Γραπτή Ερώτηση κατέθεσε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στην Ευρωβουλή, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς, με την οποία ζητά να διατεθούν κονδύλια προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα σε πανελλαδικό επίπεδο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και μάλιστα αυξημένο.
«Ήδη από το 2010 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τονίσει την ανάγκη για ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο θα καλύπτει το βασικό κόστος διαβίωσης των Ευρωπαίων πολιτών και θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και στην οικονομική συνοχή των κρατών-μελών της Ένωσης» αναφέρει ο Νότης Μαριάς στην Γραπτή του Ερώτηση που απευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα ο Έλληνας Ευρωβουλευτής αναφερόμενος σε παλαιότερη ομιλία της Επιτρόπου κ. Thyssen, τονίζει ότι «το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά αντίθετα να τα ενισχύσει».
Συνεχίζοντας, ο Νότης Μαριάς επισημαίνει ότι «στην Ελλάδα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο αποκαλείται πλέον Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, για το διάστημα 14 Ιουλίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2016 θα εφαρμόζεται μόνο σε 30 Δήμους τη στιγμή που οι άνεργοι στη χώρα τον Ιούνιο του 2016 έφτασαν τα 1.124.000 άτομα».
Εν κατακλείδι, ο Νότης Μαριάς ζητά από την Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες μαζί με τις Ελληνικές Αρχές προκειμένου αφενός «το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να εφαρμοστεί άμεσα σε πανελλαδικό επίπεδο» και αφετέρου «να αυξήσει το ύψος των προβλεπόμενων κονδυλίων για την εν λόγω δράση και έτσι το καταβαλλόμενο ποσό ανά δικαιούχο να αυξηθεί σημαντικά» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Ήδη από το 2010 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τονίσει την ανάγκη για ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο θα καλύπτει το βασικό κόστος διαβίωσης των Ευρωπαίων πολιτών και θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και στην οικονομική συνοχή των κρατών-μελών της Ένωσης.
Όπως ανέφερε και η Επίτροπος κα Thyssen, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά αντίθετα να τα ενισχύσει.
Στην Ελλάδα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο αποκαλείται πλέον Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, για το διάστημα 14 Ιουλίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2016 θα εφαρμόζεται μόνο σε 30 Δήμους τη στιγμή που οι άνεργοι στη χώρα τον Ιούνιο του 2016 έφτασαν τα 1.124.000 άτομα.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει σε συνεργασία με τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές προκειμένου:
- Tο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να εφαρμοστεί άμεσα σε πανελλαδικό επίπεδο και
2.Nα αυξήσει το ύψος των προβλεπόμενων κονδυλίων για την εν λόγω δράση και έτσι το καταβαλλόμενο ποσό ανά δικαιούχο να αυξηθεί σημαντικά.