Τον κώδωνα του κινδύνου, ως προς την κοινωνική διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, έκρουσε και σήμερα ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), Δημήτρης Γεωργόπουλος.
Μία ημέρα μετά την δραματική ανάρτηση – προτροπή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο ίδιος μίλησε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, κι απευθυνόμενος σε κάθε πολίτη, τόνισε ότι “η κατάσταση δεν είναι αστεία, είναι πολύ κρίσιμη, και πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας, υπακούοντας στις εντολές ειδικών!”.
Ο κ. Γεωργόπουλος προειδοποίησε ξανά τον κόσμο να μείνει σπίτι, διαπιστώνοντας με λύπη ότι αρκετοί άνθρωποι “δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει”.
Όπως εξήγησε, τα μέτρα “παίρνονται για να μην έχουμε τους ρυθμούς Ιταλίας”. Ωστόσο, “εάν συνεχίσουμε έτσι, παραλίες, κινδυνεύουμε να ακολουθήσουμε τους ρυθμούς της βόρειας Ιταλίας” προειδοποίησε. Με το να μην ακολουθούν ορισμένοι ασυνείδητοι τις οδηγίες των ειδικών, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές πάρα πολλών ανθρώπων. Η μεγαλύτερη ανησυχία του διευθυντή της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ είναι “να μην μπορέσουμε να βρούμε κρεβάτι εντατικής!”.
Γι’ αυτό κι όπως είπε, “ο νέος που τώρα κάνει πλάκα”, με άσκοπες βόλτες και συναθροίσεις, θα είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος “που πέθανε ένας άνθρωπος επειδή δεν βρέθηκε κρεβάτι εντατικής!”
Ο κ. Γεωργόπουλος περιέγραψε και πως δρα ο κορωνοϊός: “Προκαλεί ένα σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας”, το οποίο είναι “αρκετά σοβαρό”. “Έχουμε ηθική στήριξη, όλοι οι γιατροί είναι έτοιμοι. Έχουμε σημαντική εμπειρία από την προηγούμενη επιδημία του 2009. Δεν έχουμε πρόβλημα στο κομμάτι αυτό. Θα έχουμε την αμέριστη βοήθεια κι άλλων συναδέλφων, γιατρών άλλων ειδικοτήτων, όταν χρειαστεί” επισήμανε ο ίδιος.
“Μιλάμε επαγγελματικά για το τι πρέπει να γίνει. Έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία σύνδρομο ιού, τρομακτική εμπειρία θα έλεγα” υπογράμμισε.
Ο κ. Γεωργόπουλος αναφέρθηκε επιγραμματικά και στο “συγκεκριμένο σχέδιο” που υπάρχει για αύξηση των κρεβατιών σε όλη την Κρήτη, το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται. Αυτό προβλέπει την επέκταση των κλινών και σε άλλα τμήματα, με τις μονάδες των ιδιωτικών θεραπευτηρίων να είναι έτοιμες να βοηθήσουν εάν χρειαστεί.
Ο κ. Γεωργόπουλος τέλος αποποποιήθηκε τον χαρακτηρισμό “γενναίοι” που έχει αποδοθεί στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό, εστιάζοντας και στο πιο κρίσιμο και καθοριστικό κομμάτι: “Δεν είμαστε γενναίοι, είμαστε επαγγελματίες που κάνουμε τη δουλειά μας! Δεν είναι καμία μάχη. Είναι κάτι το οποίο ξέρουμε πολύ καλά. Η μάχη θα δοθεί μόνο για να υπάρχουν κλίνες εντατικής, και όχι για να σώσουμε ασθενή. Όταν ο ασθενής βρει κρεβάτι, εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει!”
cretalive.gr