Ως τρίτος πόλος του πολιτικού σκηνικού εδραιώνεται, όπως όλα δείχνουν, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που φαίνεται πως «κλειδώνει» σε διψήφια ποσοστά.
Όπως προκύπτει από νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, ενισχύει σημαντικά τα ποσοστά του κόμματος.
Την ίδια στιγμή, η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση αλλά και ο φόβος των πολιτών για την ακρίβεια που ήδη «λυγίζει» τα νοικοκυριά, ανάγονται σε βασικά προβλήματα που απασχολούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης, κανένα από τα τρία πρώτα κόμματα δεν χάνει ποσοστά, κάτι που σημαίνει ότι παίρνουν δυνάμεις από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων.
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,1%, ενισχυμένη κατά 1,6 μονάδες από τον Δεκέμβριο (27,5%). Δεύτερος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,6% από 18,1%, κερδίζει δηλαδή 1,5 μονάδα.
Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη, ωστόσο την ηγεμονία της «ροκανίζουν» πανδημία και ακρίβεια.
Η διαφορά των δύο κομμάτων είναι κάτω από τις 10 μονάδες, και συγκεκριμένα 9,5%.
Ποσοστό 15% από 14,6% τον Δεκέμβριο λαμβάνει το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο μοιάζει να εδραιώνεται σε αυτά τα ποσοστά.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 4,4%, από 4,7%, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 4,1% (4,4% τον Δεκέμβριο), το Μέρα25 με 3,3% (2,9%) και η Δημιουργία Ξανά με 1,2% (1%) και οι Ελληνες για την Πατρίδα, το κόμμα του εκτίοντος ποινή κάθειρξης για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη, με 1,5%.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 10,5%.
Το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να συγκεντρώνει νέους υποστηρικτές που προέρχονται τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία.
Ως προς την εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 36%, 3,9 μονάδες κάτω από το ποσοστό των τελευταίων εκλογών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 24,2%, από 31,5% στις εκλογές, επομένως η διαφορά των δύο κομμάτων στην εκτίμηση ψήφου είναι στις 11,8 μονάδες.
Το ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει στο 18,5% από 8,1% στις εκλογές. Μάλιστα, ένα 49% λέει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει ΚΙΝΑΛ, όταν για τη ΝΔ είναι 46% και για τον ΣΥΡΙΖΑ 35%.
Στο 5,4% είναι το ΚΚΕ, στο 5% με αύξηση 1,3 μονάδες η Ελληνική Λύση, στο 4,1% το Μέρα25, στο 1,5% η Δημιουργία Ξανά και στο 1,9% οι Ελληνες για την Ελλάδα του Ηλία Κασιδιάρη.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Κ. Μητσοτάκης με 36%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8%.
Η κατάσταση της χώρας
Το 53% (μεγαλύτερο ποσοστό τους τελευταίους μήνες) εκτιμά ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Και το 39% προς τη σωστή.
Επίσης, 41% λέει ότι η προσωπική του κατάσταση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν είναι ίδια, αλλά το 39% ότι είναι χειρότερη και το 20% σε καλύτερη.
Η πανδημία του κορωνοϊού και η ιατρική περίθαλψη είναι το βασικό πρόβλημα των Ελλήνων, σε ποσοστό 34%, αλλά με μια κάμψη 2 μονάδων.
Ανοδο δύο μονάδων, στο 32% από 30% παίρνει η οικονομία/ακρίβεια, γεγονός που δείχνει την ανησυχία που επικρατεί για την τσέπη του Ελληνα.
Ακολουθεί η ανεργία με 9%, οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα με 5%, το προσφυγικό δε ως πρόβλημα βρίσκεται στο τέλος με 3%.
Εξι στους 10 πολίτες (62%) απαντούν στη δημοσκόπηση ότι τα χειρότερα με την πανδημία τα έχουμε αφήσει πίσω ενώ το 30% ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, ένα ποσοστό αρκετά υψηλό.
Αξιολόγηση
Το έργο της κυβέρνησης γενικά κρίνεται θετικά σε ποσοστό 40% και αρνητικά για το 54%. Θετική άποψη για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει το 16% και αρνητική το 76%.
Οι πολίτες σε ποσοστό 44% αξιολογούν θετικά τον πρωθυπουργό και αρνητικά το 52%.
Θετικά κρίνεται ο Αλέξης Τσίπρας σε ποσοστό 21% και αρνητικά από το 72%.
«Βαρίδι» για την κυβέρνηση είναι η διαχείριση του κορωνοϊού καθώς το 56% έχει μάλλον αρνητικές εντυπώσεις ενώ το 33% έχει μάλλον θετικές.
Στο μέτωπο της οικονομίας είναι επίσης δύσκολα τα πράγματα για την κυβέρνηση. 6 στους 10 πολίτες (61%) κρίνουν αρνητικά το έργο της κυβέρνησης και μόλις 27% έχει μάλλον θετικές εντυπώσεις.
Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο -32 και είναι ο χαμηλότερος από τον περασμένο Οκτώβριο.
Πανδημία και εμβολιασμός
1,9 εκατ. άτομα δηλώνουν ότι έχουν νοσήσει και αυτό είναι ποσοστό 21%. Το 78% λέει ότι δεν έχει περάσει κορωνοϊό.
Το 82% των ερωτηθέντων απαντά ότι έχει κάνει εμβόλιο ενώ το 17% δεν έχει κάνει.
Από όσους δεν έχουν νοσήσει, το 81% έχει κάνει εμβόλιο ενώ όσοι έχουν νοσήσει λένε σε ποσοστό 19% ότι έχουν εμβολιαστεί.
Η γνώμη για τα εμβόλια
Το 65% δηλώνει ότι είναι ασφαλή τα εμβόλια ενώ 2 στους 10 λένε ότι δεν είναι ασφαλή, το 8% επίσης ότι κάποια είναι και κάποια όχι.
Ως προς την άποψη για τα εμβόλια, ανεξάρτητα από το εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι ή αν είναι υπέρ ή κατά των εμβολίων, το 78% είναι υπέρ. Ένα 17% είναι αντιεμβολιαστές και ένα 5% δεν ξέρουν, δεν απαντούν.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην προσωπική ζωή είναι ένα κεφάλαιο της έρευνας που δείχνει πώς αισθάνονται οι πολίτες. Ένα 81% λέει ότι έχει επηρεαστεί πολύ (37%) ή αρκετά (44%) ενώ ένα 15% ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν είναι σημαντικές και ένα 4% ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου.
Ως προς την ψυχολογική διάσταση της πανδημίας, το 76% δηλώνει ότι έχει κουραστεί αλλά αντέχει και το 22% ότι έχει κουραστεί πολύ και δεν αντέχει άλλο.
Από αυτούς που έχουν κουραστεί αλλά αντέχουν το 83% είναι υπέρ των εμβολίων.