17.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Γιατί το 2016 ξεπέρασε κάθε ρεκόρ αύξησης της θερμοκρασίας;

Ημερομηνία:

Ακόμα ένα παγκόσμιο ρεκόρ θερμότητας «έσπασε» τον Ιανουάριο του 2016 καθώς σύμφωνα με τη NASA υπήρξε ιστορικά ο θερμότερος μήνας από τις μέχρι τώρα καταγεγραμμένες μετρήσεις.

Οι δορυφορικές μετρήσεις που έγιναν υπό την επίβλεψη του Έρικ Χολτχάους κατέγραψαν για το μήνα Φεβρουαρίου μια σημαντική ανωμαλία στη θερμοκρασία η οποία κυμάνθηκε κατά μέσο όρο μεταξύ των 1.15C και 1.4C.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία του ΟΗΕ για το κλίμα που έγινε το περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι επιδιώκει να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη  στους 1.5C.

«Ακόμη και ο χαμηλότερος δείκτης αυτής της κλίμακας είναι εξαιρετικά υψηλός», δήλωσε ο Γουίλ Στέφεν, στο Guardian, ο ομότιμος καθηγητής Κλιματικών & Περιβαλλοντικών  επιστημών  στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και σύμβουλος στην επιτροπή Κλίματος της χώρας.

Η θερμοκρασία στο βόρειο ημισφαίριο ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 2C. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν ξεπεραστεί αυτό το όριο η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας καθίσταται «επικίνδυνη» για το μέλλον.

Στην Αρκτική υπήρξαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια  του χειμώνα καθώς ο υδράργυρος στο βόρειο πόλο πλησίασε τους  0C στα τέλη Δεκεμβρίου, – 30C έως 35C βαθμούς δηλαδή άνω του μέσου όρου.

Ο Μαρκ Σέρεζ, διευθυντής του Αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Δεδομένων για το Χιόνι και τον Πάγο, περιέγραψε τις συνθήκες ως «πρωτοφανείς».

«Η θερμότητα ήταν ιδιαίτερα αυξημένη καθ’ όλη τη σεζόν. Μελετάω το Αρκτικό κλίμα εδώ και 35 χρόνια και ποτέ δεν έχω συνάντηση κάτι παρόμοιο» πρόσθεσε.

Όλη αυτή η κλιματική ανωμαλία έρχεται να ξεπεράσει το περσινό ρεκόρ που σημειώθηκε για το  έτος 2015, το οποίο ήταν 0.9C πάνω από τον μέσο όρο ολόκληρου του 20ου αιώνα ενώ το 2014 η θερμοκρασία είχε ξεπεράσει το μέσο όρο κατά 0.16C.

Αυτές οι εναλλαγές στη θερμοκρασία συχνά συνοδεύονται με αναφορές στο φαινόμενο Ελ Νίνιο από τα μέσα μαζικής  ενημέρωσης υπό την αίρεση ότι βιώνουμε τις επιπτώσεις του σε πολύ έντονο βαθμό, όμως θα πρέπει να δοθεί στο Ελ Νίνιο αποκλειστικά η ευθύνη για τη κλιματική αλλαγή του πλανήτη;

«Όχι», σύμφωνα με τον καθηγητή Μίκαελ Μαν, διευθυντή του Κέντρου Επιστημών του Penn State, ο οποίος υποστηρίζει ότι «το Ελ Νίνιο είναι υπεύθυνο συμμετοχής για λιγότερο από 0.1C και ότι τα ρεκόρ αύξησης θα είχαν σπάσει έτσι και αλλιώς  ακόμη και χωρίς καμία βοήθεια από εκείνο».

Η παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της γης αποτελεί το βασικό κριτήριο που χρησιμοποιείται για την καταγραφή των αλλαγών στο κλίμα.

Αλλά η ατμόσφαιρα δεν σταματά στην επιφάνεια. Στην πραγματικότητα, το 93% της επιπλέον ενέργειας που παγιδεύεται από τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπει η ανθρωπότητα βυθίζεται στους ωκεανούς και μόλις το 1% καταλήγει στην ατμόσφαιρα, όπου η θερμοκρασία μετριέται πολύ πιο συχνά και διεξοδικά. Κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο, το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε τρία έως έξι χρόνια, τα ρεύματα στον Ειρηνικό Ωκεανό φέρνουν ζεστό νερό στην επιφάνεια της θάλασσας και θερμαίνουν τον αέρα.

«To συμπέρασμα είναι ότι η συνεισφορά του Ελ Νίνιο για τις πολύ θερμές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το τελευταίο δίμηνο είναι σχετικά μικρή σε σύγκριση με την ανθρωπογενή» δήλωσε ο Τζεφ Νάιτ από το Hadley Centre, ενώ ο Γουίλ Στέφεν συμπλήρωσε ότι τελικά, «η οριστική αξιολόγηση του Ελ Νίνιο και η επίδρασή του στη θερμοκρασία του πλανήτη θα είναι δυνατή από τη στιγμή που θα έχει κάνει τον κύκλο του (τώρα έχει κορυφωθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους)».

Αλλά συμφώνησε ότι η σύγκριση με τις καταγραφές στο παρελθόν προηγούμενων κύκλων του Ελ Νίνιο «θα μπορούσε να αποτελέσει κατάλληλο οδηγό για τη πλήρη αξιολόγηση των επιπτώσεων».

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...