10.8 C
Chania
Thursday, December 26, 2024

Αυτά είναι τα σχολεία στα Χανιά και στην Κρήτη που είναι επικίνδυνα για τα παιδιά – Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης: “Ρισκάρεται η ζωή των παιδιών μας καθημερινά, κάτω από τη λογική κόστους – οφέλους”

Ημερομηνία:

Πολλά και σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία στην Κρήτη, σε όλους τους νομούς του νησιού και βεβαίως και στα Χανιά. Πρόκειται για σχολεία που δεν είναι ασφαλή για τα παιδιά με την Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης να ζητά τη λήψη μέτρων από την πολιτεία. Κυρίαρχο ζήτημα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, είναι ο αντισεισμικός έλεγχος, αφού όπως επισημαίνει η πλειοψηφία αυτών των κτιρίων χτίστηκαν πριν από την υιοθέτηση αυστηρών αντισεισμικών κανονισμών.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία σημειώνει:

Εδώ και χρόνια οι σύλλογοι γονέων της Κρήτης, οι ενώσεις και η Ομοσπονδία παρεμβαίνουν σε όλους τους αρμόδιους φορείς για το σοβαρό αυτό ζήτημα. Αυτή η τραγική κατάσταση που έχει διαχρονικά δημιουργηθεί από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρόκειται για σχολικά κτίρια που δεν μπορούν να υποστηρίξουν την εκπαιδευτική διαδικασία και πολύ περισσότερο να αποτελέσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών.

Κύριο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι ο αντισεισμικός έλεγχος που πρέπει να πραγματοποιηθεί σε όλα τα σχολεία, με τους σύγχρονους κανονισμούς. Ο καταστροφικός σεισμός στις γειτονικές μας χώρες, Τουρκία και Συρία, ξύπνησε τις αγωνίες και τον φόβο σε όλους εμάς τους γονείς, καθώς γνωρίζουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει ούτε καν η στατιστική επεξεργασία του προβλήματος (προσεισμικός έλεγχος) προκειμένου να γίνουν ουσιαστικές μελέτες. Οι φόβοι μας αυξάνονται ακόμα περισσότερο αφού ένα μεγάλο μέρος των σχολικών κτιρίων της Κρήτης είναι πολύ παλιά προ των αντισεισμικών κανονισμών του 1959 καθώς και του 1985 και δεν έχουν υποβληθεί έως τώρα σε ουσιαστικό αντισεισμικό έλεγχο.

Δυστυχώς το φυσικό αυτό φαινόμενο έχει αφήσει ανοικτές ακόμα πληγές στο νησί μας, αφού πριν 1,5 χρόνο η σεισμική δόνηση στο Αρκαλοχώρι άφησε αμέτρητες καταστροφές στους κατοίκους και χιλιάδες μαθητές χωρίς σχολεία, τα οποία ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί και τη θέση τους έχουν πάρει τα κοντέινερς. Αντίστοιχα παραδείγματα έχουμε και σε άλλες περιοχές που μετρούν σοβαρές πληγές από παλαιότερους σεισμούς, όπως η Κίσσαμος, η Μεσσαρά κλπ.

Επιπλέον επιτακτική είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων σε όλο το νησί, καθώς υπάρχουν πολλά παλιά σχολεία, ενώ ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές ο μαθητικός αριθμός αυξάνεται ραγδαία, με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούνται οι ανάγκες. Επιτακτική είναι και η ανάγκη ανέγερσης Νηπιαγωγείων σε όλους τους νομούς, καθώς και σχολείων ειδικής αγωγής, καθώς τα περισσότερα είναι παντελώς ακατάλληλα.

Ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα αποτελεί η έλλειψη της συνεχούς απαραίτητης συντήρησης που χρειάζονται τα σχολικά κτίρια ώστε να αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα υγρασίας, οι φυσικές φθορές, οι λογικές ζημιές που συμβαίνουν. Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται πολλά προβλήματα, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφουμε τζάμια που σπάνε και δεν αντικαθίστανται, λάμπες οροφής που αποκολλούνται, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις εκτεθειμένες στους μαθητές και πολλές φορές μη ελεγμένες, αλεξικέραυνα που δεν φυλάσσονται, γήπεδα που δεν ενισχύονται και δεν επισκευάζονται όσον αφορά τα δάπεδα τους, έλλειψη προστατευτικών καλυμμάτων σε μπασκέτες, κ.α.

