Κορυφώνονται αύριο Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών και άλλων φορέων και στην Κρήτη, για το νέο νομοσχέδιο της υγείας που «ανοίγει την πόρτα» στον ιδιωτικό τομέα εντός των δημόσιων νοσοκομείων.
Οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Κρήτης, αλλά και οι εκπρόσωποι των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καλούν τον κόσμο να συμμετέχει μαζί του αύριο Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, στην παγκρήτια πορεία διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας στις 12 το μεσημέρι, υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο αφορά πρώτα και κύρια τους ίδιους τους πολίτες.
Στα Χανιά, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων και η ΕΓΕΣΥΧ καλεί την Πέμπτη εργαζόμενους και γιατρούς, τον Χανιώτικο λαό και όλα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία του Νομού στην Πύλη του Νοσοκομείου 11.00 μέχρι 13.00, με σκοπό την αποτροπή του Νομοσχεδίου της Ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας.
“Οφείλουμε στην Κοινωνία και στα παιδιά μας να μην αφήσουμε να περάσει αυτό το Νομοσχέδιο”, αναφέρουν στο κάλεσμα τους
«Το νομοσχέδιο αυτό είναι εις βάρος και των ασθενών και των εργαζόμενων» είπε στο Ράδιο Κρήτη η Γραμματέας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ νομού Ηρακλείου κα Γρηγορία Μπέτση.
Σύμφωνα με την γιατρό που είναι Επιμελήτρια Ενδοκρινολογίας στο ΠΑΓΝΗ, σήμερα στα δυο νοσοκομεία του Ηρακλείου βρίσκονται σε λίστα για να χειρουργηθούν περίπου 8.500 ασθενείς.
«Αν είχαν την οικονομική δυνατότητα αυτοί οι άνθρωποι, δεν θα περίμεναν, θα είχαν απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα» είπε.
Σύμφωνα με την κα Μπέτση, η λύση δεν είναι τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, αλλά η ενίσχυση των νοσοκομείων με επιπλέον προσωπικό, με αύξηση μισθών, με άνοιγμα περισσότερων χειρουργείων, με επιπλέον κονδύλια.
Η ίδια μάλιστα ανέφερε ότι σε τμήματα με μεγάλη ζήτηση, όπως είναι το ενδοκρινολογικό στο οποίο εργάζεται, η αναμονή για ραντεβού στα τακτικά ιατρεία μπορεί να φθάσει και τον ένα χρόνο.
Έτσι οι ιδιώτες γιατροί είναι μονόδρομος για εκείνους που έχουν χρήματα, οι περισσότεροι όμως δεν μπορούν, ειδικά στις μέρες μας, να ανταποκριθούν σε αυτές τις δαπάνες για την υγεία τους, περιμένοντας από το δημόσιο σύστημα να τους προσφέρει την περίθαλψη που δικαιούνται.