Με “γοργά βήματα”, αλλά και “προσεκτικά βήματα” και με “γνώμονα την ασφάλεια του προσωπικού και του κόσμου” , έχει … ριχτεί στην μάχη κατά του κορωνοϊού το Βενιζέλειο Νοσοκομείο.
Σε επίπεδο προετοιμασιών, το ΠΑΓΝΗ προηγείται, μολαταύτα έως το τέλος της εβδομάδας “θα είμαστε σχεδόν έτοιμοι” εκτιμά ο διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής Βενιζελείου και συντονιστής της διαχείρισης όλων των περιστατικών Covid-19, Γρηγόρης Πασπάτης.
Οι μικροί, σε έκταση χώροι, σε σχέση με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, προβληματίζουν το προσωπικό του Βενιζελείου, διότι ο ιός θέλει απόσταση.
Οι συνθήκες είναι “λίγο δύσκολες”, πράγμα που αναγνωρίζει ο κ. Πασπάτης, ο οποίος συνιστά στον κόσμο “να κάτσει σπίτι του”, ώστε “τα περιστατικά” που θα κληθεί να διαχειριστεί μαζί με τους συναδέλφους του να είναι λίγα και αντιμετωπίσιμα.
Κατά την προσωπική του άποψη, την οποία διατύπωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, τέλος Απριλίου ίσως υπάρξει ρυθμός ύφεσης. Εντούτοις, “όλα είναι υπό την αίρεση των γεγονότων, δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί” δήλωσε ο ίδιος.
“Θα πάμε καλά εφόσον ο κόσμος στηρίξει τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής απομόνωσης. Εάν δεν γίνει το μεγάλο λάθος, θα πάμε καλά” – υποστήριξε.
Ο κ. Πασπάτης ωστόσο προβληματίζεται από τη γενικότερη συμπεριφορά των κατοίκων του νησιού: “Δεν είμαι επιδημιολόγος. Προσπαθώ να βοηθήσω τους συναδέλφους μου και τον κόσμο. Δεν έχω εμπιστοσύνη στο μέσο συναίσθημά μας. Φοβάμαι πως εάν νομίζουμε πως πάμε καλά, εκεί θα είναι η καταστροφή! Εμείς θα μετρηθούμε στο τέλος, στο πόσους συμπολίτες μας χάσαμε”.
Ο κυριότερος λόγος ανησυχίας του κ. Πασπάτη είναι η φύση του Covid-19: “Ο ιός αυτός είναι περίεργος, δεν τον έχουμε ακριβώς καταγράψει. Έχει πολύ μεγάλη διεισδυτικότητα, προκαλεί καταστροφή στο αναπνευστικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων και νέων ανθρώπων. Ένα από τα αξιώματα που καταρρίφθηκε είναι ότι πλήττει μόνο τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους. Η πορεία του είναι επιθετική και δύσκολη. Γι’ αυτό και ο κόσμος πρέπει να κάτσει σπίτι του. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βγαίνουμε έξω από το σπίτι μας”.
Η “ασύμμετρη απειλή” η οποία πρέπει να αποφευχθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το να νοσήσει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. “Εάν νοσήσει προσωπικό, δεν θα υπάρχουν άτομα να φροντίσουν συνανθρώπους μας, όπως συνέβη στην Ιταλία και την Ισπανία”.
Στο Βενιζέλειο έχουν εξεταστεί τις τελευταίες ημέρες 40 άτομα, τα οποία είχαν συμπτώματα που ομοίαζαν με εκείνα του κορωνοϊού. Όλα τα τεστ όμως βγήκαν αρνητικά. Κι έτσι, και οι 40 αυτοί άνθρωποι διακομίσθηκαν σε αντίστοιχες κλινικές.
Αντιθέτως, σε βαριά κατάσταση, διασωληνωμένη στη ΜΕΘ εξακολουθεί και νοσηλεύεται η 63χρονη γυναίκα από την Αργεντινή.
Το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο Βενιζέλειο αφορά έναν 40χρονο, ο οποίος είναι σε καλύτερη κατάσταση από την 63χρονη και βρίσκεται στην κλινική Covid.
Στις υπόλοιπες κλινικές υπάρχει μία απότομη πτώση των επισκέψεων. “Αυτός ο ρυθμός δεν μπορεί να κρατηθεί για πολύ”, προειδοποιεί ο κ. Πασπάτης, χαρακτηρίζοντας “βραδυφλεγή βόμβα”, την συσσώρευση (με την πάροδο των ημερών) αρκετών σοβαρών περιστατικών, άσχετων με τον κορωνοϊό.