Για πρώτη φορά σε εξωδικαστικό επίπεδο ο νόμος του Μηχανισμού Ρύθμισης οφειλών για τις επιχειρήσεις παρέχει κίνητρα για την ένταξη μιας επιχείρησης η οποία επαπειλείται με αδυναμία πληρωμών σε μια καινοτόμο, δομημένη, γρήγορη και αυστηρά χρονικά οριοθετημένη εξωδικαστική διαδικασία διαπραγμάτευσης με όλους τους πιστωτές της.
Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της σχετικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στο Επιμελητήριο Χανίων με συνδιοργανωτές το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτ. Κρήτης, τον Δικηγορικό Σύλλογο, την Attica Bank και το ΕΒΕΧ.
Όπως υπογράμμισαν οι ομιλητές « Ο μηχανισμός αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και θα μπορούσε να καταλήξει σε αμοιβαία επωφελείς ρυθμίσεις για τις δύο πλευρές.
Στον Νόμο ήδη προβλέπεται ευελιξία του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων -ως πιστωτών-, με δυνατότητα απομείωσης βασικής οφειλής, προστίμων και προσαυξήσεων και παράλληλη επιμήκυνση παλαιών οφειλών έως 120 δόσεις, ενώ παρόμοια στάση αναμένεται και από τους ιδιώτες πιστωτές.
Η διαδικασία που προβλέπει αναστολή διώξεων και προστασία από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σε βάρος της επιχείρησης που αιτείται στον μηχανισμό, διεξάγεται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και εκκινείται με κατάθεση αίτησης και πρότασης από τον οφειλέτη και τη συναίνεση του 50% των πιστωτών να ενταχθούν στη διαπραγμάτευση. Υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης αντιπροτάσεων που εγκρίνονται από επαυξημένη πλειοψηφία των πιστωτών -χωρίς όμως να επιβάλλονται στον οφειλέτη- σε μία πλατφόρμα διαπραγμάτευσης.
Η ροή διαχειρίζεται, παρακολουθείται και καταγράφεται από εξειδικευμένο ενδιάμεσο επαγγελματία-συντονιστή και καταλήγει στη σύνταξη συμφωνίας, της σύμβασης αναδιάρθρωσης, η οποία δεσμεύει το σύνολο των συμμετεχόντων πιστωτών και δύναται να επικυρωθεί από το δικαστήριο προκειμένου να δεσμευτούν στους όρους της σύμβασης αναδιάρθρωσης ακόμα και αυτοί οι πιστωτές που δεν συμμετείχαν στην εξωδικαστική διαδικασία».
Στα Χανιά όπως τονίστηκε αυτή τη στιγμή με πέντε πιστοποιημένους συντονιστές που θα “τρέξουν” τη διαδικασία των συμβιβασμών μεταξύ επιχειρήσεων και πιστωτών (δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κα.) η διαδικασία ακόμα δεν έχει δώσει κάποια αποτελέσματα. «Στο περιβάλλον της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν μπει περίπου 6.500 επιχειρήσεις. Ήδη βρίσκονται σε ένα προχωρημένο στάδιο τακτοποίησης της αίτησης τους και εισαγωγής των στοιχείων τους οι 750 εξ’ αυτών και έχουν υποβάλλει οριστικά την αίτηση οι 150 από αυτούς.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία τακτοποίησης των πρώτων 700 υποθέσεων που έχουν αξιόλογο ενδιαφέρον και για τις οποίες έχουν ενημερωθεί οι σχετικοί φάκελοι και πολύ σύντομα θα υπάρχουν τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων.
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Μαργαρώνης είπε μεταξύ άλλων: «Θέλω να τονίσω την ανάγκη αλλαγών στη διαδικασία ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό γιατί η ωφέλεια που μπορεί να προκύψει από τη λειτουργία του, είναι τεράστια για τις επιχειρήσεις. Όμως αυτή τη στιγμή το 80% των επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένο από την διαδικασία για διάφορους λόγους ( 400.000 επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα αλλά μόνο 150 έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό).
Οι λόγοι που δημιουργούνται προβλήματα είναι γιατί ζητούνται: μία κερδοφόρα χρήση της τελευταίας 3 ετίας, 25 πιστοποιητικά και οφειλή πάνω από 85% σε ένα οφειλέτη. Είναι τόσο αναλυτικά τα στοιχεία που ζητούνται, είπε, με αποτέλεσμα αν κάποια επιχείρηση στα χρόνια που πέρασαν, έκανε κάποιο ατόπημα, και σε μια εποχή κρίσης είναι πιθανό να συνέβη αυτό, δηλαδή να υπήρξαν λάθη, τότε αυτόματα η διαδικασία την πετάει έξω. Μία φορά εάν μπεις στο σύστημα και δεν ολοκληρώσεις τη διαδικασία τότε δυστυχώς δεν μπορείς να ξαναμπείς. Χρειάζεται, τόνισε, business plan το οποίο κοστίζει και απαιτεί χρόνο και κόπο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν υπάγονται προς το παρόν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Η μη ύπαρξη ακατάσχετου λογαριασμού αλλά και η υποχρεωτική λειτουργία POS βοηθούν στην αύξηση της παραοικονομίας και ειδικά όταν μια επιχείρηση δεν μπορεί να υπαχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό διότι αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης. Ή θα βρεθεί ένας τρόπος να μπουν ή λέμε σε όλους κλείσατε, τελειώσατε, δεν έχετε μέλλον. Αν δεν αλλάξει η διαδικασία, θα χρειαστούμε δεκαετίες για να λυθεί το θέμα ενώ αν δεν λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων δεν θα έχουμε τραπεζικό σύστημα και χωρίς τραπεζικό σύστημα δεν υπάρχει ανάκαμψη. Ζητάμε, κατέληξε ο κ. Μαργαρώνης ένα μακροχρόνιο σχέδιο εξυγίανσης».
Οι ομιλητές
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι: Γιώργος Μαστοράκης, Δ/ντης Γραφείου ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους, Όλγα Οικονόμου, Ειδική Σύμβουλος του Γραφείου ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους, Σοφία Κουτζόγλου, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια –Συντονίστρια, Μέλος ΔΣΧ, Ιωάννης Τσακιράκης, Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Attica Bank, Ιωάννης Κουζουτζόγλου, Αναπληρωτής διευθυντής νομικών υπηρεσιών Attica Bank, Φωτεινή Δημοπούλου, Στέλεχος της Διεύθυνσης διαχείρισης καθυστερήσεων επιχειρήσεων Attica Bank, Ελευθέριος Ερκέκογλου, Οικονομολόγος από ΟΕΕ Δυτικής Κρήτης, Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής.