23.8 C
Chania
Wednesday, November 20, 2024

Αυξήσεις – σοκ: Με «καπέλο» έως 165% οι τιμές από το χωράφι στο ράφι

Ημερομηνία:

Σχεδόν μιάμιση φορά περισσότερο πληρώνουν οι καταναλωτές φρούτα και λαχανικάσε σχέση με τις τιμές που τα πωλούν οι παραγωγοί στους χονδρεμπόρους και στη συνέχεια στα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με έρευνα της Realnews, το «καπέλο» στις τιμές των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι των σούπερ μάρκετ φτάνει ακόμη και το 165%. Το ποσοστό μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο, ανάλογα με τον παραγωγό και την ποιότητα των προϊόντων, τον χονδρέμπορο και το σούπερ μάρκετ.

Στην έρευνα της «R» έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι μέσες τιμές για τους παραγωγούς και τους χονδρεμπόρους και οι λιανικές τιμές σε μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ελλάδας, η οποία διαθέτει ευρύ δίκτυο καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικότερα, εξετάζοντας τις τιμές σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, σε 20 λαχανικά και φρούτα, το συμπέρασμα είναι ότι οι καταναλωτές πληρώνουν από 43% έως 165% ακριβότερα σε σχέση με τις τιμές πώλησης από τους παραγωγούς. Ωστόσο, υπάρχουν σούπερ μάρκετ που πωλούν ακόμη πιο ακριβά τα συγκεκριμένα προϊόντα, με την «ψαλίδα» ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή να ανοίγει ακόμη περισσότερο. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε τροπολογία προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα η «R»:

η τιμή του μπρόκολου ξεκινά από το χωράφι στο 1 ευρώ το κιλό και φτάνει στον καταναλωτή 2,65 ευρώ, με τη διαφορά να διαμορφώνεται στο 165%.

Στα μαρούλια η τιμή παραγωγού είναι στα 25 λεπτά του ευρώ το τεμάχιο και η τιμή στο σούπερ μάρκετ είναι στα 65 λεπτά του ευρώ.

στα πράσα η τιμή ξεκινά στο χωράφι από τα 70 λεπτά του ευρώ και καταλήγει στο 1,73 ευρώ,

στα αγγούρια από τα 75 λεπτά το κιλό στο 1,67 ευρώ,

στα καρότα από τα 40 λεπτά στα 90 λεπτά,

στα κουνουπίδια από το 1 ευρώ στα 2,30 ευρώ,

στα ξερά κρεμμύδια από 70 λεπτά στο 1 ευρώ,

στα λάχανα από 25 λεπτά στα 52 λεπτά,

στις μελιτζάνες φλάσκες από το 1,35 ευρώ στο χωράφι στα 2,25 ευρώ στο ράφι.

Τις πατάτες, ένα από τα προϊόντα που αγοράζουν όλα σχεδόν τα νοικοκυριά, από τα περίπου 45 λεπτά που είναι η τιμή παραγωγού, οι καταναλωτές τις αγοράζουν στα 92 λεπτά,

τα παντζάρια από τα 65 λεπτά στο 1,50 ευρώ,

τις ντομάτες από το 1 ευρώ στο 1,98 ευρώ,

ενώ στα σκόρδα το «καπέλο» φτάνει το 50%.

Οπως στα λαχανικά, έτσι και στα φρούτα, οι διαφορές στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή προσεγγίζουν το 160%.  Τα πορτοκάλια ξεκινούν από τους παραγωγούς στα 35 λεπτά και φτάνουν στον καταναλωτή στα 90 λεπτά το κιλό, ενώ παραπλήσιες είναι και οι τιμές στα λεμόνια, τα οποία φεύγουν από το χωράφι στα 40 λεπτά και φτάνουν στον καταναλωτή περίπου στο 1 ευρώ. Τα ακτινίδια ξεκινούν από τα 90 λεπτά στον παραγωγό και φτάνουν τα 2,25 ευρώ στον καταναλωτή, τα αχλάδια από τα 70 λεπτά στο 1,60 ευρώ, ενώ τα μήλα κατά μέσο όρο ξεκινούν από τα 70 λεπτά και φτάνουν το 1,45 ευρώ. Για τα μήλα, όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες και ποιότητες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και πολλές διαφορετικές τιμές και για τον παραγωγό και για τους καταναλωτές.

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά και τα φρούτα και τα λαχανικά, οι ποικιλίες και η ποιότητα των προϊόντων είναι τα δύο βασικά στοιχεία που καθορίζουν τις τιμές τους και, φυσικά, το αν είναι στην αρχή ή στο τέλος της συγκομιδής τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), οι τιμές χονδρικής σε αρκετά φρούτα και λαχανικά έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι.

Τα αγγουράκια κοστίζουν στη χονδρική 90 λεπτά σήμερα, από 60 λεπτά την αντίστοιχη περσινή περίοδο,

τα καρότα 0,75 λεπτά, από 50 λεπτά,

τα κουνουπίδια 1,30 ευρώ, από 90 λεπτά,

τα φρέσκα κρεμμύδια 1,70 ευρώ, από 1 ευρώ, με την αύξηση να φτάνει το 70%,

τα ξερά κρεμμύδια 90 λεπτά, από 0,65 ευρώ πέρυσι,

τα λάχανα 45 λεπτά, από 30 λεπτά,

τα μαρούλια στα 40 λεπτά, από 35 λεπτά,

τα παντζάρια στα 80 λεπτά, από 70 λεπτά,

το σπανάκι στο 1,70 ευρώ, από 80 λεπτά πέρυσι, με την αύξηση να φτάνει στο 112%,

τα ακτινίδια στο 1,5 ευρώ, από 1 ευρώ,

τα λεμόνια στα 75 λεπτά, από τα 65 λεπτά,

τα μήλα Φούτζι στο 1,40 ευρώ, από 1,20 ευρώ,

και τα πορτοκάλια στα 60 λεπτά φέτος, από 50 λεπτά πέρυσι.

Στα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνονται οι μεγάλες αυξήσεις που έχουν γίνει στις τιμές χονδρικής, που οφείλονται στο γεγονός ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι τιμές των παραγωγών.

Τιμές παραγωγού

Το υψηλό λειτουργικό κόστος και η κλιματική κρίση έχουν αυξήσει και τις τιμές παραγωγού σε ορισμένα είδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι τιμές παραγωγού (γενικός δείκτης τιμών εκροών στη γεωργία κτηνοτροφία) αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 3,8% σε ετήσια βάση. Αναλυτικότερα, οι τιμές παραγωγού για τα φρούτα αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 12,3% σε ετήσια βάση και κατά 2% σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ στη λιανική οι τιμές τους ήταν αυξημένες κατά 15% τον Δεκέμβριο. Οι τιμές των λαχανικών – κηπευτικών ήταν αυξημένες κατά 14,9%, με τη λιανική τιμή τους τον Δεκέμβριο να καταγράφει άνοδο 14% σε ετήσια βάση. Το οξύμωρο είναι ότι, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ οι τιμές στο χωράφι αυξάνονταν, το κόστος παραγωγής των αγροτών (δείκτης τιμών εισροών στη γεωργία – κτηνοτροφία) μειώθηκε τον Νοέμβριο κατά 5,2% σε ετήσια βάση και κατά 1% σε μηνιαία βάση. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στις τιμές για ενέργεια-λιπαντικά (10,6%), τα λιπάσματα (15,2%) και τις ζωοτροφές (8,7%). Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι αγρότες επισημαίνουν ότι τα τελευταία δύο-τρία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής, εξαιτίας κυρίως των υψηλών τιμών στην ενέργεια, ενώ υψηλότερα είναι πλέον και τα μεροκάματα που παίρνουν οι εργάτες γης.

