Αργή αλλά σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού, καταγράφεται στην Κρήτη, σύμφωνα με την ανάλυση του διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.
Το Πάσχα, όπως αναφέρει ο καθηγητής έχει επηρεάσει συνολικά την επιδημιολογική καμπύλη ενώ το δικό τους ρόλο έχουν διαδραματίσει το άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων.
Στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν 50 κρούσματα παρατηρείται μείωση σε σχέση με προχθές Λόγω των έντονων διακυμάνσεων που σημειώθηκαν στην πορεία της πανδημίας ως αποτέλεσμα του πολύ μεγάλου αριθμού φορέων του μεταλλαγμένου στελέχους Β.1.1.7, το Ηράκλειο είχε μεγάλη διασπορά του ιού και αυτή η δυναμική καθυστέρησε και συνεχίζει να καθυστερεί τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής ως κόκκινη.
Το επιπλέον ανοδικό κύμα που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες και μάλλον οφείλεται σε αυξημένες συρροές λόγω του Πάσχα, έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αλλά με πολύ αργό ρυθμό.
Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ηράκλειο
Στα Χανιά με 24 κρούσματα έχουμε αύξηση σε σχέση με προχθές, και υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις (με ένα επιπλέον ανοδικό κύμα που οφείλεται σε συρροές των ημερών του Πάσχα) που δυσχεραίνουν τη συστηματική αποκλιμάκωση. Τα Χανιά θα παραμείνουν ανάμεσα στις κόκκινες περιοχές και μετά τις 20 Μαΐου.
Μείωση κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 15 κρούσματα, στο οποίο η προ 15 ημερών έντονα ανοδική τάση, είχε περιέλθει σε πορεία ισχυρής αποκλιμάκωσης, όμως η μικρή ανοδική τάση που έχει διαμορφωθεί, έχει φέρει την περιοχή ξανά πάνω από το όριο του χαρακτηρισμού ως κόκκινη.
Στο Λασίθι παρατηρείται μείωση σε σχέση με προχθές, καθώς εντοπίστηκαν 0 κρούσματα και παρατηρούνται έντονες διακυμάνσεις, παρόλα αυτά, η περιφερειακή ενότητα βρίσκεται κάτω από το όριο της κόκκινης περιοχής.