Διαπιστώνεται η ευθύνη των κυβερνητικών οργάνων και γενικότερα της εκτελεστικής εξουσίας από τον Μάιο 2010 μέχρι σήμερα λόγω των ενεργειών τους.
Συγκεκριμένα:
Οι συμφωνίες δανεισμού συνήφθεισαν χωρίς συζήτηση στη Βουλή και επικύρωση με νόμο κατά παράβαση της κοινοβουλευτικής και της αντιπροσωπευτικής αρχής που κατοχυρώνεται από το σύνταγμα. Ειδικότερα η άρθρο μόνο παράγραφος 9 του Ν.3847/2010 όρισε: «Τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις του προηγούμενου εδαφίου εισάγονται στη Βουλή για συζήτηση και ενημέρωση. Ισχύουν και εκτελούνται από την υπογραφής τους».
Η πρωτοφανής αυτή διάταξη καταργεί την κύρωση με νόμο από τη Βουλή και την αντικαθιστά με «συζήτηση και ενημέρωση».
Εν προκειμένω είναι πρόδηλη η ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που ψήφισε τη διάταξη στη Βουλή και του Προέδρου της Δημοκρατίας, που δεν άσκησε το συνταγματικό του δικαίωμα της αναβλητικής αρνησικυρίας για επανασυζήτηση της διάταξης στη Βουλή, δεδομένου ότι ευθύνεται σύμφωνα με το άρθρο 49 για εκ προθέσεως παραβίαση του Συντάγματος.
Σε κάθε περίπτωση τα όρια ανάμεσα στη κατάλυση και στην παράβαση του Συντάγματος είναι δυσδιάκριτα, όμως σύμφωνα με το ισχύον άρθρο 134Α ΠΚ «Θεμελιώδεις αρχές και θεσμοί του πολιτεύματος θεωρούνται στο πλαίσιο του προηγούμενου άρθρου 134 που αφορά την εσχάτη προδοσία»:
α) ανάδειξη του αρχηγού του κράτους
β) το δικαίωμα του λαού να εκλέγει τη βουλή με γενικές άμεσες και ελεύθερες εκλογές
γ) το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης
δ) η αρχή της διάκρισης των εξουσιών
ε) η αρχή της δέσμευσης του νομοθέτη από το σύνταγμα και της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας από τους νόμους
στ) η αρχή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και
ζ) η γενική ισχύς και προστασία των ατομικών δικαιωμάτων που προβλέπει το Σύνταγμα.
Όπως επομένως αναφέρεται στο εδάφιο στ΄ του άρθρου 134Α σε συνδυασμό με την διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 120 του Συντάγματος μπορούν να θεμελιωθούν ευθύνες, αν αποδειχθεί αυτό που όλοι γνωρίζουν, η εμπλοκή των εξωθεσμικών υπαλλήλων –Τρόικα σε συνεργασία με κυβερνητικά στελέχη σε άσκηση αρμοδιοτήτων –λήψη αποφάσεων κατά παράβαση των παραπάνω διατάξεων.
– Ο Ηλίας Γ. Νικολόπουλος είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής