Σύμφωνα με την Δρ.Ευαγγελία Τζάλα, υπεύθυνη του Γραφείου του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών και Σπάνιων Νοσημάτων, το γεγονός ότι η Κρήτη έχει ένα υψηλό ποσοστό νέων περιπτώσεων καρκίνου αλλά και θανάτων από καρκίνο είναι «αναμενόμενο».
Διαπιστώνει ότι ενώ σε άλλες χώρες, τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο μειώνονται, εξαιτίας και των προγραμμάτων για την ενημέρωση και την πρόληψη που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια, αυτό δεν ισχύει στην Κρήτη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα
Λέει η Δρ. Τζάλα:
«Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 στη Δυτική Ευρώπη έχουν ξεκινήσει και γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες όσον αφορά την πρόληψη. Ενημερώνουν τον πληθυσμό για τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος, για το τι πρέπει να τρώει, για την αναγκαιότητα της άθλησης και του να προσέχει το βάρος του ενώ υπάρχουν συστηματικά προγράμματα εθνικά και τοπικά που καλούν για ορισμένους τύπου καρκίνου, όπως τον καρκίνο του τραχήλου, του μαστού, και του παχέως εντέρου – τρεις πολύ συχνούς τύπους καρκίνου παγκοσμίως – τους πληθυσμούς να ελέγχονται, πριν παρουσιάσουν συμπτώματα. Αυτό όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχει», λέει η Δρ. Τζάλα.
Όπως μας είπε, στην Ελλάδα αποσπασματικά έγιναν κάποια πράγματα, αλλά τίποτα μεθοδικό:
«Πριν κάποια χρόνια έγιναν κάποιες προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα για τον καρκίνο της μήτρας. Ξεκίνησε, πήγαινε πολύ καλά και η Κρήτη ήταν μέσα σε αυτό. Όμως ξαφνικά σταμάτησε. Όλα εξαρτώνται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία».
Αναγκαιότητα συντονισμού και συνεργασίας σε εθνικό επίπεδο
Για την πρωτοβουλία του Κέντρου Καταγραφής Καρκίνου αλλά και τον διάλογο που πρέπει να πραγματοποιηθεί η θέση της Δρ. Ευαγγελίας Τζάλα είναι ότι υπάρχει αναγκαιότητα για συντονισμό όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο:
«Η Κρήτη έχει ιστορία σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Είναι όμως πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει συντονισμός και συνεργασία. Για εμάς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία συνεργασία μεταξύ Κέντρου Καταγραφής Καρκίνου με το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών. Πολύ ωραία όλα αυτά που γίνονται σε τοπικό επίπεδο αλλά θα πρέπει όλα αυτά να συντονίζονται, ή να υπάρχει μια συνεργασία – κάτι που λείπει στην Ελλάδα – και σε εθνικό επίπεδο».