16.8 C
Chania
Sunday, January 12, 2025

Δήμαρχος Γαύδου Μ. Στεφανάκη: Πέρυσι μπήκε στο ντους χρονοδιακόπτης. Παρ’ ολ’ αυτά κάποιοι μεμονωμένοι έδεναν τον χρονοδιακόπτη για να τρέχει αδιάλειπτα. Είναι ένα νησί άνυδρο, χωρίς επιφανειακές πηγές

Ημερομηνία:

Λάβαμε από τη δήμαρχο Γαύδου κ. Μανωλία Στεφανάκη επιστολή για το κείμενο της Ράνιας Καλαντζή «Γαύδος: ένα μικρό γαλατικό χωριό μέσα στην τουριστική ‘‘Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία’’», που δημοσιεύτηκε στις 28/7. Στην επιστολή αναφέρονται και τα εξής:

Σε απάντηση του δημοσιεύματος που αφορά στη Γαύδο περί «γαλατικού χωριού» κ.λπ. συστήνουμε στη συντάκτρια, εάν θέλει να ενημερώνεται αντικειμενικά για το νησί που αγαπά, να μη στηρίζεται μόνον σε πηγές των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων, αλλά να εξετάζει τα πραγματικά γεγονότα και να διαβάζει τουλάχιστον την ιστοσελίδα του Δήμου.

Ενημερώνουμε λοιπόν τη συντάκτρια ότι η Γαύδος έχει τις παρακάτω ιδιομορφίες:

1) Είναι ένα νησί άνυδρο, χωρίς επιφανειακές πηγές. (…)

2) Είναι ένα νησί ελάχιστων κατοίκων (λιγότερα από 80 ενεργά υδρόμετρα) που το καλοκαίρι υποδέχεται (ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια) χιλιάδες ελεύθερους κατασκηνωτές/τριες. (…)

Σχετικά με το έργο της νέας Δημοτικής Αρχής

Η δημοτική αρχή έχει κατορθώσει μέσα σε δυο χρόνια να βελτιώσει τις υποδομές με τρόπο που δεν γινόταν για πολλές δεκαετίες. Ενδεικτικά:

● Σκουπίδια: Καθαρίσαμε το νησί από 500 τόνους απορρίμματα συσσωρευμένα σε άτυπους ΧΑΔΑ που ήταν εστίες μόλυνσης και ανάφλεξης. Τα κατσίκια τρώγανε σκουπίδια και μετά εμείς τρώγαμε τα κατσίκια. (…)

● Νερό: Καθαρίσαμε τις δεξαμενές, υλοποιήσαμε δεύτερο δίκτυο καθαρού νερού που πηγαίνει σε όλα τα σπίτια. Κάνουμε χλωρίωση και αναλύσεις ποιότητας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Υπάρχει πλήρης διαφάνεια των στοιχείων ύδρευσης του νερού (ποσότητες και σημεία άντλησης, αναλύσεις νερού, καταναλώσεις κ.λπ.) στην ιστοσελίδα του δήμου. Τα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται είναι διάνοιξη νέων γεωτρήσεων και εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού των βοθρολυμάτων (έργο δύσκολο που απαιτεί πρωτότυπες λύσεις καθότι ο οικισμός στην πολυπληθέστερη παραλία του νησιού δεν υφίσταται νόμιμα, άρα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί αποχετευτικό δίκτυο). Αν γίνει κατορθωτό αφενός προφυλάσσεται η ποιότητα του νερού των γεωτρήσεων, αφετέρου δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης τουαλετών.