Για μια ακόμη φορά η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης κατέθεσε σχετικό Υπόμνημα στο Υπουργείο Παιδείας, στην Περιφέρεια Κρήτης και στους Δήμους του νησιού για όλα τα προβλήματα της σχολικής στέγης, της μεταφοράς των μαθητών και των δομών υγείας που αφορούν τα παιδιά.

Καλούμε όλες τις ενώσεις και τους συλλόγους γονέων της Κρήτης να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να μη δείξουμε άλλη ανοχή! Να μην επιτρέψουμε να ρισκάρεται η ζωή των παιδιών μας καθημερινά, κάτω από τη λογική κόστους-οφέλους, που εδώ και δεκαετίες έχουν διαμορφώσει τα σχολεία, τις μεταφορές, τις γειτονιές σε παγίδες ανυπολόγιστων κινδύνων. Να οργανωθούν αντίστοιχες παρεμβάσεις για τα σχολεία, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα δικαιώματα όλων των παιδιών για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, μεταφορά και δομές υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, και αναφορικά με τα Χανιά, η Ομοσπονδία δε θεωρεί ασφαλή τα παρακάτω σχολεία:

Στον Δήμο Χανίων:

32ο ΚΑΙ 36ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΧΑΝΙΩΝ (ΝΕΑ ΧΩΡΑ)

Ενοικιαζόμενος χώρος σε ισόγειο σπιτιού. Η αυλή και για τα 2 νηπιαγωγεία δεν ξεπερνά τα 8-10τ.μ.

1ο και 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ

Είναι δύο συστεγαζόμενα σχολεία του Δήμου Χανίων που εδώ και περίπου μια δεκαετία έχουν τοποθετηθεί στο χώρο 6 κοντέινερς. Στα 22 λοιπόν τμήματα (το 1ο λειτουργεί ως 12θέσιο και το 2ο ως 10θέσιο) φοιτούν συνολικά 500 περίπου μαθητές και η δυναμικότητά τους κατά μέσο όρο είναι 23-25 μαθητές ανά τμήμα. Σύμφωνα με καταγγελίες γονιών και εκπαιδευτικών τα πατώματα στα κοντέινερς τρυπάνε και καθημερινά πέφτουν σοβάδες από τα ταβάνια. Σημαντικό επίσης πρόβλημα αποτελεί ο μικρός αύλειος χώρος, στον οποίο στοιβάζονται οι 500 μαθητές στα διαλείμματα, κάτι που αυξάνει το φόβο ατυχημάτων.

1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΑΝΙΩΝ (ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ)

Στεγάζεται σε οικία που ανήκει στην εκκλησία με πάρα πολλές ελλείψεις σε βασικές κτιριακές ανάγκες.

4ο ειδικό δημοτικό σχολείο Χανίων: οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμα και σε διαδρόμους ενώ οι τουαλέτες των μαθητών δεν έχουν πρόσβσδη σε ΑΜΕΑ.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΑΦΑΚΙΩΝ

Από τα 6 τμήματα τα 4 στεγάζονται σε κοντέινερ ενώ το τμήμα υποδοχής στεγάζεται σε αίθουσα ενοικιαζόμενη εκτός σχολείου.

4ο ΓΕΛ ΧΑΝΙΩΝ

Έχει δυο κοντέινερ και ανεπαρκή περίφραξη. Στον ίδιο χώρο υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις που χρίζουν συντήρησης μιας και μαζεύει πολύ νεολαία (αθλητικό κέντρο Αμπεριας).

9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τις τουαλέτες.

16ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων

Είχαμε πρόσφατα πτώση δέντρου μέσα στο σχολείο εν ώρα διαλείμματος.

Έξω από το 11ο και το Μουσικό Χανίων υπάρχει τυφλή στροφή που γίνονται συχνά τροχαία ατυχήματα με το τελευταίο πριν από λίγες μέρες. Ειδικότερα το Μουσικό χρειάζεται άμεσα νέο κτίριο καθώς τα παιδιά κάνουν μάθημα ακόμα και κάτω από τις σκάλες.

Στον Δήμο Κισσάμου:

Μετά τον σεισμό του 2019 το ΕΠΑΛ ΚΙΣΑΜΟΥ, εν αναμονή του νέου σχολικού κτιρίου, μετεγκαταστάθηκε προσωρινά σε αίθουσες προκάτ, σε χώρο δίπλα στη θάλασσα. Από την αρχή η σχολική κοινότητα είχε επισημάνει την αναγκαιότητα περισσότερων αιθουσών αλλά και την πρόβλεψη αιθουσών για εργαστήρια, τα οποία είναι αναγκαία για ένα Επαγγελματικό Λύκειο. Σχεδόν 4 χρόνια μετά, οι αίθουσες δεν επαρκούν με αύλειο χώρο γύρω στα 40τ.μ. για τον προαυλισμό 160 μαθητών, ενώ το τραγικό είναι ότι γύρω από το σχολείο έχει στηθεί ένα εργοτάξιο για την εγκατάσταση (μεταλλική) των αναγκαίων εργαστηρίων, το οποίο σταμάτησε τον Γενάρη του 2023. Ο εργαστηριακός εξοπλισμός βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο του σχολείου, σκεπασμένος με μουσαμάδες και εκτεθειμένος στα καιρικά φαινόμενα. Η συνολική εικόνα του σχολείου είναι σαν γιαπί.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι μετά από την κινητοποίηση των γονέων ξανάρχισαν οι εργασίες για την αποπεράτωση του έργου.

Στον Δήμο Αποκόρωνα:

Δημοτικό Σχολείο Βρυσών

Από τη στέγη εισρέουν νερά κατά την περίοδο των βροχών. Τα σιδερένια παράθυρα είναι σάπια. Οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις είναι πολύ παλιές και γίνονται συνεχώς διακοπές ρεύματος. Η θέρμανση είναι ανεπαρκής. Ο αύλειος χώρος έχει υποστεί καθίζηση σε διάφορα σημεία.

Γυμνάσιο –Λύκειο Βρυσών

Έχει τεχνικές ατέλειες, βάζει νερά η στέγη με αποτέλεσμα να έχει πολλές υγρασίες

Δημοτικό Κουρνά

Οι αίθουσες διδ/λίας στο παλαιό κτίριο είναι πολύ μικρές για τους μαθητές που κάνουν μάθημα σ’αυτές. Το κτίριο λειτουργούσε ως τριτάξιο (τρεις αίθουσες διδ/λίας)μέχρι πριν λίγα χρόνια και τώρα έχει γίνει διαρρύθμιση (μοίρασμα του ίδιου χώρου) σε πέντε αίθουσες. Επιπλέον στον διάδρομο!! έχουν κατασκευαστεί δύο ακόμα μικρές αίθουσες ελάχιστων τετραγωνικών που λειτουργούν ως τμήμα Ένταξης και ως τάξη Υποδοχής.

Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση στο παλιό κτίριο είναι παλαιότατη με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά προβλήματα στη λειτουργία της (υπολογιστές, θέρμανση, φωτισμός).

Δημοτικό Νιό Χωριό

Έχουν μικρύνει τις αίθουσες .Επίσης έχει δυο προκατ

Δημοτικό Καλυβών

Υπάρχει πρόβλημα με την στέγη στο παλιό κτήριο

Δημοτικό Βάμου

Κτήριο του 1898.Δεν έχουν αίθουσα Ηλεκτρονικών υπολογιστών. Υπάρχουν δυο προκατ. Στο σχολείο έρχονται μαθητές από 17 χωριά, το χειμώνα υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα αφού δεν υπάρχει σκέπαστρο με αποτέλεσμα τα παιδιά να είναι εκτεθειμένα

Γυμνάσιο Βάμου

Κτήριο του 1936.Υπαρχουν μικρές αίθουσες και 3 προκάτ.

Λύκειο Βάμου

Κτήριο του 1936.Υπαρχουν δυο μικρές αίθουσες μια 19 και άλλη μια 20 τετραγωνικά. Γραφείο ο δ/ντης δεν έχει και βρίσκεται μαζί με το γραφείο των καθηγητών. Υπάρχουν τρία προκατ αλλά το ένα είναι ακατάλληλο.

Διαβάστε την αναφορά για όλα τα σχολεία της Κρήτης πατώντας ΕΔΩ
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...