Καθημερινή Μαχητική
Εφημερίδα

"google ad"

9.8 C
Chania
Wednesday, April 9, 2025

Δορυφορικοί πομποί: Το «μάτι» της επιστήμης στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών

Ημερομηνία:

Οι νέες τεχνολογίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία της φύσης και των απειλούμενων ειδών. Μία από τις σημαντικότερες εφαρμογές τους είναι η τηλεμετρία, που επιτρέπει την παρακολούθηση των θαλάσσιων χελωνών μέσω δορυφορικών πομπών, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα για τις μετακινήσεις και τις συνήθειές τους.

Η συμβολή του ΑΡΧΕΛΩΝ στην παρακολούθηση των χελωνών

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, από την ίδρυσή του το 1983 αξιοποιεί τις τεχνολογικές εξελίξεις για να ενισχύσει το ερευνητικό και προστατευτικό του έργο. Ήταν ένας από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που εισήγαγε τη χρήση δορυφορικών πομπών στη μελέτη προστατευόμενων ειδών.

Οι πρώτοι πομποί τοποθετήθηκαν το 2002 σε χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο. Έκτοτε, ο ΑΡΧΕΛΩΝ και οι συνεργάτες του έχουν εξοπλίσει 150 χελώνες με δορυφορικούς και GSM πομπούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Αυτές οι μικρές και ανθεκτικές συσκευές στερεώνονται στο καβούκι της χελώνας και εκπέμπουν σήμα κάθε φορά που εκείνη ανεβαίνει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει.

Σημαντικά ευρήματα από την τηλεμετρία

Η συλλογή και ανάλυση των δεδομένων αυτών έχει οδηγήσει σε σημαντικά συμπεράσματα που συμβάλλουν στην προστασία της Καρέττα-Καρέττα στη Μεσόγειο:

✅ Οι χελώνες που γεννούν στη Ζάκυνθο και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο μετακινούνται προς την Αδριατική Θάλασσα και τον Κόλπο του Γκαμπές (Τυνησία) για τροφοληψία.
✅ Οι χελώνες του Ρεθύμνου μπορεί να απομακρυνθούν έως και 150 χλμ. από την παραλία ωοτοκίας και πιθανώς να γεννήσουν σε διαφορετική τοποθεσία.
✅ Οι ίδιες χελώνες, μετά την αναπαραγωγή, μεταναστεύουν προς τον Κόλπο του Γκαμπές και το Αιγαίο, αλλά όχι προς την Αδριατική, όπου κατευθύνονται οι χελώνες από τη Ζάκυνθο και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
✅ Η χελώνα «Ρεγγίνα» κατέγραψε τη μεγαλύτερη μετανάστευση που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα, ταξιδεύοντας από το Μεσολόγγι έως την Ίμπιζα της Ισπανίας το 2013.
✅ Οι χελώνες δεν μένουν μόνιμα σε μία συγκεκριμένη περιοχή τροφοληψίας, όπως πιστευόταν παλιότερα, αλλά μπορούν να επιβιώνουν στην ανοιχτή θάλασσα τρεφόμενες με πελαγικούς οργανισμούς.
✅ Η μέση συχνότητα φωλεοποίησης είναι υψηλότερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, υποδεικνύοντας ότι κάθε θηλυκή χελώνα μπορεί να δημιουργεί περισσότερες φωλιές σε μία αναπαραγωγική περίοδο.

Νέα δεδομένα για την προστασία της Καρέττα-Καρέττα

Το 2024, η Ελλάδα δεσμεύτηκε για την τοποθέτηση 200 νέων δορυφορικών πομπών σε θαλάσσιες χελώνες στο πλαίσιο του Our Ocean Conference. Επιπλέον, το καλοκαίρι του 2024, στο έργο LIFE MareNatura, ο ΑΡΧΕΛΩΝ τοποθέτησε πομπούς σε 20 χελώνες, ενώ τον Νοέμβριο του 2024, με την υποστήριξη του TUI Care Foundation, ένας πομπός τοποθετήθηκε σε χελώνα που απελευθερώθηκε μετά από θεραπεία στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

«Ετοιμάσαμε ένα μικρό αφιέρωμα για την παρακολούθηση των 150 θαλάσσιων χελωνών με δορυφορικούς πομπούς μέσα στα χρόνια, για να αναδείξουμε τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα χρήσης τους», δηλώνει η Αλίκη Παναγοπούλου (PhD), Υπεύθυνη Ερευνητικών Δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Παρακολουθήστε ζωντανά τα ταξίδια των χελωνών του 2024 στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ και ανακαλύψτε περισσότερα για το έργο του Συλλόγου στο ειδικό αφιέρωμα!

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΠΚ Κρήτης: Εμπαιγμός το “Καλάθι του Πάσχα” – Δεν ξεκίνησε πουθενά!

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης τονίζει: Σύμφωνα...

Ο Ελαιοτουρισμός στο επίκεντρο: Επιστημονική εκδήλωση για τη βιώσιμη ανάπτυξή του στην Π.Ε. Χανίων

Με κεντρικό άξονα τη βιώσιμη ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού, πραγματοποιείται...