Μέσα στους πρώτους μήνες του 2019 θα ισχύσει η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεί που θα περιλαμβάνει 120 δόσεις και κούρεμα της βασικής οφειλής, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Αχτσιόγλου.
Το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα τεθεί σε εφαρμογή το σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο θα περιλαμβάνει 120 δόσεις και κούρεμα της βασικής οφειλής, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» και όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι λεπτομέρειες «θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα» και σκοπός του σχήματος είναι «να μπορούν όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες να ρυθμίσουν και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους».
«Θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η ίδια ανέφερε ότι η δέσμευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Σημειώνεται, άλλωστε, ότι μιλώντας προσφάτως σε εκδήλωση στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τον Ιανουάριο θα ληφθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό, προσθέτοντας ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα κατατεθεί το πόρισμα επιτροπής εμπειρογνωμόνων που διερευνά τις επιπτώσεις στην αγορά και στην οικονομία.
Εφη Αχτσιόγλου: Η Ν.Δ. συρρίκνωσε τη μεσαία τάξη
Εν τω μεταξύ, στον «τεράστιο μύθο που κυριαρχεί στον αντιπολιτευτικό λόγο» και σύμφωνα με τον οποίο η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συρρίκνωσε τη μεσαία τάξη αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης Βάλιας Αρανίτου «Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα την εποχή των Μνημονίων. Μεταξύ κατάρρευσης και ανθεκτικότητας».
Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι με τα δύο προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκαν στη λογική της «εσωτερικής υποτίμησης» το διάστημα 2009-2015 και που οι εφαρμοστές τους, «κατά κύριο λόγο η Ν.Δ.» ενσωμάτωσαν τη λογική τους ως «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», συρρικνώθηκε η μεσαία τάξη και μετακινήθηκαν μεγάλα τμήματά της προς τα φτωχότερα στρώματα.
«Από το 2008 έως το 2015, 1 εκατομμύριο άτομα πέρασαν από τα λεγόμενα μεσαία στα εισοδηματικά χαμηλότερα στρώματα με βάση τον διαχωρισμό που κάνει η ΕΛ.ΣΤΑΤ.» είπε η υπουργός και συνέχισε: «Το 2008, το ανώτατο εισόδημα μιας τετραμελούς οικογένειας που κατατάσσεται στα μεσαία στρώματα είναι 31.000 ευρώ. Το 2015 είναι 21.700 ευρώ. Από το 2015 και μετά αυτή η κατάσταση σταθεροποιείται και βελτιώνεται ελαφρώς. Σήμερα είναι 22.000 ευρώ».
Η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι την ίδια περίοδο, πριν αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση, 180.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν και το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας χάθηκε. «Είναι τρομερά προκλητικό να εγκαλεί η Ν.Δ. τον ΣΥΡΙΖΑ για τους χαμηλούς μισθούς» συνέχισε η Έφη Αχτσιόγλου, υπενθυμίζοντας τα μέτρα του 2012 (μείωση του κατώτατου μισθού, θέσπιση του υποκατώτατου, αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων κ.ά.) και πρόσθεσε: «Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μειώσεις των μισθών έγιναν το 2012 στο όνομα της τόνωσης της απασχόλησης και η ανεργία το 2013 εκτινάχθηκε στο 28%».
Η Έ. Αχτσιόγλου πρόσθεσε ότι η «πολιτική προτεραιότητα» του ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ήταν «η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» και τόνισε ότι πλέον, εφόσον η οικονομία «σταθεροποιείται» και ανακάμπτει και «μπήκε τάξη στα δημοσιονομικά», κάτι που, όπως είπε, «επέτρεψε την καθαρή και οριστική έξοδο από τα Μνημόνια», δίνεται χώρος και για πολιτικές περαιτέρω ενίσχυσης των μεσαίων στρωμάτων.
Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησαν επίσης η συγγραφέας του, ο ακαδημαϊκός Άρις Καζάκος, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της πόλης, πανεπιστημιακοί κ.ά.