφίες. Η πρώτη φωτογραφία τραβήχθηκε από εμένα την Κυριακή 5 Αυγούστου 2012. Η 2η φωτογραφία είναι από τον φωτογράφο Dave Walsh και τραβήχθηκε στις 24 Απριλίου του 2011. Είναι το ίδιο λάστιχο στο ίδιο σημείο φωτογραφημένο από διαφορετική γωνιά http://davewalshphoto.photoshelter.com/gallery/G0000MTKcYt_xa.A Απλούστατα, σε διάστημα πλέον του ενός έτους, το συγκεκριμένο λάστιχο είναι θέμα να έχει μετακινηθεί μερικά εκατοστά.

Μάλιστα, από τις φωτογραφίες που παραθέτει ο συγκεκριμένος φωτογράφος προκύπτει και το εξής: η κατάσταση φαίνεται να έχει χειροτερεύσει αρκετά σε σχέση με το 2011. Πλέον υπάρχουν καμμένα σκουπίδια σε σημεία, σε απόσταση από 100 μέτρα από την κεντρική παραλία (λίγα μέτρα από την δεξιά άκρη) έως όσο περπατήσαμε. Όλα αυτά παρά το ανταποδοτικό τέλος που μπήκε από τον Δήμο Κισσάμου.

Οι απαντήσεις του Δημάρχου Κισάμου δε μας άφησαν ικανοποιημένους. Άλλωστε, τα φωτογραφικά ντοκουμέντα έχουν δημοσιευθεί ενώ υπάρχουν επιπλέον περίπου 50 φωτογραφίες που ΔΕΝ έχουν δημοσιευθεί. Εν συντομία τώρα:

Βενζινοκίνητες βάρκες και σκάφη μέσα στη λιμνοθάλασσα (κι έχει σημασία αυτό, πως είναι λιμνοθάλασσα) του Μπάλου δε θα έπρεπε να επιτρέπονται. Ο κ. Δήμαρχος ειρωνεύεται γιατί «σε περίοδο οικονομικής κρίσης με την τιμή της βενζίνης στα ύψη» κανείς δεν πετά την βενζίνη. Η άθλια όψη όμως της θάλασσας, τα κομμάτια πίσσας διαφόρων μεγεθών που επιπλέουν και η μυρωδιά από βενζίνη δεν προέρχονται από το λάδι που βάζουν στο σώμα τους οι τουρίστες κ. Δήμαρχε. Κι εφόσον ειρωνεύεστε (ειρωνεία και παρόμοια επιχειρηματολογία χρησιμοποίησε υβριστής στην ιστοσελίδα της εφημερίδας στη σχετική είδηση – ελπίζουμε σύμπτωση) προτείνω το εξής πείραμα. Ας αλείψουμε έναν επισκέπτη με λάδι, ας του ζητήσουμε να βουτήξει στη θάλασσα, κι εφόσον μετά η θάλασσα μυρίζει βενζίνη, τότε θ’ αποδεχτούμε πως έχετε δίκιο.

Ο Δήμος απαγορεύει τις ομπρέλες από ιδιώτες που έχουν σκοπό το κέρδος (ευτυχώς) η απαγόρευση όμως επεκτείνεται ακόμη όμως και στους απλούς τουρίστες (;). Επιπλέον απαγορεύονται οι κατασκηνώσεις. Εν τέλει η παραλία του Μπάλου γεμίζει με ομπρελοκαθίσματα στα οποία οι ομπρέλες έχουν βάση από τσιμέντο. Τέτοια οικολογική ευαισθησία.

Ξαναθέτουμε το ερώτημα, η Περιφέρεια Κρήτης συνυπόγραψε για «ανταποδοτικό τέλος» προς κατασκευή καντίνας ή προς καθαρισμό της παραλίας και φύλαξη – συντήρηση δασοτεχνικών έργων. Από την απάντηση του Δημάρχου αυτό δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο; Υπενθυμίζουμε ξανά πως στο εισιτήριο μετά την πληρωμή του «τέλος εισόδου» που δίνεται στο φυλάκιο αναφέρεται ως αιτία πληρωμής η κατασκευή έργων υπαίθριας αναψυχής.

Προστατεύετε το περιβάλλον όταν επιτρέπετε τη λειτουργία καντίνας και ταβέρνας, όταν γεμίζει η παραλία με ομπρέλες, όταν πηγαινοέρχονται βενζινοκίνητες βάρκες και σκάφη που περνούν δίπλα από λουόμενους και μετατρέπουν την παραλία σε λιμάνι. Ο επιχειρηματία – ιδιοκτήτης της ταβέρνας που δραστηριοποιείται στον Μπάλο χρησιμοποιεί βενζινοκίνητη βάρκα για να μεταφέρει υποψήφιους πελάτες στην ταβέρνα του. Η ταβέρνα είναι δημοτική; Όπως είναι φανερό και στις φωτογραφίες, μία από τις βάρκες την οδηγεί ένα… παιδί!

