Με τις πρώιμες καλλιέργειες στις παράκτιες ζώνες της Κρήτης ξεκίνησαν το προηγούμενο διάστημα οι ψεκασμοί στα πλαίσια του προγράμματος της δακοκτονίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αν δεν υπάρξει αλλαγή στα δεδομένα, η περιοχή που θα ακολουθήσει είναι η Μεσσηνία (μετά τις 25 Ιουνίου), ενώ Χαλκιδική και Μυτιλήνη πρόκειται να κάνουν έναρξη στους ψεκασμούς, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Μιλώντας με παραγωγούς αλλά και ανθρώπους των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων μας αναφέρουν ότι η παραγωγή φέτος αναμένεται αυξημένη μετά και τα περυσινά προβλήματα ακαρπίας ενώ και οι πληθυσμοί του δάκου δεν κινούνται σε ανησυχητικά επίπεδα.
- «Η παραγωγή μας φέτος αναμένεται καλή και οι δακοπληθυσμοί παρακολουθούνται από τις παγίδες που έχουν στηθεί. Ως εκ τούτου έχει δοθεί εντολή να πραγματοποιούνται ψεκασμοί όπου χρειάζεται. Σε γενικές γραμμές, τα πράγματα εξελίσσονται καλά φέτος», μας αναφέρουν στελέχη από την ΔΑΟΚ Ηρακλείου Κρήτης.
- Για μια χρονιά χωρίς προβλήματα στην εξέλιξη της πορείας του προγράμματος δακοκτονίας κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο υπηρεσιακά στελέχη του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Χαλκιδικής: «φέτος τα πράγματα όσον αφορά το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου προχωρούν με γρηγορότερους ρυθμούς. Έτσι οι ψεκασμοί αναμένεται να αρχίσουν το Ιούλιο και όχι όπως πέρσι τον Αύγουστο».
Και προσθέτουν: «αν και δεν έχουμε ακόμα εικόνα μπορούμε να πούμε ότι και το γεγονός της περσινής ακαρπίας μπορεί να είναι ένα θετικό στοιχείο αφού σε τέτοιες περιπτώσεις ο δάκος δυσκολεύεται να αναπαραχθεί». - Από το αρμόδιο τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Μεσσηνίας μας τονίζουν: «η δακοκτονία στην Μεσσηνία θα ξεκινήσει όταν θα συντρέχουν οι λόγοι, με βάση τα αποτελέσματα των δειγμάτων από τις παγίδες που έχουν στηθεί. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα φέτος και υπολογίζουμε ότι οι πρώτοι ψεκασμοί θα γίνουν από τις 25 Ιουνίου και μετά».
- Αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει και στην Μυτιλήνη το πρόγραμμα των ψεκασμών κατά του δάκου. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Μυτιλήνης, η παραγωγή φέτος αναμένεται πολύ καλύτερη σε σχέση με την περσινή ενώ και οι δακοπληθυσμοί μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν εμπνέουν ανησυχία.
Το φετινό πρόγραμμα
Σε 713 ανέρχονται οι θέσεις εποχικής απασχόλησης για το φετινό πρόγραµµα δακοκτονίας, σύµφωνα µε το σχεδιασµό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το πρόγραµµα χωρίζεται σε 15 θεµατικές δράσεις, ενώ µεταξύ άλλων θα δοκιµαστούν νεοεγκριθέντα εντοµοκτόνα.
Μάλιστα, σε διάφορους νοµούς θα πραγµατοποιηθεί µελέτη εφαρµογής της τεχνολογίας GIS και GPS στη διαχείριση των από εδάφους δολωµατικών ψεκασµών για την καταπολέµηση του δάκου της ελιάς και µελέτη για την ανθεκτικότητά του στα εντοµοκτόνα.
Καθ’ όλη την περίοδο παραγωγής ελαιολάδου θα γίνεται έλεγχος υπολειµµάτων εντοµοκτόνων στο προϊόν από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες που εφαρµόζεται το πρόγραµµα συλλογικής καταπολέµησης του δάκου σε συνεργασία µε το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Πειραιά.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr