20.8 C
Chania
Monday, November 18, 2024

Γιώργος Σταθάκης: “Κανείς ευκατάστατος Έλληνας δεν πληρώνει φόρους”

Ημερομηνία:

Ο πρώην Υπουργός Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλύει τα αίτια της οικονομικής στασιμότητας της χώρας σε συνέδριο για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης

Σε ένα συνέδριο που διοργάνωσε το ENA Institute for Alternative Policies, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, ο πρώην Υπουργός Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, παρουσίασε μια ανάλυση των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν από το 1974 έως σήμερα.

Στην ομιλία του, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, όπως η απουσία σταθερών θεσμών, η φοροδιαφυγή, η γραφειοκρατία και η έλλειψη επενδύσεων. Επιπλέον, ανέλυσε τις συνέπειες των οικονομικών κρίσεων που έχει βιώσει η χώρα τα τελευταία χρόνια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το μέλλον.

Ο κ. Σταθάκης, αναλύοντας τις οικονομικές πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών, υπογράμμισε τα σοβαρά προβλήματα που υπονομεύουν την ανάπτυξη της χώρας.

“Η Ελλάδα έχει το μικρότερο ποσοστό ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης, εξηγώντας ότι η γραφειοκρατία και η αβεβαιότητα αποθαρρύνουν τους επενδυτές. Ως παράδειγμα, ανέφερε την περίπτωση της Μυκόνου, όπου το 50% των κτιρίων είναι αυθαίρετα, δημιουργώντας ένα ασταθές και ανασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις.

Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε επίσης το σοβαρό πρόβλημα της φοροδιαφυγής, υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία των πλούσιων Ελλήνων δεν πληρώνει τους φόρους που της αναλογούν. “Είναι ένα κοινό μυστικό ότι για 50 χρόνια η σχέση έμμεσων με άμεσους φόρους είναι ανισόρροπη”, τόνισε, προσθέτοντας ότι “κανείς ευκατάστατος Έλληνας δεν πληρώνει φόρους”.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση με το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες. Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, η Ελλάδα υστερεί σημαντικά σε αυτούς τους τομείς σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην αγορά ακινήτων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η αιτία όλων αυτών των προβλημάτων βρίσκεται στην έλλειψη σταθερών θεσμών και στη κυριαρχία ενός δικομματισμού οικογενειακού τύπου. Αυτός ο δικομματισμός, υποστήριξε, αναπαράγει ένα σύστημα πελατειακών σχέσεων και διασυνδέσεων που εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας.

“Η Ελλάδα έχει δημοκρατία από το 1955, αλλά τα τελευταία 60 χρόνια κυβερνήθηκαν κυρίως από δύο οικογένειες”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Συμπερασματικά, ο κ. Σταθάκης τόνισε την ανάγκη για θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε βάθος, ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις, θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και θα εξασφαλίσει την ισότητα των πολιτών.

Ο κ. Σταθάκης, υπογράμμισε την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης που θα βασίζεται σε σταθερούς θεσμούς, σε ένα αποτελεσματικό κράτος και σε μια σύγχρονη οικονομία.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι Φίλιππος Σαχινίδης και Γιώργος Χουλιαράκης, πρώην Υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι παρουσίασαν τις δικές τους απόψεις για τα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα. Η συζήτηση συντονίστηκε από τη δημοσιογράφο Νικόλ Λειβαδάρη, Διευθύντρια ενημέρωσης της naftemporiki.gr.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία:

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