Διαφάνεια

Από την πλευρά του, το υπουργείο Ανάπτυξης, με στόχο να μειωθούν οι τιμές στα φρούτα και στα λαχανικά και να διασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, θα υποχρεώνει τους προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές και θα επιτρέπει μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή για φύρα. Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς εμπορίας φρούτων και λαχανικών, σήμερα οι παροχές που δίνουν τα σούπερ μάρκετ στους προμηθευτές φτάνουν ακόμη και το 35%, που αφορά τις επιστροφές ή τη φύρα, δηλαδή τα προϊόντα που δεν πωλούνται. Το μέτρο αφορά τα λαχανικά, τα κρέατα, το κοτόπουλο και τα ψάρια. Την ίδια στιγμή, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν εξαπολύσει ένα μπαράζ ελέγχων, έτσι ώστε να εντοπίσουν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας, αλλά και επιχειρήσεις που «φουσκώνουν» τα τιμολόγια αγοράς για να μπορούν να πωλούν ακριβότερα απ’ ό,τι θα έπρεπε. Επίσης, οι έλεγχοι επικεντρώνονται και στον εντοπισμό εταιρειών που φοροδιαφεύγουν.

«Πρωταθλητής»

Η τιμή του ελαιολάδου έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η τιμή παραγωγού αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 72,4% τον Νοέμβριο. Οι υψηλές τιμές παραγωγού είχαν αντίκτυπο στην τιμή του ελαιολάδου στα σούπερ μάρκετ, η οποία ήταν τον Δεκέμβριο υψηλότερη κατά 58,5% σε ετήσια βάση, όπως προκύπτει από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «R», κανείς δεν ξέρει εάν θα υπάρξουν και μεγαλύτερες ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο, καθώς πολλοί είναι οι παραγωγοί που κρατούν τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους περιμένοντας να δουν πώς θα κινηθεί η επόμενη συγκομιδή, κάτι το οποίο θα γνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό περίπου τον Μάιο, για να αποφασίσουν στη συνέχεια σε ποιες τιμές θα διαθέσουν το ελαιόλαδο. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, εξαιτίας των υψηλών τιμών, η κατανάλωση του ελαιολάδου έχει μειωθεί αισθητά.

Φόβοι για νέα έκρηξη τιμών από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα

Προ των πυλών ανατιμήσεις σε προϊόντα, εάν συνεχιστεί το τεταμένο κλίμα. Εμφανείς είναι ήδη οι πρώτες επιπτώσεις στο λιμάνι του Πειραιά. Τι λένε οικονομολόγοι και παράγοντες της αγοράς

Ορατός είναι ο κίνδυνος μιας νέας κλιμάκωσης του πληθωρισμού στη χώρα μας, εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα. Τα πλοία από την Ασία με προορισμό τον Πειραιά δεν περνούν από τη Διώρυγα του Σουέζ, αλλά κάνουν τον γύρο της Αφρικής, με αποτέλεσμα να τριπλασιάζεται το κόστος για τη μεταφορά των προϊόντων και να απαιτείται διπλάσιος χρόνος για να φτάσουν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Το κόστος, σύμφωνα με οικονομολόγους και παράγοντες της αγοράς, θα μετακυλιστεί στις τιμές των προϊόντων, εφόσον δεν λήξει άμεσα η κρίση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ έντονη είναι η ανησυχία και για φαινόμενα κερδοσκοπίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, εάν η κατάσταση συνεχιστεί, δεν αποκλείεται να υπάρξουν στα εισαγόμενα από την Ασία προϊόντα ανατιμήσεις, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουν ακόμη και το 10%. Ωστόσο, όπως τονίζουν, όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της αναταραχής στην Ερυθρά Θάλασσα. Και όλα αυτά εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, που έχουν ως αποτέλεσμα να παραμένουν υψηλές οι τιμές σε πολλά προϊόντα που πωλούνται στην ελληνική αγορά.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκατοντάδες διαδηλωτές στους δρόμους των Χανίων ενάντια στην ακρίβεια και τις μνημονιακές δεσμεύσεις | Φωτός

Εκατοντάδεςπολίτες συμμετείχαν σήμερα στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στα Χανιά,...

0 Σημερινός Έλληνας στην άγρια ζούγκλα της επιβίωσης

Γράφει η Ιωάννα Μελάκη * Το μυαλό του μέσου Έλληνα,...

Ηράκλειο: 39χρονος έχασε το πόδι του και θα αποζημιωθεί από το ΠΑΓΝΗ

Αποζημίωση για ιατρική αμέλεια ύψους περίπου 250 χιλιάδων ευρώ καλείται να...