17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

“Δράση για το Κλίμα” σήμερα στα Χανιά: “Δεν επηρεάζει κάποιον ξένο μακριά από τον τοπο μας η κλιματική κρίση. Επηρεάζει την Κρήτη, επηρεάζει τα Χανιά, επηρεάζει το χωριό μας” | Φωτός

Ημερομηνία:

Συγκέντρωση – “Δράση για το Κλίμα” στα πλαίσια των παγκόσμιων κινητοποιήσεων για την Κλιματική Κρίση πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πλατεία Αγοράς των Χανίων στις 12 το μεσημέρι.

Στο σημείο στήθηκε μικροφωνική που ενημέρωνε τους πολίτες για τους λόγους που πρέπει να κινητοποιηθούν για την κλιματική κρίση ενώ ακτιβιστές κρατούσαν πλακάτ και μοίραζαν πληροφοριακό υλικό.

Ο Αντώνης Καλογεράκης, διπλωματούχος μηχανικός και μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων μίλησε για τους λόγους για τη σημερινή κινητοποίηση:

Ο Αντώνης Καλογεράκης, μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων

“Αντιδρούμε με βάση και τα μηνύματα της COP26 για την κλιματική κρίση. Προσπαθούμε να δώσουμε μια πνοή ζωής στον πλανήτη, να αντιδράσουμε όσο μπορούμε κι εμείς από τα Χανιά, να εκφράσουμε αυτό το μήνυμα για την κλιματική κρίση.

Τα Χανιά έχουν επιβαρρυνθεί. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έχουμε γίνει κι εμείς γνώστες και από πρώτο χέρι έχουμε δει τι σημαίνει κλιματική κρίση, είδαμε  καταστροφές και ακραία φαινόμενα οπότε έιναι χρέος μας να αντιδράσουμε και να πούμε ένα μεγάλο όχι στα ορυκτά καύσιμα.

Λύσεις υπάρχουν.

Πρέπει να αλλάξουμε φιλοσοφία ζωής και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο πλέον. Πώς θα μπορέσουμε απο τις μικρότερες ώς τις μεγαλύτερες γενιές η ζωή μας να βρίσκεται όσο πιο κοντά στο περιβάλλον γίνεται. Η κλιματική κρίση δεν περιμένει κανέναν. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν ο καθένας από την πλευρά μας”.

Σχετικά με τις αντιδράσεις των πολιτών στην εγκατάσταση ανεμογεννήτριων ο κ. Καλογεράκης είπε:

“Η ενεργειακή μετάβαση πρεπει να γίνει. Σίγουρα το όχι στα ορυκτά καύσιμα πρέπει να συνδέεται με εναλλακτικές προτάσεις. Και αυτή η εναλλακτική μπορεί να είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως έχει δειξει η διεθνης πρακτική αλλά πρέπει να γίνει λελογισμένα και με τη συμμετοχή του κόσμου. Αυτό ήταν το μεγάλο σφάλμα που έγινε και στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές.

Πρέπει ο κόσμος ενεργά να συμμετέχει και μέσω ενεργειακών κοινοτήτων. Το ζήτημα είναι να έρθει η ενεργειακή δημοκρατία και να την κάνει βίωμά του ο κάθε πολίτης. Αν ο καθένας βάζει μια ανεμογεννήτρια οπου θέλει σίγουρα αυτό δεν είναι το ζητούμενο και σίγουρα θα διαταραχθεί και η βιοποικιλοτητα.

Το ερώτημα είναι αν εμείς μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με τρόπους φυσικούς και κοντά στο περιβάλλον. Με φωτοβολταϊκά στα κτίρια, με ενεργειακό συμψηφισμό, με μικρές ανεμογεννήτριες κοντα σε υπάρχουσες υποδομές μπορούμε να δώσουμε λύσεις. Και με τέτοιο αέρα που έχουμε εδώ είναι κρίμα να σκεφτόμαστε οποιαδήποτε άλλη λύση.

Η τεχνολογία υπαρχει, το θέμα είναι πώς θα φέρουμε πιο κοντά τον κόσμο. Να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δινουν οι ΑΠΕ για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και βέβαια την ενεργειακή πτώχια.

Είναι κρίμα, είναι αμαρτία να έχουμε τόσο δυναμικό εδω στην Κρήτη και να υπάρχουν δίπλα μας άνθρωποι που να μην έχουν θέρμανση τον χειμώνα”.

Σχετικά με όσους αμφισβητούν ότι υπάρχει κλιματική κρίση και όσους δε μπορούν να κατανοήσουν τι ακριβώς είναι ο κ. Καλογεράκης είπε:

“Έχουμε δει την πόλη μας να πλήττεται από ακραια φαινόμενα, απο έντονες λ.χ. πλημμύρες. Αυτά τα φαινόμενα, τα επίπεδα βροχόπτωση που καταγράφονται υπό κανονικές συνθήκες θα τα είχαμε σε περίοδο μηνών τώρα τα βιώνουμε σε λίγες ώρες με καταστρεπτικές συνέπειες.

Και οι μετρήσεις του διοξειδίου του άνθρακα μετά τη δεκαετία του ’60 έχουν αυξηθεί αλματωδώς και συνδέονται με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο και γι’ αυτό φωνάζουμε ότι πρέπει να μειωθουν οι εκπομπές ρύπων άμεσα. Γι’ αυτό πρέπει να στραφούμε σε άλλους τρόπους.

Και οι καύσωνες που είχαμε το καλοκαιρι, είναι και αυτές ένα ενδεικτικό φαινόμενο. Και τα επαναλαμβανόμενα ακραία φαινόμενα τόσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όσο και του χειμώνα με τις καταστροφές που προκαλούν, όπως των ιστορικών γεφυριών εδώ στα Χανιά, πρέπει να κτυπήσουν ένα καμπανάκι για το τι πρέπει να κάνουμε σήμερα, τώρα.

Δεν επηρεάζει κάποιον ξένο μακριά από τον τοπο μας η κλιματική κρίση. Επηρεάζει την Κρήτη, επηρεάζει τα Χανιά, επηρεάζει το χωριό μας. Και γι’ αυτο οι δράσεις πρέπει να είναι σε τοπικό, εθνικό, παγκόσμιο επίπεδο”.

Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Σημειώνουμε ότι η σημερινή “δράση για το κλίμα” στα Χανά εντάσσεται στη παγκόσμια ημέρα δράσης για το κλίμα με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε παραπάνω από 200 περιοχές στον κόσμο από το Σίδνεϊ μέχρι το Παρίσι, κι από το Λονδίνο ως το Ναϊρόμπι και το Μεξικό.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν «κλιματική δικαιοσύνη» και άμεση λήψη μέτρων υπέρ των κοινοτήτων που πλήττονται ήδη από την απορρύθμιση του κλίματος, κυρίως στις πιο φτωχές χώρες του Νότου.

Στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη, διαδηλωτές μεταμφιεσμένοι σε σωρούς κάρβουνου ή σε Σκοτ Μόρισον, τον αυστραλό πρωθυπουργό και μεγάλο υπερασπιστή της μεταλλευτικής βιομηχανίας, κατήγγειλαν την COP26 χαρακτηρίζοντάς την «κωμωδία» και τον πρωθυπουργό τους «απόλυτη ντροπή».

«Αρκετά με το μπλα μπλα, αληθινή κλιματική δράση τώρα», διακήρυσσε ένα πανό.

Στη Γλασκώβη, στη Σκωτία, η αστυνομία είπε ότι περιμένει έως 50.000 ανθρώπους να διαδηλώσουν όχι μακριά από το συνεδριακό κέντρο, που τελεί υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και όπου διεξάγεται εδώ και μια εβδομάδα η μεγάλη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να ασκήσουμε πίεση στους παγκόσμιους ηγέτες που συνεδριάζουν στην COP26 και να τους δείξουμε ότι τους ζητούμε να δώσουν λογαριασμό», εξηγεί σε μια ανακοίνωση των οργανωτών η Αϊόνα, μια 23χρονη φοιτήτρια των καλών τεχνών που ζει την πρώτη της μεγάλη διαδήλωση.

Αυτή η παγκόσμια ημέρα δράσης είναι, σύμφωνα με την ίδια, «μια τέλεια ευκαιρία για να ενωθούν οι λαοί σε όλο τον κόσμο και να ζητήσουν δικαιοσύνη για τον πλανήτη μας και γι’ αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης».

Μια διαδήλωση με συμμετοχή χιλιάδων νέων, που έχουν έρθει για να υπογραμμίσουν την κατεπείγουσα ανάγκη να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή, οργανώθηκε χθες, Παρασκευή, στη Γλασκώβη, στο τέλος της πρώτης από τις δύο εβδομάδες της COP26.

Οι διαδηλωτές καλούν τους μεγάλους αυτού του κόσμου να κάνουν περισσότερα και πιο γρήγορα για να αντιμετωπίσουν τα καταστροφικά αποτελέσματα της ανόδου των θερμοκρασιών που οφείλεται στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμτνεο του θερμοκηπίου και δημιουργούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

«Δεν είναι μυστικό ότι η COP26 είναι μια αποτυχία», κατήγγειλε με την ευκαιρία αυτή η Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, από τους ηγέτες του κινήματος των νέων για το κλίμα.

Χαρακτήρισε την COP26 «γιορτή (…) του μπλα μπλα» και «φεστιβάλ πράσινου ξεπλύματος» μετά τις μερικές φορές αόριστες δεσμεύσεις ομάδων χωρών να δώσουν μάχη κατά της κατστροφής των δασών, να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου στην ατμόσφαιρα ή να σταματήσουν την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

2 ΣΧΟΛΙΑ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