Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν κάλεσε το Προδικαστικό Τμήμα Ι του δικαστηρίου να εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης που ζήτησε τον Μάιο κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και των ηγετών της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και Μοχάμεντ Ντέιφ «με τον πιο επείγοντα τρόπο».
Σε μια εισήγηση που κατατέθηκε τη Δευτέρα, ο Χαν είπε ότι τα εντάλματα ήταν απαραίτητα λόγω της «συνεχιζόμενης εγκληματικότητας» που ισχυριζόταν στο αρχικό αίτημά του και λόγω της «επιδεινούμενης κατάστασης στην Παλαιστίνη», όπως είπε. Ο Νετανιάχου κατήγγειλε την αίτηση, λέγοντας ότι πρόκειται για «ηθική ντροπή πρώτου μεγέθους». «Η σύγκριση που έκανε ο εισαγγελέας της Χάγης μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, το οποίο πολεμά τη δολοφονική τρομοκρατία της Χαμάς σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου- και του εγκληματία πολέμου Σινουάρ, ο οποίος εκτελεί εν ψυχρώ ισραηλινούς ομήρους- είναι αντισημιτισμός για τον εαυτό του και ηθική ντροπή πρώτης τάξεως», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου.
«Δυστυχώς, είδαμε από την αρχή ότι οι διαδικασίες στη Χάγη είναι πολιτικά προκατειλημμένες και δεν στηρίζονται σε καμία επαγγελματική νομική βάση», προσέθεσε. Ο Χαν ζήτησε τον Μάιο εντάλματα σύλληψης κατά των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που διέπραξε η Χαμάς, καθώς και για τις στρατιωτικές πολιτικές του Ισραήλ στον πόλεμο που ακολούθησε κατά της τρομοκρατικής ομάδας. Όμως τον Ιούλιο, το Προδικαστικό Τμήμα Ι του ΔΠΔ επέτρεψε σε άλλα μέρη να υποβάλουν υπομνήματα για την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία ή όχι σε ισραηλινούς υπηκόους.
Κατατέθηκαν δεκάδες υπομνήματα, ακολουθούμενα από την απάντηση του Χαν, και το Προδικαστικό Τμήμα βρίσκεται τώρα στη διαδικασία εξέτασης αυτών των υπομνημάτων και ενδεχομένως εξέτασης των ισχυρισμών κατά της δικαιοδοσίας του, διαδικασία η οποία καθυστέρησε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων του δικαστηρίου σχετικά με το αίτημα του Khan για τα εντάλματα. «Η εισαγγελία ζητά με σεβασμό από το Τμήμα να εκδώσει την απόφασή του σχετικά με τις αιτήσεις για τα εντάλματα σύλληψης κατά των Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντείφ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιόαβ Γκαλαντι με τη μεγαλύτερη δυνατή σπουδή», έγραψε ο Χαν στο αίτημά του τη Δευτέρα.
Η σύλληψή τους, επέμεινε ο Χαν, ήταν απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι των ενταλμάτων «δεν θα παρεμποδίσουν ή δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την έρευνα ή τη δικαστική διαδικασία, δεν θα αποτρέψουν τη συνέχιση της διάπραξης των εγκλημάτων που καταγγέλλονται και/ή τη διάπραξη άλλων εγκλημάτων του Καταστατικού της Ρώμης». Τα σχόλια του εισαγγελέα έγιναν στο πλαίσιο του αιτήματός του να αποσυρθεί το ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε μετά τη δολοφονία του στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, η οποία, όπως είπε, κατέστησε το αίτημα άνευ αντικειμένου.
Ο Χαν δήλωσε ότι δεν αποσύρει ακόμη το αίτημά του για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Μοχάμεντ Ντέιφ, ενός άλλου ανώτερου ηγέτη της Χαμάς, τον οποίο το Ισραήλ δήλωσε ότι δολοφόνησε τον Ιούλιο, λέγοντας ότι η εισαγγελία εξακολουθεί να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με «τον αναφερόμενο θάνατό του». Δεκάδες χώρες, ακαδημαϊκοί και ομάδες δικαιωμάτων κατέθεσαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο υπομνήματα amicus για την απόφαση του Χαν να ζητήσει εντάλματα σύλληψης κατά των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς.
Η ανησυχία για τη δικαιοδοσία αφορά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, καθώς και των ΗΠΑ και άλλων, ότι το ΔΠΔ δεν έχει δικαιοδοσία επί Ισραηλινών υπηκόων, δεδομένου ότι οι όροι των συμφωνιών του Όσλο που υπογράφηκαν μεταξύ του Ισραήλ και της PLO ορίζουν ρητά ότι οι παλαιστινιακές αρχές δεν θα έχουν ποινική δικαιοδοσία επί Ισραηλινών πολιτών. Δεδομένου ότι το ΔΠΔ λειτουργεί βάσει της αρχής ότι τα κράτη μέλη του εκχωρούν στο δικαστήριο την ικανότητά τους να ασκούν ποινική δικαιοδοσία, το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του ισχυρίζονται ότι οι Παλαιστίνιοι δεν είχαν ποτέ δικαιοδοσία εξ αρχής για να την εκχωρήσουν στο ΔΠΔ.
Επιπλέον, το 2021 – όταν το ΔΠΔ αποφάνθηκε ότι το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για τυχόν φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα, παρά το γεγονός ότι το «κράτος της Παλαιστίνης» δεν είναι κυρίαρχο κράτος – δήλωσε ότι θα αποφανθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία σχετικά με τα προβλήματα δικαιοδοσίας που εγείρονται από τις συμφωνίες του Όσλο.