Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός δημοσιογράφος, Σέιμουρ Χερς, προχώρησε στην αποκάλυψη ενός σκανδάλου με πρωταγωνιστή τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Όπως γράφει ο Χερς στο blog του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας και η συνοδεία του κατηγορούνται ότι υπεξαίρεσαν τουλάχιστον 400 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία στάλθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία για την αγορά καυσίμων ντίζελ.
«Ο Ουκρανός πρόεδρος και πολλοί από το περιβάλλον του έχουν δαπανήσει αναρίθμητα εκατομμύρια από τα αμερικανικά δολάρια που προορίζονται για πληρωμές καυσίμου ντίζελ. Μια εκτίμηση από αναλυτές της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ανέφερε τα υπεξαιρεθέντα κεφάλαια σε 400 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, τουλάχιστον», γράφει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφέρει πως το επίπεδο διαφθοράς στο Κίεβο «πλησιάζει εκείνο του πολέμου στο Αφγανιστάν, αν και δεν θα υπάρξουν επαγγελματικές εκθέσεις ελέγχου από την Ουκρανία».
Σε άλλο σημείο του κειμένου του ο Χερς, επικαλούμενος πηγές του, αναφέρει πως ανώτεροι στρατηγοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Κίεβο είναι θυμωμένοι με την απληστία του Ζελένσκι.
Επίσης, επικαλούμενος αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών, ο Χερς είπε ότι η δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού σε σχέση με την Ουκρανία, προκάλεσαν αυξανόμενη ρήξη μεταξύ του Λευκού Οίκου και της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ.
Αποσπάσματα από τα όσα έγραψε στο blog του ο Χερς:
«Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, χρησιμοποιεί τα κεφάλαια των Αμερικανών φορολογουμένων για να πληρώσει ακριβά το ζωτικής σημασίας καύσιμο ντίζελ, που κρατά τον ουκρανικό στρατό σε κίνηση στον πόλεμο του με τη Ρωσία.
Είναι άγνωστο πόσα πληρώνει η κυβέρνηση Ζελένσκι ανά γαλόνι για τα καύσιμα, αλλά το Πεντάγωνο πλήρωνε έως και 400 δολάρια ανά γαλόνι για να μεταφέρει βενζίνη στο Αφγανιστάν από ένα λιμάνι στο Πακιστάν, κατά τη διάρκεια του δεκαετούς αμερικανικού πολέμου εκεί.
Το θέμα της διαφθοράς τέθηκε απευθείας στον Ζελένσκι σε μια συνάντηση τον περασμένο Ιανουάριο στο Κίεβο με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς. Το μήνυμά του προς τον Ουκρανό πρόεδρο, μου είπε ένας αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών με άμεση γνώση της συνάντησης, ήταν από μια ταινία του 1950.
Οι ανώτεροι στρατηγοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Κίεβο ήταν θυμωμένοι με αυτό που έβλεπαν ως απληστία του Ζελένσκι, έτσι ο Μπερνς είπε στον Ουκρανό πρόεδρο ότι αυτό συνέβαινε επειδή “έπαιρνε μεγαλύτερο μερίδιο από τα βρώμικα χρήματα από ό,τι πήγαινε στους στρατηγούς”.
Ο Μπερνς παρουσίασε επίσης στον Ζελένσκι μια λίστα με 35 στρατηγούς και ανώτερους αξιωματούχους των οποίων τη διαφθορά γνώριζε η CIA και άλλοι στην αμερικανική κυβέρνηση. Ο Ζελένσκι απάντησε στις αμερικανικές πιέσεις δέκα ημέρες αργότερα, απολύοντας δημόσια δέκα από τους πιο επιδεικτικούς αξιωματούχους της λίστας και δεν έκανε κάτι άλλο».
Έλλειψη σχεδιασμού για την Ουκρανία
Ένα άλλο ζήτημα που διχάζει την κυβέρνηση Μπάιντεν και την κοινότητα των πληροφοριών, είναι η έλλειψη σχεδιασμού για την Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών που επικαλείται ο Χερς.
Ο αξιωματούχος τόνισε την απόφαση του Μπάιντεν να αναπτύξει δύο ταξιαρχίες λίγα μίλια από τα ουκρανικά σύνορα ως απάντηση στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.
Το πραγματικό ανθρώπινο δυναμικό της 101ης και 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας θα μπορούσε συνολικά να ξεπεράσει τις 20.000, αλλά δεν υπάρχει ακόμα «καμία απόδειξη ότι κάποιος ανώτερος αξιωματούχος στον Λευκό Οίκο γνωρίζει πραγματικά τι συμβαίνει στις ταξιαρχίες», είπαν οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών στον Χερς.
«Είναι εκεί ως μέρος μιας άσκησης του ΝΑΤΟ ή για να υπηρετήσουν με μαχητικές μονάδες του ΝΑΤΟ εάν η Δύση αποφασίσει να εμπλέξει ρωσικές μονάδες εντός της Ουκρανίας; Είναι εκεί για άσκηση ή να αποτελέσουν έναυσμα; Οι κανόνες εμπλοκής λένε ότι δεν μπορούν να επιτεθούν στους Ρώσους, εκτός αν τα αγόρια μας δεχθούν επίθεση», είπε ο αξιωματούχος.
Και συνέχισε, λέγοντας πως ενώ ο Λευκός Οίκος δεν έχει σαφήνεια για την πολιτική του στην Ουκρανία, το Πεντάγωνο προετοιμάζεται κάπως αισιόδοξα για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Πριν από δύο μήνες, οι αρχηγοί του Κοινού Επιτελείου των ΗΠΑ ανέθεσαν στα μέλη του να συντάξουν μια συνθήκη για το τέλος του πολέμου, που θα την παρουσιάσουν στους Ρώσους «μετά την ήττα τους στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας», γράφει ο δημοσιογράφος επικαλούμενος πηγή του.
Ωστόσο, παραμένει ασαφές τι θα συμβεί εάν το σενάριο του Πενταγώνου πάει στραβά και οι ουκρανικές δυνάμεις αποτύχουν στο πεδίο της μάχης: Οι δύο αμερικανικές ταξιαρχίες που αναπτύσσονται κοντά στην εμπόλεμη ζώνη «θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και θα αντιμετωπίσουν τον ρωσικό στρατό εντός της Ουκρανίας;», ρωτάει ο Χερς.