11.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Βενεζουέλα: Ιταλικό μπλόκο στην απόφαση της ΕΕ υπέρ Γκουαϊδό – Διχασμένη η Ευρώπη

Ημερομηνία:

Την κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη της αναγνωρίζουν τον επικεφαλής του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας μπλόκαρε η Ιταλία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η αντίθεση της Ιταλίας εμπόδισε την υιοθέτηση ενιαίας στάσης από την ΕΕ.

«Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας» ανέφερε η προτεινόμενη κοινή δήλωση, ζητώντας «ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές».

«Η επιβολή τελεσιγράφων, κυρώσεων, το πάγωμα των αγαθών της Βενεζουέλας … Αυτά μπορεί να σημαίνουν πως ανοίγει ο δρόμος για μια στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε ο Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, εξέχουσα προσωπικότητα του Κινήματος 5 Αστέρων, του ενός από τα δύο κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Το Κίνημα 5 Αστέρων και αυτή η κυβέρνηση ουδέποτε θα αναγνωρίσουν πρόσωπα που αυτοδιορίζονται πρόεδροι», πρόσθεσε.

Η Ιταλία, ωστόσο, δεν είναι η μόνη χώρα η οποία αντιτίθεται στην αναγνώριση του Γκουαϊδό.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, «ορισμένα κράτη-μέλη δεν θέλουν να δημιουργηθεί προηγούμενο όπου η Ε.Ε. θα αναγνωρίσει έναν αυτοανακηρυχθέντα ηγέτη». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα ακολουθήσει στην αναγνώριση του Γκουαϊδό, τόνισε όμως ότι επιθυμεί δίκαιες και ελεύθερες εκλογές, ώστε ο λαός της Βενεζουέλας να λάβει ο ίδιος τις αποφάσεις του. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος, όπως έγινε σαφές από τις δηλώσεις του, μετά τη χθεσινή σύνοδο στις Βρυξέλλες.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η ιταλική κυβέρνηση να προσθέσει την υποστήριξή της -η οποία είναι πολύ σημαντική για εμάς- σε αυτή που εκφράσθηκε από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Γκουαϊδό στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό

Στο μεταξύ, αμέσως μετά την εκπνοή του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου προς τον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος αρνήθηκε να προκηρύξει προεδρικές εκλογές, ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας. Μεταξύ αυτών και η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία.

«Η ισπανική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας κ. Γκουαϊδό ως ασκούντα χρέη προέδρου της Βενεζουέλας» ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, σε τηλεοπτικό του μήνυμα.

Ακολούθησαν με αντίστοιχες ανακοινώσεις το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Λιθουανία και η Λετονία.

Επιστολή Μαδούρο στον Πάπα

Από την πλευρά του, ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξής του στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24, πως έγραψε στον πάπα Φραγκίσκο για να ζητήσει τη βοήθεια και τη μεσολάβησή του.

«Έστειλα επιστολή στον πάπα Φραγκίσκο» δήλωσε ο Μαδούρο στη συνέντευξη αυτή που βιντεοσκοπήθηκε στο Καράκας. «Του λέω πως είμαι στην υπηρεσία της υπόθεσης του Χριστού (…) και σ’ αυτό το πνεύμα του ζητώ τη βοήθειά του, σε μια διαδικασία διευκόλυνσης και ενίσχυσης του διαλόγου».

«Οι κυβερνήσεις του Μεξικού και της Ουρουγουάης, όλες οι κυβερνήσεις της Καραϊβικής στους κόλπους της Caricom και αυτή της Βολιβίας ζήτησαν να πραγματοποιηθεί διάσκεψη για τον διάλογο στις 7 Φεβρουαρίου» πρόσθεσε.

«Ζητώ από τον πάπα να καταβάλει τις μεγαλύτερες προσπάθειές του, να θελήσει να μας βοηθήσει στην οδό του διαλόγου. Ελπίζω να λάβω θετική απάντηση» δήλωσε ο Μαδούρο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία...

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο...