Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι είναι αντίθετος στο να προβεί η ελληνική κυβέρνηση σε μονομερή ενέργεια για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τις 30 Απριλίου, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις στα επιτόκια και την διεθνή εικόνα της χώρας. Παρά το ότι η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί παράταση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, ο Α. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε πως «προτιμώ να τους πείσω για τις θέσεις μας, να έχουμε μια ανθρώπινη και καλόπιστη συνεννόηση»
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, ο Α. Γεωργιάδης ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο παράτασης του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τις 30 Απριλίου, όταν και λήγει η περίοδος εφαρμογής του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, αλλά και την άρνηση των δανειστών να συναινέσουν σε αυτό, τονίζοντας πως δεν επιθυμεί μονομερή ενέργεια από την πλευρά της κυβέρνησης ακόμα και αν οι δανειστές επιμείνουν στις θέσεις τους.
Είπε πιο αναλυτικά:
Η τρόικα όταν τους λέμε αυτά περί αναβολής σου σηκώνουν χαρτιά και σου δείχνουν: Φλαμπουράρης, Τσίπρας, Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, 100 υπογραφές. Θα τις πετάξετε στα σκουπίδια, σου λένε, δεν είναι κυβέρνηση αυτή; Πρέπει τώρα εμείς να κάτσουμε να αντιπαλέψουμε 100 υπογραφών υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ για να πάρουμε μεγαλύτερη αναβολή.
Θεωρώ τελείως παράλογο να μη δοθεί μία μεγάλη παράταση στην προστασία. Σήμερα η οικονομία δεν ειναι σε κανονικότητα. Είναι μία οικονομία σε καραντίνα και σταματημένη και αυτό θα έπρεπε να είναι το τελευταίο.
Ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός ορκίστηκε στους ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα δε θα ζητήσει παράταση πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2019 και έτσι πήρε τα 15 δισεκατομμύρια. Άρα έχουμε την υπογραφή ενός Έλληνα πρωθυπουργού και σας διαβεβαίω για τους ξένους δεν έχει σημασία ότι άλλαξε η κυβέρνηση.
Θέλω να είμαι ειλικρινής σε αυτό, καταρχάς δεν ξέρω ακόμα τι θα κάνουμε, θα βγάλουμε σχετικές ανακοινώσεις μέχρι την επόμενη Παρασκευή όταν και λήγει η σχετική προθεσμία. Οφείλω να σας πως ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν είναι άνευ κόστους.
Οι μονομερείς ενέργειες δεν είναι άνευ κόστου. Μία σύγκρουση με την τρόικα αυτό θα έχει άμεση επίπτωση στα επιτόκια δανεισμού της χώρας, θα αλλάξει το προφίλ της χώρας το οποίο παραμένει σταθερό και αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Και δεν ξέρω αν θα είναι έξυπνη λύση σε όλα αυτά που περνάμε να προσθέσουμε και μία σύγκρουση με τους δανειστές. Προτιμώ να τους πείσω και να έχουμε μία ανθρώπινη και καλόπιστη συνεννόηση.