Έχουμε μερικές φορές την εντύπωση ότι αν οι φορείς μπορούσαν να ξεμπερδέψουν μία και καλή με τα ενοχλητικά ΜΜΕ, θα το έκαναν.
Πλέον, σχεδόν ο κάθε φορέας έχει και ένα γραφείο τύπου. Ανακοινώσεις που παλιά πληρώνονταν τώρα στέλνονται προς τα ΜΜΕ ως δελτία τύπου.
Σου λένε, εσείς έχεις την ευθύνη. Αν θες να ενημερώσεις το κοινό σου θα πρέπει να το δημοσιεύσεις. Αν πάλι όχι, δικαίωμά σου, αλλά δε θα έχεις κάνει τη δουλειά σου… Κι έτσι περιορίζουν διαρκώς τα έσοδα από τα ΜΜΕ.
Την ίδια στιγμή όμως τα γραφεία τύπου που δημιουργούν εξελίσσονται. Στέλνουν ανακοινώσεις (που δεν πληρώνονται) για το κάθε τι που κάνει ο φορέας, όσο ασήμαντο και αν είναι. Δημιουργούν ιστοσελίδες που αναρτώνται τα θέματα που δημιουργούν. Καλούν τους πολίτες να ενημερώνονται μέσω αυτών, όχι μέσω των ΜΜΕ. Λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τα ΜΜΕ όμως απαιτούν να καλύπτουν τα ΜΜΕ τα θέματά τους. Θέλουν να έχουν “αδιαμεσολάβητη” σχέση με τους πολίτες. Ουσιαστικά, επιθυμούν να ενημερώνουν όπως αυτοί επιθυμούν τους πολίτες, μόνο μέσα από το πρίσμα του φορέα.
Προφανώς είναι δικαίωμά τους. Όμως, πόσο καλό είναι αυτό για τη δημοκρατία; Άραγε, πόσο πιθανό είναι ένα γραφείο τύπου φορέα, εκλεγμένου ή μη, εταιρείας, ακόμη και συλλογικότητας να κάνει κριτική στις ίδιες τους τις πράξεις;
Ποιος θα εμπιστευόταν να ενημερωθεί από το γραφείο τύπου μίας εταιρείας που οι ενέργειές της έχουν προκαλέσει κάποια καταστροφή για την καταστροφή που έχει προκαλέσει. Ποιες είναι οι πιθανότητες αυτή η ενημέρωση να είναι αντικειμενική ή να έχει έστω ψήγματα κριτικής;
Με αυτά και με αυτά θέλουμε να πούμε ότι τα ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια έχουν δεχτεί πολύ σκληρή κριτική για τις αδυναμίες τους, για φαινόμενα διαφθοράς, και για μία σειρά άλλα ζητήματα, όμως παραμένουν ακόμη και σήμερα εξαιρετικά αναγκαία. Είναι αναγκαία όμως αν είναι ισχυρά και ανεξάρτητα, κάτι που γίνεται όλο και πιο δύσκολο γιατί οι πόροι που εγγυώνται την ανεξαρτησία τους διαρκώς συρρικνώνονται ενώ βρίσκονται στο στόχαστρο μίας πολυεπίπεδης επίθεσης.
Πρώτα και κύρια από τους ίδιους τους φορείς της Δημοκρατίας που θα όφειλαν να τα προστατεύουν για να επιτελούν το έργο τους που είναι εις όφελος της δημοκρατικής λειτουργίας.