Ας δεχτούμε όμως ότι 150 (!) σετ με ομπρέλες και ξαπλώστρες είναι αναγκαίες. Στην τιμή των 7 ευρώ τι ποσό συλλέγεται μηνιαίως; Ούτε με αυτά τα χρήματα μπορεί να διατηρηθεί ο Μπάλος καθαρός; Πού πάνε αυτά τα χρήματα όπως και τα έσοδα της καντίνας;

Ο κ. Δήμαρχος θέλει να θολώσει τα νερά. Αφήνει να εννοηθεί πως υπάρχει σχέση μεταξύ εμένα και των ιδιοκτητών της καντίνας προς της καθόδου προς Μπάλο. Όμως, η αλήθεια είναι, πως αυτή η καντίνα δε βρίσκεται στην παραλία του Μπάλου. Αν και εφόσον υπάρχει καθεστώς παρανομίας, δεν το γνωρίζω. Εφόσον όμως υπάρχει, ας εφαρμοστεί ο νόμος. Όχι όμως μόνο εκεί, αλλά σε κάθε περίπτωση. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως οι άνθρωποι στο συγκεκριμένο χώρο φέρθηκαν πραγματικά φιλόξενα. Και γι’ αυτό τους ευχαριστώ. Γιατί, όπως είχα γράψει και στο κείμενο, μετά από τη δύσκολη εμπειρία που βιώσαμε στο Μπάλο, η συμπεριφορά τους μας έκανε να νιώσουμε πολύ πιο ανθρώπινα και ζεστά. Και το χρειαζόμασταν.

Δυστυχώς, ο Δήμος Κισσάμου φέρεται ως ένας κακός, πολύ κακός ιδιώτης και όχι ως προστάτης του δημοσίου συμφέροντος. Και σας ρωτούμε ξανά: πόσα άτομα χρειάζονται να δουλεύουν και με τι μισθό για να κρατάνε την παραλία καθαρή; Ποια είναι τα παραδείγματα που υπάρχουν από άλλες χώρες – που αφήνεται να εννοηθούν πως υπάρχουν – και ποιο το ύψος των ανταποδοτικών τελών που δίνονται. Θα μας ενδιέφερε πραγματικά να μάθουμε. Έχουμε φθάσει στα μέσα Αυγούστου και η όψη παραμένει τρισάθλια. Προφανώς φταίει ο δημοσιογράφος που καταγράφει.

Η καταγεγραμμένη όψη της παραλίας του Μπάλου είναι η καλύτερη απάντηση. Ο κ. Δήμαρχος επιτίθεται. Δεν πείθει κανένα. Το ύφος της απάντησής που έδωσε ταιριάζει σε δικηγόρο όχι πάντως σε Δήμαρχο στον οποίο του καταγγέλεται μία τρομερά προβληματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή ευθύνης του.

Εμείς δε θέλουμε απόντα το Δήμο Κισσάμου. Θέλουμε ένα Δήμο Κισσάμου που δε θα δρα ως ιδιώτης αλλά ως εκπρόσωπος του δημόσιου συμφέροντος. Και γι’ αυτό θα είμαστε εδώ για να ελέγχουμε, να επισημαίνουμε ελλείψεις, να ζητούμε λύσεις. Αν αυτό δεν αρέσει, αν θέλουν μία δημοσιογραφία ελεγχόμενη που δεν ενοχλεί, υπάρχουν και άλλα «κανάλια» μετάδοσης της πληροφορίας.

Θα έλεγα στον κ. Δήμαρχο Κισάμου να κοιτάξει να βελτιωθεί η κατάσταση. Και από εκεί και πέρα, εδώ είμαστε για να επισημάνουμε και το καλό όπου το βλέπουμε. Εφόσον αυτό δε συμβαίνει, η στάση μας δεν πρόκειται ν’ αλλάξει. Άλλωστε, το θέμα δεν είναι ο Δήμαρχος Κισάμου αλλά η παραλία του Μπάλου και η ευρύτερη περιοχή.

Να σημειώσω τέλος εδώ ότι, μετά από συζητήσεις που είχα με απλούς πολίτες καθώς και δημοσιογράφους, ήδη έχει συλλεχθεί υλικό από αρκετούς και για άλλες περιοχές σπάνιας ομορφιάς της Κρήτης, και μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολλές νέες δημοσιεύσεις. Οπότε, αυτό ήταν μόνο η αρχή. Και η συνέχεια, προφανώς, δε θα δοθεί μονάχα από εμάς.

Υ.Γ. Όπως ενημερωθήκαμε μέσω του καλού Κισσαμίτικου blog http://sadentrepese.blogspot.gr/ του συνάδελφου Ιωάννη Παπαδάκη, ήδη, ο καθαρισμός της παραλίας, μετά το δημοσίευμα προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα:

Mετά τα δημοσιεύματα- που είναι πέρα για πέρα αληθινά- δυο πράγματα έγιναν….αμέσως. Ο δήμος στέλνει προσωπικό να καθαρίσει τον Μπάλο σήμερα!!!!! …..αλήθεια τι έκαναν τόσο καιρό; …. αλλά και γιατί στέλνει προσωπικό ο δήμος και όχι η μονομετοχική; ….και το σπουδαιότερο που ειπώθηκε από επίσημα χείλη είναι οτι η παραχώρηση του ακρωτηρίου της Γραμβούσας ΑΙΡΕΤΑΙ!!!
Τώρα αν έμαθαν πρώτα ότι αίρεται η παραχώρηση….. ίσως έστειλαν εργάτες για να καθαρίσουν..αλλά πέρα από αυτό οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές και για τ΄άλλα θέματα….οπότε το αίρεται θα συνοδεύεται και με κατεβατό παραβάσεων.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...