Αλλάζουν όλα σε ό,τι αφορά στην ίδια τη φιλοσοφία διαχείρισης των απορριμμάτων στο Ηράκλειο, με έμφαση στα οργανικά απόβλητα, με την τοποθέτηση περίπου 1000 καφέ κάδων και όλων των νέων μηχανημάτων του δικτύου συλλογής των εν λόγω απορριμμάτων, σταδιακά σε όλη την έκταση του Ηρακλείου.
Παράλληλα σε εξέλιξη είναι ο σχεδιασμός με το πρόγραμμα “Πληρώνω όσο πετάω”, αρχικά για 300 μεγάλες επιχειρήσεις, με τη ζύγιση των απορριμμάτων που παράγονται.
Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Ηρακλείου, Κώστας Βαρδαβάς, μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” που ανέδειξε το θέμα μέσα από την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, σύντομα θα τοποθετηθούν περίπου 1000 κάδοι σε όλο το Ηράκλειο, για την απόρριψη των οργανικών απορριμμάτων.
Αρχικά, όπως είπε, θα τοποθετηθούν περίπου 200 καφέ κάδοι και 5000 μικρότεροι κάδοι των 10 λίτρων σε όλη την εντός των Τειχών Πόλη μέχρι τη λεωφόρο Καζαντζίδη και από την ανατολική πλευρά μέχρι το Παγκρήτιο, σε όλη την έκταση δηλαδή της περιοχής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Οι μικροί κάδοι θα μπουν σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις ενώ θα μοιραστούν και ειδικές σακούλες Και στο υπόλοιπο Ηράκλειο όμως σταδιακά θα τοποθετηθούν 750 καφέ κάδοι όπως επίσης και περίπου 10.000 καδάκια αλλά και 100.000 χαρτοσακούλες με ζυγιστικά λογισμικά για να υπάρχει εικόνα για το τι απορρίμματα που θα απορρίπτονται ενώ θα υπάρξει σύστημα ζύγισης ανά γειτονιά σε πρώτη φάση για να μπει σε εφαρμογή ο σχεδιασμός “Πληρώνω όσο πετάω”.
Από την 1η Ιανουαρίου 2023, υποχρεωτικά θα πρέπει το Ηράκλειο, μέσω χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάπτυξης, να ενταχθεί σε σύστημα ηλεκτρονικής σήμανσης των απορριμμάτων και κοστολόγησης τους.
Όπως είπε ο κ. Βαρδαβάς, αρχικά ο έλεγχος και η ζύγιση θα αφορά σε 300 ΑΦΜ, δηλαδή μεγάλες επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα, φρουταγορές, μεταξύ άλλων, και εφόσον ενταχθούν στο πρόγραμμα και καταφέρουν να συνεργαστούν αποτελεσματικά θα καταφέρουν να μειώσουν τα δημοτικά τέλη τους, με το πρόγραμμα “Πληρώνω όσο πετάω”… Το Πρόγραμμα σιγά σιγά θα επεκταθεί και στο υπόλοιπο Ηράκλειο και στα νοικοκυριά. Δηλαδή, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, θα μετράμε τι πετάει ο καθένας και θα καθορίζονται με τον τρόπο αυτό, τα δημοτικά τέλη του…
Η δεύτερη φάση θα αφορά στα νοικοκυριά, με την οριοθέτηση των κάδων ανά γειτονιά. Στο μεταξύ, σε φάση κατακύρωσης βρίσκεται ο διαγωνισμός για την προκήρυξη της Μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη θέση “Μαύρος Σπήλιος” στην Αλικαρνασσό ενώ εκτιμάται ότι έως το 2024 θα έχουμε τη νέα Μονάδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Βαρδαβάς.
Η νέα αυτή Μονάδα, η οποία χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ και δημοπρατήθηκε από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων έχει προϋπολογισμό 31 εκατ. ευρώ και θα διαχειρίζεται 59.200 τόνους/έτος σύμμεικτα στερεά απόβλητα.
Στη Μονάδα θα υπάρχει διαχωρισμός των υλικών τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν, προκειμένου να εισαχθούν εκ νέου στην παραγωγική διαδικασία, ενώ θα παράγεται εδαφοβελτιωτικό υλικό και δευτερογενές καύσιμο. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό ταφής θα μειωθεί κατά 70%. Η Μονάδα θα εξυπηρετεί τους δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.