● Πολιτισμός: Κατά τη διάρκεια της σεζόν προσφέρεται δωρεάν ποιοτικό πολιτιστικό πρόγραμμα (σινεμά, θεατρική παράσταση, παρουσίαση βιβλίου για τους εξόριστους) στο θεατράκι που μέχρι πρότινος ήταν χώρος συσσώρευσης σύμμεικτων απορριμμάτων. (…)

● Μέτρα προστασίας: Εφαρμόστηκε το μέτρο περιορισμού της ανεξέλεγκτης κίνησης τροχοφόρων στην παραλία του Σαρακήνικου. (…)

● Σχετικά με τους κερματοδέκτες στα παραλιακά ντους: Η απότομη αύξηση των ελεύθερων κατασκηνωτών συνοδεύτηκε και από φαινόμενα σπατάλης νερού. Το φαινόμενο έχει διαπιστωθεί αρκετά χρόνια τώρα και η προμήθεια και εγκατάσταση κερματοδεκτών, ως μέτρο για τη διαχείριση του νερού, είχε ψηφιστεί και ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διοίκησης το 2017. Πέρυσι μπήκε στο ντους χρονοδιακόπτης. Παρ’ ολ’ αυτά κάποιοι μεμονωμένοι έδεναν τον χρονοδιακόπτη για να τρέχει αδιάλειπτα, έπλεναν με το νερό αυτό ρούχα, κατσαρόλες, ακόμα και αυτοκίνητα! Μερικές φορές νερό με σαπουνάδες κυλούσε έως τη θάλασσα με ό,τι συνεπάγεται αυτό (κίνδυνος ευτροφισμού λόγω απορροής αζώτου και φωσφόρου). Φέτος η δημοτική αρχή υλοποίησε το ήδη αποφασισμένο μέτρο εγκατάστασης κερματοδεκτών σε μια προσπάθεια αφενός να δοθεί ένα μήνυμα οικονομίας, αφετέρου να εισπραχθεί κάτι για τη συντήρηση και βελτίωση των υποδομών του νερού. Ισως να μην είναι η βέλτιστη λύση τεχνικά, λειτουργικά, οικονομικά. Δυστυχώς όμως οι βίαιες ενέργειες της «συνέλευσης ελεύθερων κατασκηνωτών» δεν έχουν επιτρέψει να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα που μπορεί να συζητηθεί με ψυχραιμία, υπομονή, με εξέταση εναλλακτικών προτάσεων χωρίς άγριες κραυγές και συκοφαντίες.

(…)

ΥΓ. Οσον αφορά στην πολιτική κατεύθυνση του Δήμου για το νερό δείτε τον κανονισμό στον οποίο κατοχυρώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ως κοινωνικού αγαθού.

Η δήμαρχος Γαύδου, Μανωλία Στεφανάκη


Η απάντηση της Ράνιας Καλαντζή:

«Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα για όλους, οι διακοπές στη Γαύδο έχουν προφανώς σκοπό την ηρεμία και όχι την άσκηση αντιπολίτευσης στη δημοτική αρχή. Η αφορμή για το άρθρο μου ήταν η τοποθέτηση κερματοδεκτών στις ντουζιέρες της παραλίας. Και υποστήριζε ότι η λύση που επιλέχθηκε για την εξοικονόμηση νερού ήταν πρόχειρη και ακατάλληλη για έναν τόπο με τα χαρακτηριστικά της Γαύδου και το προφίλ των επισκεπτ(ρι)ών της. Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται και αποτυχημένη, αφού μετά την ένταση που δημιουργήθηκε, κάποια μαγαζιά έβαλαν ντουζιέρες για να κρατήσουν τον κόσμο στο νησί, ενώ οι ντουζιέρες του δήμου χρησιμοποιούνται ελάχιστα έως καθόλου. Η διαχείριση του νερού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους νησιωτικούς δήμους. Μια καμπάνια ευαισθητοποίησης για την εξοικονόμησή του θα μπορούσε να είναι το πρώτο λογικό βήμα. Οπως και η εξέταση καλών πρακτικών από άλλα νησιά. Χρειάζεται τεχνογνωσία, συνεργασία, δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες και καλή θέληση για να βρεθούν λύσεις».

efsyn.gr
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