Την πρωτοβουλία των «1-1-4» ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καλώντας σε κοινή δράση απέναντι στις μνημονιακές δυνάμεις και την κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ.
Ουσιαστικά πρόκειται για μία προσπάθεια συγκρότησης ενός μεγάλου αντιμνημονιακού μετώπου η οποία θα πραγματοποιηθει, οπως εξηγούν, μέσω της σύνθεσης των δύο ρευμάτων που δημιουργήθηκαν το 2015, δηλαδή τους υποστηρικτές του «Ναι» και του «Όχι» στο κρίσιμο ερώτημα για την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, τονίζοντας έτσι την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας λαϊκής πλειοψηφίας.
Στο νέο αντιμνημονιακό μέτωπο πρωτοστατούν και συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Μανώλης Γλέζος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, η πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, ο Αλέκος Αλαβάνος, επικεφαλής του Σχεδίου Β, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο οικονομολόγος Θοδωρής Μαριόλης και άλλοι όπως η σκηνοθέτρια και ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου η οποία ήταν μια εκ των ομιλητών.
«Είμαστε βέβαιοι ότι υφίστανται οι αναγκαίες δυνάμεις για ένα τέτοιο φιλόδοξο εγχείρημα. Είναι όμως διασκορπισμένες και συχνά ανταγωνιστικές, και γι’ αυτό μειωμένης αποτελεσματικότητας. Μπορούμε να ενώσουμε τις διάσπαρτες αυτές νησίδες σε ένα Αρχιπέλαγος. Μπορούμε να αναπτερώσουμε το ηθικό του λαού και να στηρίξουμε την ηθική της αλληλεγγύης και δημιουργίας.
Με αυτό το όραμα τασσόμαστε υπέρ ενός μετώπου όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που εμπνέονται και πονάνε για κοινωνική δικαιοσύνη, για μια κυρίαρχη, γνήσια δημοκρατική, ανεξάρτητη, παραγωγική και τεχνολογικά προηγμένη Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Ενός χώρου που θα λειτουργεί στη βάση του διαλόγου, της διαρκούς και ίσης πληροφόρησης, με αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά, αξιοποιώντας κριτικά τη σύγχρονη τεχνολογία και το διαδίκτυο», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι 114 που υπέγραψαν την ιδρυτική διακυρηξη του νέου αριστερού μετώπου.
Όπως τόνισε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Αλέκος Αλαβάνος, το εγχείρημα για μια κοινωνική συσπείρωση έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο «και τίποτα δεν θα το σταματήσει». Ο ίδιος τόνισε πως το νέο αριστερό μέτωπο εκτός από το χαρακτηριστικό της ενότητας και του πείσματος έχει άλλα τέσσερα χαρακτηριστικά: φιλοξενία, φιλοπατρία, φιλοδοξία, φιλοτιμία. Ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για ένα “meeting point” και κάλεσε όσους «δεν έχουν λεκιάσει τα χέρια τους και την ψυχή τους με την στήριξη των μνημονίων» να συσπειρωθούν.
Ενώ η Νάντια Βαλαβάνη επεσήμανε πως το κείμενο θα εξεταστεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και ακολούθως θα εμπλουτιστεί από τος παρεμβάσεις των πολιτών. Όπως τόνισε, το κείμενο είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών αλλά η πολιτική που προτείνει προβλέπει ριζική αλλαγή σε κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο χώρος υποχωρήσεις στους εκβιασμούς των δανειστών και της ΕΚΤ. Η πρώην υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως «μια χώρα δεν μπορεί να είναι κυρίαρχη όταν το σύνολο των εσόδων της ελέγχεται από τους δανειστές, δέσμευση η οποία προκύπτει και από τα τρία μνημόνια που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα». Ενώ όπως είπε «το τρίτο μνημόνιο μέσω του υπέρ-ταμείου ουσιαστικά δίνει το δημοσιο πλούτο σε ιδιώτη διαχειριστή».
Την αποτυχία των μνημονίων επεσήμανε ο Κώστας Λαπαβίτσας χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ακόμα και σήμερα άκρως προβληματική. Εκτίμησε πως δεν θα πιαστεί ο στόχος για ανάπτυξη 2%, όπως προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, τα μνημόνια έχουν δομική αποτυχία: «Απέτυχαν να μεταρρυθμίσουν το κράτος, λειτουργούν ως ένας ιμάντας της ΕΕ» είπε για να προσθέσει πως το ελληνικό κράτος δεν είναι υπερτροφικό αλλά αδύναμο.
«Αν δεν αρχίσει κόσμος να δουλεύει δεν γίνεται τίποτα, χώρις βιομηχανία δεν παμε πουθενά» είπε ο κ. Λαπαβίτσας σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του για να υπογραμμίσει πάντως πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αναπτύξει δευτερογενή τομέα μέσα στην ευρωζώνη και συνέστησε ως λύση «να φύγει η Ελλάδα από τον ζουρλομανδύα του ευρώ. Ξέρουμε πως το πρόβλημα είναι η σχέση μας με την ΕΕ», πρόσθεσε.
Ο κ. Λαπαβίτσας επέκρινε τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε σημειώνοντας πως “είναι ξεκάθαρα θέμα δημοκρατίας, δεν υπάρχει (σ.σ. δημοκρατία) ούτε στην ΕΚΤ, ούτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε στον ESM αλλά ούτε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο” σημείωσε.
Μάλιστα όπως τόνισε, “αυτή η έλλειψη δημοκρατίας φάνηκε στη διαχείριση του θέματος της Ιταλίας και την παρέμβαση από το Βερολίνο”. Τέλος ο κ. Λαπαβίτσας υπογράμμισε την ανάγκη να αναζητηθεί εθνική και λαϊκή κυριαρχία, και ένα πρόγραμμα για να στηρίξει τη δημοκρατία στη χώρα μας.
Παίρνοντας το λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε ότι το εγχείρημα αυτό «σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας όπου έχει καταλυθεί η δημοκρατία, μπορεί να πάρει ιστορικά χαρακτηριστικά, εάν το φέρουμε σε πέρας με αποφασιστικότητα και τόλμη και αν καταφέρουμε να συσπειρώσουμε ευρύτερες ριζοσπαστικές δυνάμεις».
Ο γραμματέας της ΛΑΕ πρόσθεσε πως η πρωτοβουλία αυτή δεν εξαιρεί και δεν αποκλείει κανέναν, και επεσήμανε την ανάγκη να σπάσει, όπως είπε, ο φαύλος κύκλος των μνημονίων στον οποίο κινείται η χώρα.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφέρθηκε και στην εικόνα αποσύνθεσης που παρουσιάζει συνολικά η Δύση αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας πως «έχουμε μπει σε καινούργιο κόσμο, σε μια καινούργια τάση με διαιρέσεις και συγκρούσεις στο εσωτερικό, δεν υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή ταυτότητα» τόνισε. Προειδοποίησε μάλιστα για τον κίνδυνο να καλύψουν ακραίες δυνάμεις τα οποία εθνικά κενά αφήσει η Αριστερά.