13.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Γ. Χατζημαρκάκης: Κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις

Ημερομηνία:

Η Γερμανία οφείλει να αναλάβει την ιστορική της ευθύνηΚατοχικό δάνειο και γερμανικές αποζημιώσεις ήταν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Βερολίνο από τον ευρωβουλευτή (FDP) Γιώργο Χατζημαρκάκη σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Επιτροπής Γερμανοελληνικής Συνεργασίας του Γερμανικού Kοινοβουλίου Annette Groth, παρουσία Γερμανών βουλευτών και εκπροσώπων του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, που έδειξε ενδιαφέρον για τη συνάντηση.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι διακεκριμένοι Γερμανοί Καθηγητές Δρ. Albrecht Ritschl (ιστορικός της οικονομίας) και Δρ Hagen Fleischer (ιστορικός).

“Επιτέλους, η συζήτηση για την ηθική ευθύνη της Γερμανίας ως προς τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο έφτασε στο κατώφλι της Γερμανικής Βουλής. Είναι σημαντικό γιατί μέχρι τώρα  γινόταν μακριά από τους πολιτικούς θεσμούς της χώρας. Διαπιστώθηκε πως χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά για να γίνει πλήρως κατανοητή η ευθύνη που έχει η Γερμανική πλευρά. Όμως είναι μια αναγκαία συζήτηση που πρέπει να γίνει γιατί αποτελεί μια ανοικτή πληγή που δεν αφορά μόνο τους Έλληνες αλλά και τους Γερμανούς και πρέπει να επιλυθεί. Η Γερμανία οφείλει να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη”, τόνισε ο Γιώργος Χατζημαρκάκης.

O ιστορικός Hagen Fleischer αναφέρθηκε στο θέμα του κατοχικού δανείου και παρουσίασε με σαφή τρόπο στοιχεία που επιβεβαιώνουν το Γερμανικό χρέος απέναντι στην Ελλάδα.

Παράλληλα ο κ. Albrecht Ritschl μίλησε για την κομβική θέση που είχαν οι ΗΠΑ μετά τον πόλεμο, καθώς βοήθησαν την υπερχρεωμένη Γερμανία να σταθεί στα πόδια της. Mε βάση το παράδειγμα αυτό ο ίδιος έθεσε ως βασική προϋπόθεση για το μέλλον, να αναλάβει τώρα η Γερμανία τον ρόλο που κάποτε έπαιξε η Αμερική. H Γερμανία έχει ιστορική ευθύνη να βοηθήσει την ΕΕ να ξεπεράσει  την κρίση.

Στη συνάντηση τονίστηκε πως πρέπει να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα των Γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου που θα συμφωνηθεί κι από τις δύο πλευρές. Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκαν τρεις προτάσεις :

  1.       Να συζητηθεί ανοιχτά η ευθύνη της Γερμανίας, η οποία κατά την διάρκεια του πολέμου έβλαψε τους λαούς της Ε.Ε.  Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή Γερμανία πρέπει να αποδεχτεί την ευθύνη που συνεπάγεται αυτό και να υπάρξει έμπρακτη αναγνώριση που θα αποκαθιστά την αξιοπρέπεια των Ελλήνων η οποία έχει τρωθεί.
  2.       Να υπάρξει κούρεμα του υφιστάμενου ελληνικού χρέους, ανάλογο με το κούρεμα που έγινε για την Γερμανία μετά τον πόλεμο εκ μέρους της Διεθνούς Κοινότητας.
  3.       Θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη οικονομική συμμετοχή της Γερμανίας στην ανάκαμψη, μέσω των χρημάτων του κατοχικού δανείου, τα οποία θα μπορούν να κατατεθούν σ’ ένα Ταμείο Ανάπτυξης που θα συμφωνηθεί κοινώς να τελεί υπό Ευρωπαϊκή Αιγίδα και τα χρήματα θα διατεθούν για την Ελλάδα.

“Ένα Ταμείο αλληλεγγύης θα μπορούσε να βοηθήσει ιδιαίτερα τους άνεργους νέους στην Ελλάδα. Η Γερμανία έχει ιστορική ευθύνη για την Ελλάδα στη σημερινή Ευρώπη. Η άνεργη νεολαία που δοκιμάζεται στην Ελλάδα, αποτελεί κομμάτι του μέλλοντος της Ευρώπης και η Γερμανία δεν μπορεί να αποποιηθεί την ευθύνη που έχει για το μέλλον της ευρωπαϊκής νεολαίας”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής με αφορμή την τρίτη πρόταση που κατέθεσε κατά τη συνάντηση.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία...

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο...