Μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή της ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρκετά ακροδεξιά κόμματα από διάφορες της χώρες της Ευρώπης ζητούν τη διεξαγωγή παρόμοιων δημοψηφισμάτων σε όλες τις χώρες – μέλη της ΕΕ.
Οι ηγέτες των ακροδεξιών κομμάτων συγκεντρώθηκαν για να οργανωθούν στη Βιέννη στη σκιά της δολοφονίας της Βρετανής βουλευτή Τζο Κοξαπό ακροδεξιό υπέρμαχο του Brexit.
Προεξάρχουσα η Μαρίν Λεπέν. «Θέλω να ερωτηθούν όλοι οι λαοί της Ευρώπης ως προς τη σχέση τους με την ΕΕ» τόνισε από τη Βιέννη. Η Λεπέν εκτιμά πως οι περισσότεροι Γάλλοι είναι εναντίον της ΕΕ, γιατί, όπως τόνισε, «ήταν εναντίον της ήδη και το 2005, στο τότε αποτυχημένο δημοψήφισμα για το Ευρωπαικό Σύνταγμα».
Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου ανέφερε πως μία έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει την αρχή μίας Ευρώπης «α λα καρτ», προσθέτοντας ότι οι Βρετανοί δεν επιτρέπεται να τιμωρηθούν για μία ετυμηγορία τους υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, ενώ, παραπέμποντας στο γεγονός ότι η Βρετανία δεν ανήκει στη Ζώνη του Σένγκεν ούτε στην Ευρωζώνη, επισήμανε πως «η Γαλλία θα είχε ίσως πενταπλάσιους λόγους να εγκαταλείψει την ΕΕ».
Μεταρρυθμίσεις για να εμποδιστεί μία «αυτοκτονία» της ΕΕ ζήτησε ο Χάιντς – Κρίστιαν Στράχε, αρχηγός τουαυστριακού ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό πάνω από 30%.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού AfD, Μάρκους Πρέτσελ, επισήμανε πως το «κατεστημένο» της ΕΕ με το δίκιο του βλέπει ως «κίνδυνο» το δημοψήφισμα στη Βρετανία και πως, εάν τελικά η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, τότε θα διαπιστώσει κανείς πως, παρά τις «Κασσάνδρες», υπάρχει ζωή και μετά την ΕΕ.
Πέραν των Λεπέν, Στράχε και Πρέτσελ, στη συνέντευξη Τύπου παρευρίσκονταν αρχηγοί ή εκπρόσωποι των ηγεσιών ακροδεξιών κομμάτων από την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Ρουμανία, το Βέλγιο και την Τσεχία.