Αισιόδοξα είναι τα στοιχεία για τη δωρεά οργάνων στην Ελλάδα από αποβιώσαντες δότες, τα οποία παρουσιάζουν αύξηση κατά 100% με συνέπεια η χώρα μας να βρίσκεται ανάμεσα στις 15 πρώτες χώρες της Ευρώπης.
Τα παραπάνω ανέφερε ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024.
Στο Συμβούλιο μετείχαν επίσης ο Διευθυντής του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ Ευρώπης Ηans Kluge και η νέα Διευθύντρια του ECDC κα Pamela Rendi-Wagner.
Βασικά θέματα του Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. αποτέλεσαν:
α) Καρδιαγγειακά νοσήματα και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων στο πλαίσιο συντονισμένης δράσης και σε επίπεδο Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε το συμβούλιο ότι το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας με πόρους από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υλοποιεί στοχευμένο Σχέδιο Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας. Πρόσθεσε επίσης, ότι στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει στη χώρα μας το νέο Εθνικό Πρόγραμμα κατά της Παχυσαρκίας Ενηλίκων καθώς και η υλοποίηση προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων που απευθύνεται σε 5,5 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 30-70 ετών.
β) Δωρεά οργάνων και μεταμοσχεύσεις – προοπτικές της ευρωπαϊκής δωρεάς οργάνων και μεταμοσχεύσεων και προσδιορισμός δράσεων σε επίπεδο Ε.Ε. Σχετικά με την δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις ο Υφυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα στη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων τα τελευταία πέντε χρόνια, καταγράφοντας αύξηση 100% στα ποσοστά δωρεών οργάνων από αποβιώσαντες δότες και σημαντική αύξηση των ζώντων δοτών νεφρού με αποτέλεσμα να βρίσκεται ανάμεσα στις 15 πρώτες χώρες της Ευρώπης.
γ) Εφαρμογή Κανονισμού για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας – προκλήσεις σε εθνικό επίπεδο, τονίζοντας ότι η οριζόντια Στρατηγική Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ελλάδας 2020-2025, γνωστή ως «Ψηφιακή Βίβλος», έχει δώσει προτεραιότητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγειονομικής περίθαλψης, μέσω των ευρύτερων δράσεων που εντάχθηκαν στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Greece 2.0».