Η τυποποίηση των προϊόντων του νομού Ρεθύμνου αλλά και γενικότερα της Κρήτης, τα έργα των έγγειων βελτιώσεων, η άρδευση και η εξυγίανση του συστήματος της, ήταν τα κύρια θέματα συζήτησης στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη με τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη σήμερα το απόγευμα.
Ο κ. Τσιρώνης όπως ανέφερε έχει διαπιστώσει ότι γίνεται κακή χρήση του νερού, κατασπατάλησή του, ειδικά σε περιοχές όπως η Κρήτη που τη χαρακτήρισε ξηροθερμική και πρέπει όπως είπε να δοθεί μεγάλη προσοχή στο ζήτημα αυτό. «Δεν έχουμε μεγάλα αποθέματα νερού και είναι κρίμα να μην υπάρχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και να το σπαταλούμε με τον τρόπο χρήσης του. Χρειάζονται σύγχρονα έργα που θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση νερού καθώς επίσης θα βοηθήσουν την αγροτική παραγωγή». Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός σχετικά με τα τοπικά προϊόντα, σχολίασε ότι: «Οι πάνω από 25 εκατομμύρια τουρίστες της Κρήτης μπορούν να είναι οι πρέσβεις των κρητικών ποιοτικών προϊόντων μας στις χώρες τους και οφείλουμε να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση», επεσήμανε ο κ. Τσιρώνης σχολιάζοντας αρνητικά το γεγονός ότι: « οι επισκέπτες και οι τουρίστες του νησιού, αγοράζουν εισαγόμενα προϊόντα…».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης κατέθεσε τις απόψεις για το πώς μπορούν να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι του νομού, οι παραγωγοί και όσοι εμπλέκονται με τον πρωτογενή τομέα, οι οποίοι όπως είπε: «… είναι εκτεθειμένοι σε πολλούς κινδύνους οπότε πρέπει να δούμε το θέμα με μία προοπτική, διότι αν εξαφανιστεί και καταστραφεί η κτηνοτροφία αυτό δεν μπορεί να αναπληρωθεί. Στο Ρέθυμνο, κατεξοχήν κτηνοτροφικός νομός, μπορούν να εφαρμοστούν διάφορες πιλοτικές σκέψεις, ώστε να συστηματοποιηθεί η παραγωγή, η κατανάλωση και η εμπορία των προϊόντων».
Στο Ρέθυμνο το πρόβλημα που απασχολεί τους φορείς είναι επίσης η οργάνωση των αρδευτικών δικτύων. Ήδη στο δήμο Ρεθύμνης υπάρχει ένα ωριμασμένο πρόγραμμα σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη για το οποίο ζητήθηκε η συνηγορία του κ. Τσιρώνη και αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην καλύτερη διαχείριση κάθε φυσικού πόρου, με άμεση ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. «Το πρόγραμμα αυτό, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, που ήδη έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη γεωργία ή που μπορούν να αναπτύξουν τέτοιο ενδιαφέρον», είπε ο δήμαρχος.
Αργά το βράδυ ο κ. Τσιρώνης συναντήθηκε και με το σωματείο Αλιέων νομού Ρεθύμνου και συζήτησε τα προβλήματα του κλάδου. Από πλευρά των αλιέων τέθηκε στον κ. Τσιρώνη το πρόβλημα της υπεραλίευσης και ζήτησαν από τον αναπληρωτή υπουργό αν και δεν είναι ο ίδιος αρμόδιος για θέματα αλιείας, να εστιάσει το υπουργείο στην πρόταση τους που κάνει λόγο για απαγόρευση της αλιείας τους μήνες Απρίλιο και Μάιο οπότε είναι η περίοδος αναπαραγωγής των ψαριών. Ο κ. Τσιρώνης άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με τους αλιείς και τους έθεσε σοβαρά το ζήτημα συνάντησης όλων όσων ασχολούνται με τον τομέα της αλιείας να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν στα μέτρα που θα προστατεύσουν τον κλάδο και θα ενισχύσουν την αλιεία. Τους κάλεσε μάλιστα σύντομα να βρεθούν στο υπουργείο.
ΑΜΠΕ