Επιστήμονες στη Βουδαπέστη πιστεύουν ότι κατάφεραν να «παραβιάσουν» τις διαδικασίες των οργανισμών και μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο να βάλουν κάποιο εμπόδιο στη γήρανση.
Το προσδόκιμο ηλικίας διαφέρει δραματικά μεταξύ ανδρών και γυναικών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι γυναίκες είναι πιθανό να ζήσουν μέχρι τα 80,2 ενώ οι άνδρες έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο, στα 74,8 έτη.
Ωστόσο, μελετώντας τα σκουλήκια σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, οι ειδικοί έχουν αποκαλύψει κρυμμένα στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης στους ανθρώπους.
Πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να εμποδίσουν τη διαδικασία της γήρανσης
Μια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ. Ádám Sturm και τον Δρ. Tibor Vellai, από το Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd, ανακάλυψε συγκεκριμένα στοιχεία στο DNA μας που φέρεται να είναι ικανά να αποσταθεροποιήσουν τους γενετικούς κώδικες που μας γερνούν.
Λέγεται ότι διεξήχθησαν διάφορα πειράματα σε σκουλήκια και ότι η ομάδα εξέτασε συγκεκριμένα μέρη του DNA μας γνωστά ως TE. Αυτά τα ΤΕ – πιο συχνά αναφέρονται ως «μετακινούμενα γονίδια»- μπορούν να κινούνται στον γενετικό μας κώδικα.
Εάν υπάρχει υπερβολική κίνηση, τότε ο γενετικός μας κώδικας μπορεί να γίνει ασταθής και η λειτουργία των κυττάρων μπορεί να διαταραχθεί –οδηγώντας επομένως σε γήρανση. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα έχει βρει ότι υπάρχουν ορισμένα κύτταρα που δεν γερνούν, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών βλαστοκυττάρων.
Ο Δρ. Sturm και ο Δρ. Vellai έχουν δημοσιεύσει στο παρελθόν ένα άρθρο με τίτλο: «Ο μηχανισμός της γήρανσης: πρωταρχικός ρόλος των TE στην αποσύνθεση του γονιδιώματος» και «Η οδός Piwi-piRNA: δρόμος προς την αθανασία».
Στην εργασία, συζήτησαν τη διαδικασία στα καρκινικά βλαστοκύτταρα, γνωστή ως «μονοπάτι Piwi-piRNA» και έχουν διατυπώσει θεωρίες για τη σχέση μεταξύ του συστήματος Piwi-piRNA και της έννοιας της «αθανασίας».
Το πείραμα των επιστημόνων αύξησε τη διάρκεια ζωής κατά 30%
Τώρα όμως, φαίνεται ότι έχουν πάει την έρευνά τους στο επόμενο επίπεδο. Στη μελέτη, η ομάδα προσπάθησε να ενισχύσει το μονοπάτι Piwi-piRNA σε ένα σκουλήκι που ονομάζεται Caenorhabditis elegans. Το έκαναν αυτό χρησιμοποιώντας τεχνικές για να «μειώσουν τη ρύθμιση» της δραστηριότητας των ΤΕ και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα σκουλήκια γερνούσαν πιο αργά.
Επιπλέον, όταν οι ερευνητές έλεγξαν πολλαπλά TE ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα πολλαπλασιάστηκαν για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του σκουληκιού έως και 30%. Επομένως, νέα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο έλεγχος ορισμένων ΤΕ μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούν τα γονίδια στο DNA και να επιβραδύνει τη γήρανση.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Δρ. Sturm είπε: «Στα πειράματά μας για τη διάρκεια ζωής, απλώς μειώνοντας τα ΤΕ ή υπερεκφράζοντας σωματικά τα στοιχεία της οδού Piwi-piRNA, παρατηρήσαμε ένα στατιστικά σημαντικό πλεονέκτημα στη διάρκεια ζωής. Αυτό ανοίγει την πόρτα σε εκατομμύρια πιθανές εφαρμογές στον κόσμο της ιατρικής και της βιολογίας».
Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι αυτή η μελέτη θα μπορούσε να λειτουργήσει για να ενημερώσει τρόπους παράτασης της ζωής και βελτίωσης της υγείας των ανθρώπων στα τελευταία τους χρόνια.
«Αυτή η επιγενετική τροποποίηση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια μέθοδο προσδιορισμού της ηλικίας από το DNA, παρέχοντας ένα ακριβές βιολογικό ρολόι», σχολίασε καταληκτικά ο Δρ. Vellai.